• Maandag, 14 Oktober 2019
  • 15 Tishri, 5780

Likoed Nederland

Likoed in het huidige politieke midden

Zondag, Maart 31, 2019 / Last Modified: Zaterdag, September 21, 2019

Forum deelname van Likoed Nederland in het NIW van 29 maart 2019.

Verder gaan met LikoedReactie op de stelling van het NIW: “Netanyahu’s coalitie met Otzma Yehudit is een nachtmerrie.”

De stelling slaat om verscheidene redenen de plank mis. Er is geen coalitie met Netanyahu.
Hij was alleen een voorstander van lijstverbindingen op rechts, omdat hij bang was dat anders de partij ‘Joods Huis’ niet terug zou komen in de Knesset. Otzma Yehudit krijgt door die lijstverbinding mogelijk één van de 120 zetels in de Knesset. Dit is moeilijk een “nachtmerrie” te noemen.

Likoed zelf staat behoorlijk in het huidige politieke midden; de partijen rechts ervan hebben niet veel minder zetels dan links ervan.
De verontwaardiging in linkse media over “rechts-extremisme” is dan misplaatst. Hypocriet wordt het als niet ook gesproken wordt over het extremisme op links. Daar bevinden zich kandidaat Knesset-leden die Israël willen opheffen en die Israëlische leiders “neonazi’s” noemen.

Het was de samenwerking met dat extreem-links die heeft geleid tot de rampzalige Oslo akkoorden, met slechts één stem meerderheid in de Knesset. Die stem kwam trouwens van Gonen Segev, gekocht met een ministerschap. Hoe moreel corrupt hij was, blijkt uit zijn recente veroordeling tot 11 jaar gevangenisstraf vanwege spionage voor Iran.

Gelukkig is Israël een rechtsstaat en waakt het Hooggerechtshof over de Israëlische democratie, ook over het toelaten van partijen en Knesset-leden.
Want het is goed om waakzaam te zijn voor extremisme – van beide kanten.

Hierboven: campagne video van Likoed. Met dank aan het CIDI voor de Nederlandse ondertiteling.

 

-- Reacties gesloten.