• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

Actiesucces: NOS Jeugdjournaal erkent fouten

Donderdag, September 14, 2017 / Last Modified: Zondag, September 24, 2017

Actiesucces van Likoed Nederland, 14 september 2017.

Nos jeugdjournaal sep 2017 2Een screenshot uit de omstreden uitzending

Afgelopen zondag bracht Likoed Nederland een persbericht uit over de beroerde uitzending over de Gazastrook.
Daarin kreeg Israël ten onrechte de schuld van het lijden van Palestijnse kinderen in de Gazastrook.

In slechts 2,5 minuut uitzending wist het Jeugdjournaal vier grove fouten te maken.

Vandaar dat de titel van ons persbericht luidde: “NOS Jeugdjournaal voedt kinderen op met leugens over Israëliërs”.

Dit persbericht ging naar 500 adressen van de media en politiek. Bovendien werd het veel gelezen op onze site, werd het veel gedeeld op sociale media (het kreeg bijvoorbeeld meer dan 2.000 Facebook ‘likes’) en werd door verscheidene sites overgenomen. Veel lezers meldden ons spontaan dat zij ook bij de NOS zouden klagen.
Tevens heeft Likoed Nederland om een rectificatie gevraagd bij de redactie van het NOS Jeugdjournaal, een klacht ingediend bij de NOS Ombudsman en deze zaak alvast aangekondigd voor een klacht bij de Raad voor de Journalistiek.

En alle druk had succes!

Vanavond erkende de NOS dat de uitzending niet goed was, met de volgende verklaring op hun website:

“We deden iets fout.

Afgelopen zaterdag hadden we een reportage in onze uitzending over kinderen in Gaza. We vertelden daarin dat kinderen zoals de 14-jarige Ahmad het daar niet makkelijk hebben, en bijvoorbeeld hun huiswerk niet kunnen maken ’s avonds omdat er vaak geen elektriciteit is.

We vertelden je ook hoe het komt dat het daar zo is. In het filmpje hadden we beter moeten uitleggen hoe het precies zit. Nu leek het misschien of het vooral de schuld van Israël is, terwijl ook leiders van andere landen, de Palestijnen zelf en bijvoorbeeld Egypte met de problemen te maken hebben.

Een volgende keer zullen we nog beter ons best doen als we dit soort ingewikkelde onderwerpen in het Jeugdjournaal uitleggen.”

Dat laatste is zeer gewenst, zeker waar het de berichtgeving over de Joodse staat betreft. Want het is een tijd van weer om zich heen grijpende Jodenhaat, waarbij antisemitisme zich tegenwoordig voordoet als ‘antizionisme’.
Dit zegen niet alleen wij. Inmiddels waarschuwen ook prominenten als Angela Merkel, de paus, Frans Timmermans en Emmanuel Macron hiervoor.

Jodenhaat is gebaseerd op valse aantijgingen, al 2.000 jaar en nu nog steeds.

Daarom is de verantwoordelijkheid bij berichtgeving over Joden extra groot.

 


 

Uiteraard leest u meer over de media-berichtgeving in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 75: Media.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.