• Zondag, 17 November 2019
  • 19 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

NOS Jeugdjournaal voedt kinderen op met leugens over Israëliërs

Zondag, September 10, 2017 / Last Modified: Zaterdag, September 23, 2017

Persbericht van Likoed Nederland, 10 september 2017.

Nos jeugdjournaal sep 2017Een screenshot uit de omstreden uitzending

In het NOS Jeugdjournaal van zaterdag 9 september 2017 wordt Israël de schuld gegeven van het gebrek aan drinkwater en stroom in de Gazastrook.

Dit is niet correct. Het tekort aan stroom komt omdat – door ruzie met Hamas – Fatah sinds enkele maanden weigert om nog stroom te (laten) verstrekken aan de Gazastrook.
De media – inclusief de NOS – hebben dat eerder wel juist gerapporteerd (bijvoorbeeld hier).

Likoed Nederland heeft het NOS Jeugdjournaal gevraagd om dit in de eerstvolgende uitzending te rectificeren; om in elk geval aan te geven dat het gebrek aan stroom voor Palestijnse kinderen niet aan Israël ligt, maar aan de onderlinge ruzies tussen de Palestijnse groeperingen.

Overigens is dit niet de enige grote fout in slechts 2,5 minuut van het Jeugdjournaal. Zo wordt er ook gesteld: “Door het gebied af te sluiten, komen ook veel hulpgoederen de Gazastrook niet binnen.”
Dit is ook volstrekt onjuist: alle hulpgoederen – zoals voedsel en medicijnen – komen onbeperkt de Gazastrook binnen.
Goederen die niet binnen mogen zijn wapens en goederen die als wapens gebruikt zouden kunnen worden, volgens het internationale verdrag van Wassenaar. Daarnaast is er een beperking op bouwmaterialen, omdat die door Hamas vooral worden ingezet voor terreurtunnels. Bouwmaterialen mogen wel binnen, maar alleen onder toezicht van de VN.

Tevens wordt de kinderen ‘wijs gemaakt’: “De Israëliërs hebben de Palestijnse Gazastrook helemaal afgesloten. Dat is al tien jaar lang zo. Niemand kan er zo maar in of uit.”
Dit klopt ook niet, de reden dat mensen moeilijk Gaza in of uit kunnen is de opstelling van Egypte.
De internationale afspraak is dat het reguliere personenverkeer via de grens met Egypte verloopt, de Arabische broedernatie. Egypte is daar niet (meer) toe bereid, om dezelfde reden als Israël: vanwege de terreur vanuit het Hamas-regime vanuit Gaza. De beslissende rol van Egypte wordt echter niet eens genoemd in de uitzending.

Ook stelt de uitzending: “Al tientallen jaren is er ruzie tussen de Palestijnen en Israëliërs. Die ruzie gaat vooral over grond.”
Als de ruzie vooral over grond zou gaan, zouden de Arabieren de tweestatenoplossing geaccepteerd hebben, zoals die keer op keer internationaal is voorgesteld, bijvoorbeeld in 1937, 1947, 2000 en 2001.
De Joden accepteerden die voorstellen steeds. Echter, al in 1937 zeiden de Arabieren dat: “het religieus niet mogelijk was dat moslims ook maar een centimeter islamitische grond zouden afstaan”. Dat staat ook in het Handvest van Hamas, de partij waar de meerderheid van de Palestijnen op stemt.
Volgens opiniepeilingen is zelfs 73% van de Palestijnen het eens met de Hadith (de islamitische traditie) dat de Joden bevochten moeten worden, tot uitroeiing aan toe. Die zien het zeker als een religieus conflict, waardoor het al 80 jaar onoplosbaar is gebleken.

De uitzending sluit af met een Palestijns kind met de stelling dat kinderen ook rechten hebben. Dat klopt, maar helaas worden die van Joodse kinderen door deze uitzending geschonden.
Je zou zeggen dat na 2.000 jaar van verdachtmakingen en valse aantijgingen Joodse kinderen het recht zouden hebben om daar zonder op te groeien. Dat blijkt helaas nog niet het geval.

 

Update 14 september 2017: Het NOS Jeugdjournaal erkent grote fouten te hebben gemaakt met deze uitzending.

 


 

Uiteraard leest u meer de juridische aspecten van de blokkade van de Gazastrook in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 32: Gazastrook blokkade.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.