Opinie-artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 9 oktober 2018.
Hoe vaak leest u niet dat in de reguliere media dat de Palestijnen in Gaza lijden onder de Israëlische blokkade van de Gazastrook?
Dat klopt niet.
Wat de politiek-correcte media er bijna nooit bij vertellen, is dat alleen de import van wapens en van goederen die militair ingezet kunnen worden, gelimiteerd wordt.
Dat is volkomen legaal volgens internationaal recht.
Immers, van geen enkel land kan verwacht worden dat het wapens en explosieven doorlaat naar een vijand die hem daarmee zal bestoken.
Er is gebrek aan stroom en medicijnen, maar dat komt omdat de Palestijnse Autoriteit de Gazastrook financieel afknijpt. Er is daarom nog maar mondjesmaat geld. Dus moeten bijvoorbeeld ziekenhuizen in Gaza moeten hun werk doen vrijwel zonder stroom en medicijnen. De Palestijnse Autoriteit die onder Fatah de Westbank bestuurt, wil zo rivaal Hamas in Gaza op de knieën krijgen.
Desondanks gaf de NOS vorige week zaterdag – en niet voor de eerste maal – Israël de schuld:
“Als gevolg van de blokkade, waarbij Israël bepaalt welke goederen Gaza in mogen, zijn er tekorten aan stroom en water in het gebied.”
Nadat Likoed Nederland hierover meteen reclameerde, paste de NOS dit wel direct aan.
Het is dus juist tegenovergesteld.
De afgelopen weken bijvoorbeeld is er hard gewerkt aan een overeenkomst tussen Katar, de Verenigde Naties en Israël om meer brandstof te leveren aan de elektriciteitscentrale van Gaza. Katar wil die brandstof betalen en Israël is akkoord met het transport.
Dit wordt echter tegengewerkt door de Palestijnse president Abbas. Die wil niet akkoord gaan als Hamas geen concessies aan hem doet. Door middel van bedreigingen en chantage probeert hij de brandstofleveranties tegen te houden.
U leest dit goed: Israël wil de Palestijnen in Gaza helpen – ondanks hun agressie tegen Israël – en onderhandelt daarover met vijand Katar.
Maar die humanitaire actie ten behoeve van de Palestijnse bevolking wordt door de Palestijnse machtshebbers tegengehouden.
De gewone Palestijn moet zo lijden als gevolg van de machtsstrijd tussen hun rivaliserende partijen.
En Israël moet vervolgens lijden onder de woede van de bevolking van Gaza, die de ellende afreageert door het grenshek te bestormen en vliegende brandbommen op Israël af te sturen.
Het Palestijns zelfbestuur blijkt rampzalig.
Hamas bestuurt Gaza en leeft in onmin met het Fatah dat de Westbank bestuurt. Het zijn twee dictaturen. Hamas is aan de macht gekomen met een staatsgreep en president Abbas zit momenteel in het veertiende regeringsjaar van zijn officieel vierjarige ambtstermijn. Hamas is al drie oorlogen begonnen tegen Israël en Fatah propageert nog steeds terreur.
Maar dus niet alleen de Israëli’s lijden hieronder. Deze dictaturen onderdrukken hun eigen Palestijnse burgers en die hebben daarenboven te lijden onder de machtsstrijd tussen die twee.
Dit doet het Palestijnse zelfbestuur, Israël staat daar buiten.
Overigens wordt de situatie in Gaza waarschijnlijk binnenkort nog slechter. Abbas heeft gedreigd dat als Hamas eind deze maand het bestuur over Gaza niet aan hem heeft overgedragen, hij de Gazastrook nog meer zal afknijpen.
Belangwekkend nieuws, dat desondanks nog nergens in Nederland te lezen was. Terwijl het toch veel zou verduidelijken over de Palestijnse situatie.
Iets voor de NOS?
Ook weinig gemeld in de media: het Palestijnse geweld bij de rellen aan het grenshek (boven) en de Palestijnse brandstichtingen met ballonnen en vliegers (onder).
Uiteraard leest u meer over de oorzaken van het lijden van de Palestijnen in de tweede druk van het succesvolle ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 73: Lijden van de Palestijnen.
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.
De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.