Artikel van Likoed Nederland op Jonet.nl, 22 september 2019.
Israël heeft zich wat hightech betreft ontwikkeld tot een van de leidende landen op aarde.
Inmiddels werkt 8,7% van de beroepsbevolking in Israël in deze bedrijfstak en dit percentage groeit nog steeds.
Andere landen en buitenlandse bedrijven staan in de rij voor samenwerkingsverbanden. Zo hebben alle top-10 technologie bedrijven in de wereld de laatste jaren geïnvesteerd in Israëlische technologie. Dit zijn de giganten Microsoft, Apple, Amazon, Google, Facebook, Alibaba, Intel, Oracle, Samsung en Baidu. Deze top-bedrijven verrichten er onderzoek en/of namen Israëlische innovatieve ondernemingen over.
Boycotters van Israëlische producten moeten dus niet alleen van de Israëlische sinaasappels afblijven, maar ook van alle technologische producten, zoals computers of smartphones. Want die bevatten allemaal Israëlische technologie.
Hieronder een aantal voorbeelden van Israëlische technologie die onze levens waarschijnlijk gaat veranderen.
Water als brandstof
Het Israëlische bedrijf Electriq~Global heeft een op waterstof gebaseerde brandstof ontwikkeld. Bijzonder is dat deze brandstof voor zestig procent uit water bestaat. De brandstof is daardoor niet brandgevaarlijk of schadelijk voor het milieu.
In 2020 start het bedrijf in Nederland, via een Nederlandse partner: Eleqtec. Het is nog in de experimentele fase, maar in Israël heeft het bedrijf al een scooter ontwikkeld die op de nieuwe brandstof -water dus (!) – rijdt.
Middel tegen kanker
Het eerste – door een Israëli ontwikkelde – medicijn ter wereld dat de verspreiding van kankercellen tegengaat, is recent goedgekeurd voor patiënten. Dat gebeurde door de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’ (FDA), dat bekend staat om haar strenge eisen voor de toelating van nieuwe medicijnen. Het medicijn Xpovio kreeg gezien de bijzondere resultaten wel een spoedprocedure.
Het middel is in eerste instantie uitgebracht tegen bloedkanker. Bij 40% van de lijders daaraan zorgde het voor een krimp van hun tumoren en verlengde hun levensverwachting met een factor drie tot vijf.
Momenteel wordt onderzocht of het middel ook werkt bij andere vormen van kanker.
Volledig elektrisch vliegtuig
Het Israëlische startup-bedrijf Eviation Aircraft heeft recent op de vliegshow van Parijs ’s werelds eerste volledig elektrische passagiersvliegtuig gedemonstreerd.
Dit vliegtuig vliegt volledig op elektriciteit uit accu’s. Iets dat mogelijk is doordat het vliegtuig volledig aerodynamisch is herontworpen en door het gebruik van nieuwe materialen. Het vliegtuig biedt plaats aan negen passagiers en kan ongeveer 1.000 kilometer overbruggen.
Deze maand hielden de VVD en D66 een pleidooi voor elektrisch vliegen. Door dit Israëlische bedrijf worden zij op hun wenken bediend.
Vlees uit stamcellen
Het Israëlische bedrijf Aleph Farms produceert vlees gemaakt van stamcellen van koppen. Het stelt dat het zo vlees kan produceren op een manier die ethischer, duurzamer en gezonder is.
Op dit moment wordt nog een groot deel van de landbouw gebruikt om er dieren mee te voederen.
Journalisten van het Amerikaanse tv-station CBS bezochten het bedrijf en vonden de smaak “verrassend normaal”.
Het bedrijf denkt zelf, dat het als het massaal kan worden geproduceerd, gewoon ‘vlees’ zal worden genoemd.
Middel tegen migraine
Een Israëlische hoofdband die migraine bestrijdt, is recent goedgekeurd door het Europese Comité voor geneesmiddelen. Deze hoofdband, Neurolief, is het eerste apparaat in zijn soort dat veilig wordt beschouwd voor poliklinisch gebruik.
De hoofdband werkt met elektrische prikkels. Het is een ‘zelflerend’ systeem, waardoor het na verloop van tijd een optimale individuele behandeling geeft aan iedere patiënt.
Circa 12% van de wereldbevolking lijdt aan migraine, het is daarmee de op twee na meest voorkomende ziekte op aarde. Dankzij Israëlisch vernuft is er nu een effectief middel tegen.
Bovenstaande is nog maar een kleine greep uit de recente Israëlische uitvindingen. Producten die volgens de anti-Israëlische BDS-beweging geboycot zouden moeten worden.
Terwijl deze nieuwe producten de wereld juist een beetje mooier maken.