• Donderdag, 21 November 2019
  • 23 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Miss Irak: Arabisch-Israëlisch conflict ‘diepgeworteld’ in antisemitisme

Zondag, Augustus 18, 2019 / Last Modified: Donderdag, Augustus 29, 2019

Artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 18 augustus 2019.

Miss Irak Israel InstagramDe foto van miss Israël (links) met miss Irak leidde tot veel woedende Arabische reacties.

De voormalige Miss Irak Sarah Idan veroordeelde recent de Arabische staten vanwege hun kritiek op Israël in een toespraak tot de VN-Mensenrechtenraad.

Sarah Idan plaatste tijdens de Miss Universe verkiezing in 2017 een foto op sociale media waar zij samen op staat met de miss Israël, Adar Gandelsman.

Zij wilden een boodschap van vrede brengen.

Echter, door de commotie die dit veroorzaakte – waaronder doodsbedreigingen – waren zij en haar familie gedwongen om Irak te verlaten. Zij weet dus als geen ander hoe diep de haat tegen Israël gaat.
Hieronder de vertaling van haar indrukwekkende toespraak (met video hieronder):

“Twee jaar geleden representeerde ik Irak in de Miss Universe-verkiezing. Ik plaatste toen een foto van mij met Miss Israël op sociale media.

Mij werd opgedragen de foto te verwijderen. Ook zou ik het Israëlische beleid moeten afkeuren. Ik ontving doodsbedreigingen.

Vanaf dat moment kon ik niet meer terugkeren naar mijn vaderland. Waarom heeft de Irakese regering de bedreigingen niet veroordeeld, of mijn vrijheid van meningsuiting toegestaan?

Het probleem tussen Arabieren en Israëli’s gaat verder dan onenigheid in beleid. Het is diepgeworteld in de geloofsbeginselen die worden aangeleerd in islamitische landen. Die zijn antisemitisch.

Helaas worden die haat en intolerantie gevoed door bevooroordeelde media.

Waarom werd er bijvoorbeeld in het nieuws nooit gemeld dat de terreurorganisatie Hamas bijna 700 raketten op Israëlische burgers schoot in één weekend of dat Hamas Palestijnen in Gaza als menselijk schild gebruikt?

Waarom veroordelen zij Hamas nooit voor het starten van de beschietingen? In plaats daarvan laten ze alleen zien wie er zijn gedood door de reactie [van Israël], in zelfverdediging, en beschuldigen vervolgens Israël.

Voor het pleiten voor vrede word ik verraadster genoemd. …. Ik wil de Arabische landen er graag aan herinneren dat zij momenteel meer gemeenschappelijke belangen met Israël hebben dan met terreurorganisaties.

Het onderhandelen over vrede voor twee staten is geen verraad aan de Arabische zaak. Het is juist een noodzakelijke stap om het conflict en het leed voor iedereen te beëindigen.”

Zij – als islamitische Arabier – weet natuurlijk als geen ander dat antisemitisme de hoofdoorzaak is van het Arabisch-Israëlische conflict.

Het is triest dat velen in het Westen wegkijken van dit antisemitisme. Dat maakt het probleem alleen maar groter, in plaats van kleiner.

De haat gaat diep, tegen Joden en zelfs tegen moslims die positief zijn over Joden en Israël.

Dat bleek eens te meer uit reacties op deze toespraak. Zo werd in de commissie Veiligheid van het Irakese parlement geëist dat het staatsburgerschap afgenomen zou worden van deze voormalige Miss Irak.

Dat is blijkbaar het lot van Arabieren die zich uitspreken vóór vrede met Israël.

 

-- Reacties gesloten.