• Maandag, 14 Oktober 2019
  • 15 Tishri, 5780

Likoed Nederland

Daarom Bibi

Vrijdag, April 5, 2019 / Last Modified: Zaterdag, September 21, 2019

Door Zalmi Unsdorfer, voorzitter van Likoed Engeland. Ingekorte vertaling: Likoed Nederland, 5 april 2019.

Netanyahu PompeoBibi Netanyahu met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Wat uw partijvoorkeur ook is bij de komende Israëlische verkiezingen, het valt niet te ontkennen dat Bibi Netanyahu een van de meest ervaren en formidabele leiders is op het hedendaagse wereldtoneel.

Al drie keer gekozen en nu na een record-brekend tiende jaar als premier is het moeilijk om een wereldleider te noemen die ook maar dichtbij komt op het gebied van welsprekendheid, charisma, politieke kennis en de moed om de waarheid te vertellen. Tegen het advies in van wat Menachem Begin ooit bespotte als ‘Joden met trillende knieën’, ging Netanyahu naar Washington om zich te verzetten tegen Obama’s capitulatie tegen Iran.
Voor zijn inbreng kreeg hij niet minder dan 26 staande ovaties in het Amerikaanse Congres.

Kun jij je werkelijk voorstellen dat Gantz dit ook zou kunnen?

Benny Gantz verdient ons respect en bewondering als vechter en leider van het Israëlische leger, maar het premierschap ligt ver buiten zijn kunnen.

Wij hebben trouwens weinig succes gehad met topmilitairen als premier.
Yitzchak Rabin was volledig van slag toen hij door de politiek ervaren Peres, die hij een ‘onverbeterlijke intrigant’ noemde, naar de ramp in Oslo werd gesleept. Ook hadden wij Ehud Barak, die in minder dan twee jaar 97 procent van de Westbank heeft aangeboden aan een terreurorganisatie en Zuid-Libanon aan Hezbollah heeft gegeven. En aan Ariel Sharon danken wij het fiasco in Gaza, dat de Israëliërs tot op de dag van vandaag kwelt.

Hoe konden zulke grote generaals op deze manier falen? Simpelweg omdat het leger een hiërarchisch systeem is, dat volledig haaks staat op de politiek.
Gantz was gewend om s morgens wakker te worden, wetende dat hij een generale staf, brigades en afdelingen beschikbaar had met een telefoontje. Bibi is daarentegen gewend om te ontdekken dat zijn coalitiepartner is weggelopen en zijn regering aan een draad heeft laten hangen.
Gantz is gewend om te worden begroet en gehoorzaamd door zijn staf die hun plaats kent, terwijl Bibi te maken heeft met zwaargewichten zoals Avigdor Lieberman en listige manipuleerders zoals Arye Deri. Zij zullen elke zwakte aangrijpen om hun eigen agenda’s te bevorderen. Achttien uur per dag functioneren op het snijvlak van coalitiepolitiek is wat de leider – aan de vooravond van zijn vierde termijn – gehard heeft.

En het is dezelfde standvastigheid die wordt ingezet tegen de beschuldigingen van corruptie door Netanyahu. Afgezien van de kleinzieligheid van sigaren, champagne en media gunsten, is de meest serieuze zaak waar het over gaat de zaak van de onderzeeërs, waarin zelfs de politie en justitie toegeven dat Bibi absoluut niets te verantwoorden heeft.

En hoe vaak hebben we al niet gezien dat dit soort zaken van politieke corruptie groots naar buiten kwamen om daarna weer zachtjes uit te doven.
Denk aan de zevenjarige vervolging van Lieberman waar niets uit kwam.
Het ergste van alles zijn de onophoudelijke lekken door de politie, die het rechtssysteem totaal in diskrediet brengen.

Ondanks dit alles zeggen velen: we zijn Bibi beu – het is nu tijd voor een verandering! Ik zou zulke mensen uitnodigen om rond te kijken in de wereld en voorzichtig te zijn met wat ze wensen.

Obama kwam met een boodschap van ‘hoop en verandering’ en wat heeft hij daarvan geleverd? In Frankrijk wilden ze een anti-Sarkozy en kregen eerst een zwalkende Hollande en nu een niets presterende Macron. In Canada namen ze afscheid van de grote Stephen Harper en kwamen terecht bij Trudeau, een lichtgewicht.

Israël heeft het voorrecht een van ’s werelds meest formidabele en ervaren leiders aan het roer te hebben.
Er is niets in de wereld dat belangrijker is dan ervaring. Zijn status is groot in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en nu zelfs bij Arabische leiders. Kijk naar de lichaamstaal in vergaderingen met Poetin over echt moeilijke kwesties die van invloed zijn op vitale nationale belangen. Ook heeft Bibi te maken gehad met drie Amerikaanse presidenten en daarbij met enkele zeer vervelende ministers van Buitenlandse Zaken. Hij heeft nu een unieke relatie met president Trump, zijn naaste familie en een droomteam van Bolton, Pompeo, Greenblatt en Friedman. Als er iets waard is om te koesteren, dan is het dat wel.

Dus laten kiezers ervoor waken op 9 april om Bibi met het badwater weg te gooien.

 

Hierboven: campagne video van Likoed. Met dank aan het CIDI voor de Nederlandse ondertiteling.

 

-- Reacties gesloten.