Opinie-artikel van Likoed Nederland op Jonet.nl, 8 juni 2020.
In september 2019 publiceerden wij een eerste artikel over vijf bijzondere Israëlische uitvindingen.
Sneller dan gedacht, komen wij met deel 2. Want er wordt onwaarschijnlijk veel spectaculairs uitgevonden in Israël.
Dat wordt internationaal erkend: in de lijst van Time Magazine van de top-100 uitvindingen in 2019 kwamen er maar liefst negen uit Israël (filmpje onderaan dit artikel).
Niet slecht voor een landje waar slechts één promille van de wereldbevolking woont.
Overigens stonden de onderstaande uitvindingen niet eens op die lijst van Time.
Corona virus
Bijna vanzelfsprekend zijn verscheidene Israëlische bedrijven druk bezig met de bestrijding van het Corona virus.
Handen wassen is een belangrijk middel in de bestrijding van het virus. Het Israëlische bedrijf Soapy had al een desinfectie-apparaat voor effectief handen wassen. Recent hebben ze daaraan toegevoegd een speciale zeep, die ontwikkeld is door een ander Israëlisch bedrijf. Dit doodt alle mogelijke virussen bij het handen wassen. Beide producten bestonden dus al. Echter, in combinatie zijn ze 100% effectief tegen het Corona virus. De zeep en het apparaat zijn direct beschikbaar. Het apparaat is voor professioneel gebruik, het kost $249 op hun website.
Een ander bedrijf, BATM, heeft een test ontwikkeld om Corona te detecteren in 25 minuten. Het onderzoekt het speeksel van de patiënt. Dat is veel sneller dan de huidige tests, die circa 8 uur vragen. Het bedrijf heeft hier ruime ervaring in; zij hadden al een soortgelijk testapparaat voor het Sars en het Mers virus. De productie van het apparaat voor het Corona virus wordt momenteel gestart.
Het bedrijf werkt verder aan een apparaat dat alle mogelijke infectieziektes kan detecteren; zowel van virussen, bacteriën als schimmels. Het verwacht dat dit volgend jaar op de markt komt.
Het Migal Galilee Research Institute – dat door de Israëlische overheid wordt gefinancierd – zegt dat het ver is met de ontwikkeling van een vaccin. Dit is mogelijk omdat het recent een vaccin heeft ontwikkeld tegen een sterk op Corona lijkend virus bij kippen. Het bedrijf hoeft dit vaccin slechts enigszins genetisch aan te passen. De massaproductie van het vaccin kan dan in enkele maanden starten. Wanneer het daadwerkelijk ingezet kan worden, hangt af van hoe snel de autoriteiten daarvoor toestemming zullen geven.
Overigens werken maar liefst nog vijf instituten in Israël ook aan een Corona-vaccin, zie: ‘6 coronavirus vaccine developments from Israel to watch’.
Ruimtevest
Amerikaanse ruimtevaarders die in november 2019 vertrokken naar het ISS (International Space Station) zijn uitgerust met ruimtevesten van het Israëlische bedrijf StemRad. Het vest beschermt alle organen van de ruimtevaarders tegen de kosmische, zwaar kankerverwekkende straling.
Whisky in weken
Het Israëlische Verstill heeft een manier ontwikkeld waarbij whisky al snel een gerijpte smaak krijgt. Dit kan door de chemische processen die plaats vinden bij het rijpen van de whisky te versnellen. Dat kan de prijs van een goede whisky spectaculair verlagen.
Een Fins en twee grote Israëlische voedselbedrijven hebben al hierin geïnvesteerd. Er wordt een eigen destilleerderij gebouwd in Noord-Galilea, zodat Israël een kwaliteitswhisky zal gaan produceren. Daarnaast zullen andere, buitenlandse bedrijven deze whisky al volgend jaar op de markt gaan brengen.
Geen insuline meer spuiten voor diabetes patiënten
Het Israëlische bedrijf Betalin Therapeutics heeft een kunstmatige alvleesklier ontwikkeld, uit ander celmateriaal. Daarmee zullen diabetes patiënten van insuline kunnen worden voorzien, zodat zij die niet meer dagelijks hoeven te injecteren. De kunstmatige alvleesklier kan via een simpele operatie van een uur met plaatselijke verdoving worden ingebracht, bijvoorbeeld in een been.
De alvleesklier is in eerste instantie getest op muizen, die inderdaad in 70% van de gevallen geen insuline-injecties meer nodig hadden.
De testen op mensen moeten nog starten, dus het zal nog wel een aantal jaren duren voor de kunstmatige alvleesklier op de markt zal komen. Maar het kan dan de oplossing zijn voor de 160 miljoen patiënten wereldwijd die dagelijks insuline moeten spuiten.
Plastic uit afval
UBQ Materials, gevestigd in kibboets Tze’elim in het zuiden van Israel, heeft een procedé ontwikkeld waarmee huisvuil wordt omgezet in een bio-plastic. Het proces is milieuvriendelijk, goedkoop en kost weinig energie. Het bio-plastic kan op zijn beurt andere grondstoffen vervangen. Het product kan zo gemaakt worden dat het precies op hout of steen lijkt.
Er is dus een dubbel gunstig milieu-effect: de hoeveelheid afval wordt verminderd en er worden grondstoffen bespaard.
Het bedrijf heeft hiermee verscheidene prijzen gewonnen en de internationale aanvragen stromen binnen.
Tot slot
In het vorige artikel wees ik erop dat de mensen die oproepen om Israël te boycotten geen idee hebben wat de wereld dan zou missen. Net zo min als zij zich realiseren dat zij ongetwijfeld – in strijd met hun oproep – zelf dagelijks Israëlische technologie gebruiken, bijvoorbeeld in hun mobiele telefoons, laptops en internet.
Hun idiotie heeft dan ook geen noemenswaardig effect op de Israëlische economie. Het afgelopen decennium steeg de Israëlische export juist stevig, met bijna 70%.
Ook stromen buitenlandse investeerders toe. In 2019 kochten zij voor een ongelooflijke tien miljard dollar Israëlische bedrijven op, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Intel bijvoorbeeld kocht voor twee miljard dollar het Israëlische bedrijf Habana, dat zich bezig houdt met kunstmatige intelligentie.
Door alle overnames hebben nu 362 internationale hightech ondernemingen een Israëlische dochteronderneming.
Gelukkig dat de boycot-beweging geen enkele voet aan de grond krijgt. Want zoals bovenstaande voorbeelden laten zien helpt Israëlische vindingrijkheid de wereld vooruit!