Opinie-artikel van Likoed Nederland op Nieuwrechts, 22 oktober 2024.
Een van de onzinnigste aantijgingen tegen Israël is dat het een Joodse ‘kolonie’ zou zijn.
Het Joodse volk heeft een ruim drieduizend jaar onafgebroken geschiedenis in het land. Dat kunnen weinig andere volkeren beweren. Illustratief is in dit verband de geschiedenis van de Gazastrook.
Filistijnen
De Gazastrook wordt in de Bijbel genoemd als Filistijns gebied, 3.000 jaar geleden. Het werd ruim 2.100 jaar geleden door koning Yannai Alexander van Judea veroverd. Sindsdien hebben er Joden gewoond.
Overigens beweren de Palestijnen soms dat zij in de Bijbel genoemd worden, omdat zij van de Filistijnen zouden afstammen. Zelfs de Palestijnse president Abbas beweerde dit.
Dat is om verscheidene redenen een lachwekkende leugen. Ten eerste waren de Filistijnen geen Arabieren, maar een Grieks zeevaardersvolk. Filistijnen betekent nota bene ‘indringers’. Ten tweede zijn de Filistijnen reeds lang verdwenen in de mist van de geschiedenis. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat er geen verwantschap is met de huidige Palestijnen. Ten derde zeggen de Palestijnen in hun ‘Grondwet’ zelf dat zij een Arabisch volk zijn. Arabieren komen uit (Saoedi) Arabië, zoals de naam al aangeeft. De Arabieren koloniseerden het Midden-Oosten en Noord-Afrika pas vele eeuwen veel later, in de zevende eeuw.
Joodse aanwezigheid
Er hebben in oudere tijden altijd Joden in Gaza gewoond. Veel Joodse en niet-Joodse geschriften en verscheidene opgravingen bevestigen dit. De Talmoed heeft het ruim 2.000 jaar geleden al over een Joodse opleiding in Gaza. Er is een synagoge uit ongeveer het jaar 500 opgegraven bij de kust van het huidige Gaza-stad. Toen was Gaza een belangrijk Joods centrum en zelfs een Joodse bedevaartplaats.
Een bezoeker van Gaza-stad in 1395 beschrijft hoe de stad verdeeld is in wijken voor moslims, christenen, Samaritanen en Joden. Bezoekers tijdens de Middeleeuwen beschrijven de belangrijke rol van de Joden in de lokale wijnproductie van Gaza.
Momenteel is Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook veel in het nieuws. Ook Rafah had een bloeiende Joodse gemeenschap. Rond 1660 werd Gaza-stad het centrum voor de mystieke Joodse Kabbala beweging en voor de Joods-Messiaanse beweging. Zie bijvoorbeeld Wikipedia.
Moderne tijd
De Joodse bewoning van de Gazastrook eindigde grotendeels in 1929, dus na ruim 2.000 jaar aanwezigheid.
Toen moesten de meeste Joodse bewoners vluchten vanwege Arabische pogroms. In 1946 stichten Joden er wel weer een kibboets. Echter, toen Egypte Israël in 1948 aanviel was die kibboets niet te verdedigen en moesten ook deze Joodse bewoners vluchten. Egypte eigende zich vervolgens de Gazastrook toe. In de Sinaï-oorlog van 1956 veroverde Israël de Gazastrook, maar gaf deze na de oorlog weer aan Egypte.
Israël veroverde de Gazastrook opnieuw op Egypte tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967. Vanaf 1972 gingen er weer Joden wonen in enkele nederzettingen. De verhouding met de Gazanen was goed, tot het geweld van de eerste Intifada in 1987 de kop op stak. Uiteindelijk werden voor hun veiligheid alle Joden in 2005 door Israël zelf gedwongen om de Gazastrook te evacueren. Tevens was er de hoop dat dit tot vrede zou leiden.
Dat was een foute veronderstelling. Het Hamas bewind is sindsdien vijf oorlogen tegen Israël begonnen. Hamas slachtte oktober vorig jaar meer dan 1.200 Israëliërs af, meest burgers.
Gaza was ooit een bloeiend gebied waar talloze volkeren – waaronder het Joodse – vreedzaam naast elkaar konden leven.
Het is vreselijk om te moeten constateren dat dit door Hamas ten behoeve van de Jihad in een continu oorlogsgebied is veranderd.