• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

Europa is blind – omdat het niet wil zien

Donderdag, November 23, 2017 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

Door Melanie Philips. Vertaling: Likoed Nederland, 23 november 2017.

antizionisme ReveGerard Reve realiseerde het zich 50 jaar geleden al.

Europese leiders realiseren zich dat vooroordelen over Joden een belangrijke drijvende kracht zijn van islamistische aanslagen – niet alleen tegen Israël, maar ook tegen het Westen. En zij begrijpen niet hoe hun eigen overtuigingen dat kwaadaardige proces helpt.

Afgelopen april werd Sarah Halimi, een 67-jarige Frans-Joodse vrouw, vermoord door haar 27-jarige buurman. Deze uit Mali afkomstige immigrant Kobili Traore sloeg en martelde haar voordat hij haar levend uit het raam op de derde verdieping van haar appartement in Parijs gooide. Tijdens de aanval schreeuwde hij “Allahu akbar” en “jij sheitan!” (Duivel). Hij had haar eerder herhaaldelijk uitgescholden met anti-Joodse kreten.

De politie had niet gereageerd op de smeekbeden van Halimi’s familie om iets met Traore te doen.
Die was bang om beschuldigd te worden van anti-moslim vooroordelen.

Die weigerde te erkennen dat dit een anti-Joodse misdaad was.

In de afgelopen jaren zijn Franse Joden herhaaldelijk aangevallen door islamitische aanvallers, die gemotiveerd werden door Jodenhaat vanuit hun religie. Frankrijk heeft de betekenis hiervan steeds genegeerd.

Toen islamisten in 2015 Franse joden vermoordden in de koosjere Hyper Cacher-supermarkt in Parijs, constateerde de joodse gemeenschap met bitterheid dat deze gruweldaad alleen maar veel aandacht kreeg omdat het twee dagen na de slachtpartij bij Charlie Hebdo plaats vond.

Wat de aanslag op Hyper Cacher feitelijk aantoonde, samen met andere aanvallen op Frans-Joodse doelen, was wat Europeanen lang ontkennen: dat moslims Joden doden omdat het Joden zijn.

In 2003 werd Sébastien Selam in Parijs vermoord door Adel Amastaïbou die schreeuwde: “Ik zal naar de hemel gaan, ik heb mijn Jood gedood!”
In 2014 werd in Lyon viel een man met een hamer en een ijzeren staaf zijn buurman aan en een vrouw en haar kind, schreeuwend: “Vieze Jood, ga terug naar jouw land!”
Dezelfde maand werd een jonge man in Parijs in elkaar geslagen door twee mannen die riepen: “Vieze Jood, wij houden niet van Joden hier, dit is geen Israël, dit is Palestina!”

In Groot-Brittannië is er voortdurend ophef over antisemitisme in de Labour partij. Dit wordt toegeschreven aan de extreem-linkse leider van de partij, Jeremy Corbyn. Maar een anti-Joodse ondertoon, vooral tot uiting komend in aanvallen op Israël, is standaard bij geheel links.

Het gebruikelijke alibi dat zulke standpunten anti-Israël maar niet anti-Joods zijn, houdt geen stand.

Hoewel de mensen die dit doen mogelijk geen persoonlijke vijandigheid tegen Joden koesteren, heeft hun Israël-bashen precies hetzelfde kenmerk als Joden treiteren: dubbele standaarden, demonisering en systematisch liegen – alleen bij Joden of de Joodse staat en niet bij andere volken.

De Franse president Emmanuel Macron heeft erkend dat antizionisme een “nieuwe vorm van antisemitisme” is. Hij eiste ook “totale duidelijkheid” over de moord op Halimi en gaf toe: “Wij zwegen omdat wij niet wilden zien.”

Helaas wil Macron toch ook niet zien wat gezien zou moeten worden. Hij herkent consequent niet de echte oorzaak van islamistisch terrorisme, door de schuld daarvan te leggen bij als werkloosheid, grieven of – het meest onzinnig – het broeikaseffect.

Islamistisch terrorisme wordt veroorzaakt door een fanatieke interpretatie van de islam. Dat omvat haat tegen en angst voor joden, die voortvloeien uit islamitische heilige teksten. Islamisten zijn verder van mening dat de moderniteit moet worden gestopt, dat de Joden achter moderniteit en al het andere kwaad in de wereld zitten en dat de Joden daarom moeten worden uitgeroeid.

De belangrijkste stelling van de islamisten is dat moderne opvattingen de westerse samenlevingen hebben uitgehold, vooral in Europa. Daardoor weten zij niet meer welke waarden zij nodig hebben om zich te verdedigen tegen de islamitische jihad.

Wat seculieren niet begrijpen, is dat de waarden die ze het meest prijzen – zoals de kracht van de rede of het geloof in mensenrechten – zijn ontstaan in het Jodendom en in het Westen tot uitdrukking zijn gebracht via het christendom.

Want mensenrechten zijn gebaseerd op het idee dat allen gelijk geschapen zijn. De kracht van de rede berust op het revolutionaire concept in de Bijbel dat er een universum is dat wetmatigheden kent.

Seculiere ideologieën zijn echter tegen het Joodse gedachtengoed.

Moreel relativisme bijvoorbeeld ontkent de morele codes van Tien Geboden. Extreem milieubewustzijn verwerpt dat de mensheid superieur is aan de natuur.

Het Jodendom is een obstakel voor zowel het extreme individualisme van westerse vrijheden als de islamistische aanval op rationaliteit, gelijkheid en vrijheid. Geen wonder dat westerse progressieven een gemeenschappelijke zaak hebben met islamisten tegen het Joodse volk.

Macron is een universalist die niet gelooft in het verdedigen van de westerse nationale identiteit. Ook gelooft hij niet in Frankrijk. Hij stelde afgelopen februari:

“Franse cultuur bestaat niet; er is een cultuur in Frankrijk en die is zeer divers. Franse kunst? Die ben ik nooit tegen gekomen!”

Iedereen die gelooft dat Macron het Joodse volk, de vrije wereld of Frankrijk zelf zal verdedigen, wacht een wrede verrassing.
Net als de rest van Europa en het Westen.

Zij schatten het belang van Israël en het Joodse volk voor hun strijd om te overleven nog steeds verkeerd in.


 

Uiteraard leest u meer over de relatie antizionisme en Jodenhaat in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 149: Zionisme en Jodenhaat.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.