• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

De grote ontkenning

Dinsdag, September 5, 2017 / Last Modified: Woensdag, December 27, 2017

Ingezonden brief van Likoed Nederland in Trouw (niet geplaatst), 5 september 2017.

palestinian problem

In het dagblad Trouw van 1 september jl. stond een artikel van Stevo Akkerman. In dit artikel stelt hij dat Israël het bestaan van de Palestijnen ontkent.

Dat is een opmerkelijke bewering.

Iedereen die de geschiedenis ook maar een beetje heeft bestudeerd, weet dat Israël al vaak heeft ingestemd met internationale voorstellen om tot een Palestijnse staat te komen: een land dus voor de Palestijnen. Zo ging Israël bijvoorbeeld in 1937, 1947 en 2000 akkoord met de vorming van een Palestijnse staat.

Hoe kan iemand – zonder met de ogen te knipperen – beweren dat Israël het bestaan ontkent van mensen waarvan Israël keer op keer heeft gesteld dat die een eigen staat zouden mogen krijgen?

Dat kan alleen als je de ogen sluit voor de reden waarom die Palestijnse staat er toch nog steeds niet is.

Dat komt omdat het idee van de tweestatenoplossing door de Arabieren steeds is afgewezen – omdat zij dan een Israëlische (Joodse) staat zouden moeten accepteren.

Zo stelden de Arabieren al in 1937 dat een Joodse staat uit islamitisch oogpunt onaanvaardbaar was: er kon nooit ook maar een centimeter ‘islamitisch land’ worden opgegeven. Dat was bij monde van de toenmalige (eerste) leider van de Palestijnen, de grootmoefti van Jeruzalem en beruchte nazi-collaborateur Al-Hoesseini.
In 1947 wezen de Arabieren de door de VN voorgestelde tweestatenoplossing ook weer af omdat een Joodse staat niet geaccepteerd kon worden. De Arabische landen vielen de net opgerichte staat Israël zelfs direct aan om deze te vernietigen.
In 2000 wees Yasser Arafat de tweestatenoplossing ook weer af, onder meer omdat er volgens hem er nooit “een Joodse tempel in Jeruzalem had gestaan”.

Die bewering is exemplarisch voor de Palestijnse ontkenning van Joodse rechten.

De Joodse geschiedenis van het land wordt ontkend, zowel in het Palestijnse onderwijs als in de media. Joden is het verboden om land of huizen te kopen of bezitten in het door de Palestijnen bestuurde autonome gebied; Palestijnen die toch verkopen aan Joden wacht de doodstraf.
Er wordt al jarenlang tot rellen en geweld opgeroepen omdat Joden hun heiligste plek – de Tempelberg in Jeruzalem – bezoeken. De Palestijnse president Abbas heeft herhaaldelijk gezegd dat hij nooit Israël als Joodse staat zal erkennen. En wie Israëli’s vermoordt, ontvangt daarvoor een vorstelijk salaris van de Palestijnse Autoriteit als beloning; Joden hebben dus zelfs geen recht op leven.

Dus mijnheer Akkerman: van wie worden de legitieme rechten in werkelijkheid ontkend?

 

 


Uiteraard leest u meer het bestaansrecht van Israël in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 8: Bestaansrecht.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.