Opinie-artikel van Likoed Nederland in Opiniepijler, 15 december 2020.
De in het najaar 2020 tussen Arabische landen en Israël gesloten ‘Abraham-akkoorden’ vormen een historische doorbraak voor vrede in het Midden-Oosten.
De Arabische landen mochten van de Palestijnen alleen vrede sluiten nadat de Palestijnen dat zouden hebben gedaan. Maar de Palestijnen wijzen al 80 jaar elk vredesvoorstel af.
Dat bleek opnieuw bij de weigering om zelfs maar te praten over het afgelopen januari gelanceerde Amerikaanse vredesplan. Al voordat het officieel werd uitgebracht, was het bij voorbaat afgewezen door de Palestijnen. Ondanks dat dit plan voorzag in een Palestijnse staat en 50 miljard dollar economische hulp, afkomstig uit de Arabische Golfstaten.
Overigens gaan de Arabische landen niet vrijuit, wat betreft vredesonwil. In 1967 besloten zij tot de drie ‘nee’s’ van Khartoem: nee tegen vrede met Israël, nee tegen onderhandelingen met Israël en nee tegen erkenning van Israël.
Factoren
Hoe kwam het dat sommige Arabische/islamitische landen nu genoeg hadden van die driemaal nee?
- De dreiging uit Iran. In de mainstream media werd eigenlijk alleen dit genoemd. Maar die dreiging van Iran bestaat al heel lang: sinds 1979, na de islamitische revolutie daar.
- Internet en sociale media. Met name jonge Arabieren zien dat Israël een modern, zelfs hip land is. En dat de 20% Arabische minderheid er een goed leven en alle burgerrechten heeft.
- Steeds meer Arabieren realiseren zich dat Israël zal blijven bestaan. Het Palestijnse verlangen naar de vernietiging van Israël, blijkt een volkomen irreëel wensdenken.
- Daardoor drong het besef door dat Israël de regio eigenlijk enorm veel te bieden heeft. Israël behoort tot de wereldtop op wetenschappelijk-, medisch- en technologisch gebied (bijvoorbeeld water-technologie). Daar kunnen landen in de regio in principe volop van mee profiteren.
- Het moslimfundamentalisme is op zijn retour in de Arabische wereld, na de vele burgeroorlogen en slachtpartijen die het veroorzaakt heeft.
Er is nu een nieuwe generatie Arabieren die een normaal bestaan wil opbouwen. Zonder geweld en profiterend van de Israëlische kennis en economie. Tegelijkertijd maakt deze nieuwe houding de Palestijnen minder populair. Want die blijven nog wel dwepen met terreur en islamitisch martelaarschap. - De toenemende realisatie dat de jarenlange financiële steun van de Arabieren vrijwel geheel in de handen van de corrupte Palestijnse leiders terecht is gekomen.
Die daardoor niet geneigd waren om vrede te sluiten. Die steun wordt daarom sterk afgebouwd, net als in de Verenigde Staten. (Alleen Europa geeft nog gul.) - De enorme schoffering door de Palestijnse weigering om zelfs maar te praten over een vredesplan dat hun 50 miljard dollar zou geven uit de Golfstaten. Dat nemen Arabieren niet licht op.
Historisch
Het Abraham-verdrag is historisch omdat bovenstaande redenen zullen leiden tot een bredere ‘normalisatie’ met andere Arabische en islamitische landen.
De Arabische Liga weigerde de stap te veroordelen! Terwijl deze Liga is juist opgericht in 1945 om één Arabisch front te vormen tegen het toen nog op te richten Israël.
Ook in andere islamitische landen klinkt nu de roep om normale betrekkingen met Israël. Saoedi-Arabië laat Israëlische verkeersvliegtuigen al toe in haar luchtruim en is bezig antisemitisme uit schoolboeken te verwijderen.
De Abraham-akkoorden zijn ook historisch omdat veel – vaak gehoorde – fabels zijn doorgeprikt:
- Het Palestijns-Israëlische conflict is het belangrijkste probleem in het Midden-Oosten.
- Vrede kan alleen komen nadat de Palestijnen een vredesverdrag hebben gesloten.
- De Palestijnen streven naar vrede en de tweestatenoplossing, wat wordt verhinderd door Israël.
- De ‘Arabische straat’ wordt woedend, die zal Israël nooit accepteren.
Historici zullen de Abraham-verdragen daarom waarschijnlijk zien als van vergelijkbaar belang voor het Midden-Oosten als de val van de Muur in 1989 was voor Europa.
Nobelprijs waard
De afgelopen decennia waren er vele ‘deskundigen’ die u bovenstaande fabels probeerden aan te praten, vooral in de mainstream media. Zij zeiden dat vrede in het Midden-Oosten zonder de Palestijnen niet mogelijk was en ook dat de verhuizing van de Amerikaanse ambassade de islamitische wereld in brand zou zetten.
Maar nu zeggen diezelfde ‘deskundigen’ dat de Abraham-akkoorden niet zo bijzonder zijn. Hun argument is dat er al betrekkingen waren tussen de Golfstaten en Israël.
Het is echter wel degelijk erg bijzonder dat die betrekkingen nu openbaar zijn en gevierd worden. Dat de Golfstaten zich er niet meer voor schamen. En dat er nauwelijks volksprotesten tegen zijn geweest in de Arabische steden. Het wordt breed geaccepteerd.
Het effect is groot en zal steeds meer zichtbaar worden:
- Houding tegenover Israël: het Franse buitenlandbeleid is al minder pro-Palestijns aan het worden. Frankrijk was daarin de leider in de EU, met het oog op zijn belangen in de Arabische regio.
- Financiële steun aan de Palestijnen: die zal verder verminderen. Goed nieuws, want dat gratis geld was tot nu toe juist een belangrijke reden voor hen om geen vrede te willen sluiten.
- Anti-Israëlische boycot beweging (BDS): die heeft een enorme dreun gekregen. Want het wordt nu helemaal belachelijk om bijvoorbeeld de Israëlische bank Leumi te boycotten, terwijl de Arabische Emiraten daarmee een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten.
Het is een enorme verdienste van de Amerikaanse president Donald Trump, samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Maar die zijn niet zo populair in de mainstream media en bij de door hen geraadpleegde ‘deskundigen’.
En de Palestijnen?
De Palestijnse leiders en bevolking blijven stilstaan op hun doodlopende weg van afwijzing van vrede. Hopelijk gaan zij nog begrijpen dat dit in hun nadeel werkt.
Vooralsnog zijn zij weer eens woedend. Dat maakt momenteel een Arabisch spreekwoord zeer van toepassing op hen:
“De hond blaft, de karavaan trekt verder.”
Eindejaars-verzoek aan u
Likoed Nederland draait volledig op vrijwilligers en heeft dus lage kosten.
Echter, al jaren ontvangen wij minder aan giften dan wij uitgaven hebben. Daardoor komt nu de bodem van de kas in zicht.
Zoekt u nog een goede bestemming om in 2020 een (fiscaal aftrekbare) gift te doen?
Geef dan op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland.
Bij voorbaat dank voor uw steun. Likoed Nederland gaat door met het Nederlands taalgebied te voorzien van informatie over Israël en het Midden-Oosten, zonder politiek-correcte fabels.