• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

Onthullend: hoe Netanyahu vrede wou – en Abbas niet

Zondag, November 19, 2017 / Last Modified: Zondag, November 26, 2017

Door Elder of Ziyon. Vertaling: Brabosh, 19 november 2017.

Vrede 2014-Peace-Talks-FailureHaaretz publiceerde een belangrijk onderzoeksrapport over de onderhandelingen tussen Israël, de VS en de Palestijnen in 2013 en 2014.

Uit het rapport blijkt dat Netanyahu een raamwerk, opgesteld door de Amerikaanse minister John Kerry, goedgekeurde dat zou geresulteerd hebben in de oprichting van een Palestijnse staat, gebaseerd op de pre-1967 lijnen met landuitruil.

Toen het voorstel aan Mahmoud Abbas werd voorgelegd, verwierp hij het boos. Toen Kerry een nog wat beter aanbod deed, dat tegemoet kwam aan de eisen van Abbas – zonder daar vooraf de Israëliërs over te consulteren – heeft Abbas daar nooit op geantwoord en liet hij de gesprekken uitdoven.

Dit verhaal, dat werd gepubliceerd in een ultra-linkse krant, is het grootste nieuws van het jaar voor Israël.

Het bewijst dat Netanyahu veel flexibeler is in de richting van een tweestatenoplossing dan welke journalist ooit heeft geschreven. Het bewijst dat Abbas onverzettelijk en ongeïnteresseerd is in vrede, dan welke journalist dan ook wil toegeven.

Het biedt een volledige omkering van de conventionele wijsheid omtrent Israël en de Palestijnen.

Maar niemand wil dit rapporteren

De diplomaten, de media en de wereld willen hun zorgvuldig opgemaakte mythe van een onverzoenlijke Likoed-regering en een gematigde Palestijnse Autoriteit niet om zeep helpen. Dit verhaal vernietigt dat vertekende beeld. Erger nog, de regering van Israël wil dit verhaal ook niet noemen – omdat Netanyahu zichzelf moet portretteren als iemand die de belangen van Israël verdedigt tegenover zijn meer rechtse coalitiepartners.

Dus niemand, links of rechts, raakt dit belangrijkste verhaal van het jaar aan.

Letterlijk dagelijks zijn er de afgelopen weken artikels en opinies gepubliceerd tegen Groot-Brittannië en/of de Balfour Verklaring, of tegen Israël voor het blokkeren van een Palestijnse staat , hoewel dat niet eens deel uit maakt van de Balfour-Verklaring.

Een typisch voorbeeld van de Britse The Guardian:

“The Guardian van 1917 steunde, vierde – en zou zelfs geholpen hebben bij de bewerkstelliging van – de Balfour Verklaring. Echter, het Israël van vandaag is niet het land dat we voorzagen of gewild zouden hebben. Het wordt gerund door de meest rechtse regering in zijn geschiedenis, naar rechts getrokken door fanatieke extremisten.

Voor Palestijnen is de situatie des te meer hopeloos. Bijna 5 miljoen mensen leven onder een militaire bezetting, die bijna vijf decennia voortduurt…”

Dit blijkt allemaal de schuld van het Palestijnse leiderschap, dat consequent elk vredesaanbod heeft verworpen [toevoeging Likoed: inmiddels al 16 keer, zie onze geschiedschrijving].

Inclusief vredesaanbiedingen ondersteund door de “meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël”. Het is duidelijk dat de rechts-extremisten van Israël liberaler zijn en meer naar vrede streven dan de meest gematigde en liberale Palestijnse leiders.

Maar niemand is bereid om dit toe te geven – noch van rechts noch van links. De regering van Israël zal geen vinger uitsteken om het beste pro-Israëlische verhaal van het jaar te verspreiden (misschien zelfs het beste verhaal van het decennium sinds Netanyahu de leider van Israël is sinds 2009.) De reguliere media zullen het ook niet verspreiden.

Haaretz, die het verhaal uitbracht, heeft het probleem sindsdien als besmet behandeld. De eigen opinieschrijvers hebben het verhaal genegeerd en gebruikten de conventionele wijsheid van het boosaardige Likoed en het wondermooie Fatah. Concurrerende Israëlische media willen Haaretz niet de primeur geven. Ze hebben er niets over bericht.

Maar u kan daar ook iets aan doen. Telkens wanneer iemand schrijft of spreekt over Israëlische onverzettelijkheid en het Palestijnse lijden, antwoordt dan met de feiten: Netanyahu accepteerde een Palestijnse staat en Mahmoud Abbas verwierp deze. Forceer tegenstanders van Israël om hierop te reageren.

Omdat de enige rejectionisten in het Israëlisch-Arabische conflict altijd de Palestijnen zijn geweest.


 

Uiteraard leest u meer over waarom er de vredesbesprekingen altijd mislukken in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 136: Vredesbesprekingen.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.