• Donderdag, 20 Juni 2019
  • 17 Sivan, 5779

Likoed Nederland

Herdenkingsjaar loopt ten einde

Woensdag, November 29, 2017 / Last Modified: Vrijdag, December 8, 2017

Artikel van Likoed Nederland, 29 november 2017.

two partitions

In 2017 waren er veel herdenkingen met betrekking tot de geschiedenis van Israël.

Want het is opmerkelijk dat in jaren die eindigen op het getal 7 er vaak belangrijke dingen in de geschiedenis van Israël gebeuren.
De laatste herdenking van dit jaar is vandaag: 29 november. Op die datum in 1947 besloot de VN met het Verdelingsplan dat er een Joodse staat opgericht mocht worden.

De historische momenten die dit jaar herdacht werden op een rij:

1517: Israël wordt door de Turken veroverd op de Arabieren en gaat deel uitmaken van de provincie Syrië.

1897: Theodor Herzl organiseert het eerste Zionistisch Congres, waar besloten wordt dat men gaat ijveren voor een Joodse staat. Herzl schreef in zijn dagboek:

“Indien ik het Congres in Bazel moest samenvatten in woorden, dan zou het dit zijn: In Bazel heb ik de Joodse staat opgericht … Misschien binnen vijf jaar en zeker binnen de vijftig jaar.”

1917: Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog verovert Groot-Brittannië Israël op de Turken. Aan 400 jaar Turkse overheersing komt een einde.

1917: Groot-Brittannië erkent in de Balfour-verklaring het streven van het Joodse volk naar zelfbeschikking in haar historische thuisland. Deze verklaring werd in 1922 deel van het internationaal recht door een unanieme bekrachtiging de Volkerenbond (de voorloper van de VN). De kern van het besluit was dat:

“het [Britse] bestuur van Palestina …. nieuwe Joodse nederzettingen zal aanmoedigen.”

1937: De tweestatenoplossing wordt voor het eerst aan de Arabieren en de Joden voorgesteld. De Arabieren wijzen het af, omdat Joden “nog geen centimeter ‘islamitisch’ land mogen bezitten.” Iets wat nog steeds het standpunt van veel islamitische landen en organisaties is, bijvoorbeeld dat van Hamas. Er zouden nog 16 afwijzingen volgen in de 80 jaar daarna.

1937: De eerste leider van de Palestijnen, de grootmoefti van Jeruzalem Al-Hoesseini, betuigt zijn steun aan nazi-Duitsland en begint met Duitse hulp een opstand tegen het Britse bestuur. Daarbij worden door zijn terreurgroepen ook Joden en gematigde Palestijnen vermoord.

1947: Vandaag exact 70 jaar geleden stellen de Verenigde Naties een verdeling voor van het Mandaatgebied Palestina in een Arabische en een Joodse staat. De Arabieren wijzen dit af en starten direct met terreuraanslagen. Dit wordt gevolgd door een aanval met legers van zeven Arabische landen in 1948, omdat zij een Joodse staat niet kunnen accepteren. Zoals de meeste Arabische landen en de Palestijnen dat tot op de dag van vandaag dat weigeren.
Illustratief is dat de Palestijnse president Abbas vorig jaar nog, ter gelegenheid van de dood van Fidel Castro, Cuba complimenteerde dat het destijds als enige Amerikaanse land tegen de VN-resolutie en dus de tweestatenoplossing stemde.

1967: Zesdaagse Oorlog. Jordanië valt Israël aan, maar verliest. Als gevolg daarvan verovert Israël oostelijk Jeruzalem, Westbank op Jordanië dat het illegaal bezet hield. De in 1948 daaruit etnische gezuiverde Joden kunnen terugkeren. Jeruzalem wordt herenigd. Joden kunnen voor het eerst in 19 jaar weer bij de Klaagmuur komen. Iets wat Jordanië verhinderde, ondanks dat het daartoe verplicht was volgens het wapenstilstandsakkoord.

1967: De Verenigde Naties stellen in resolutie 242 het principe ‘land voor vrede’ voor. De Arabische landen reageren met drie nee’s: Vrede met Israël? Nee! Onderhandelingen met Israël? Nee! Erkenning van Israël? Nee!

1977: Na bijna dertig jaar socialistisch bewind komt voor het eerst een Likoed regering aan het bewind. Er beginnen omvangrijke economische hervormingen.

1977: De Egyptische president Sadat bezoekt Israël om zijn vredeswil te betuigen. Egypte werd daarmee het eerste (en behalve Jordanië in 1994 ook enige) Arabische land dat vrede sloot met Israël.

1987: Eerste intifada; heftige rellen tegen Israël.

1997: Akkoord van Hebron, als sluitstuk van de Oslo akkoorden. Sindsdien leeft 96% van alle Palestijnen op de Westbank onder autonomie.

2007: Hamas doet een machtsgreep in de Gazastrook. De agressie van Hamas (16.000 raketten op Israëlische burgers!) leidt in de jaren daarna tot drie oorlogen met Israël.

 

 

 


 

Uiteraard leest u meer over het VN-Delingsplan in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 21: Delingsplan.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.