• Zondag, 17 November 2019
  • 19 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

De waarheid over Jeruzalem

Woensdag, Juli 12, 2017 / Last Modified: Donderdag, Juli 20, 2017

Door Danny Danon, Israëlisch ambassadeur bij de Verenigde Naties. Vertaling: Wachteres voor E.J. Bron, 12 juli 2017.

Sommigen beweren dat Jeruzalem een ‘bezette stad’ is.

Ze geven toe dat er een tijd geweest is dat het de hoofdstad was van het Joodse volk, maar zij stellen dat het die titel ongeveer 2000 jaar geleden verloor, nadat het was vernietigd en de Joodse inwoners in ballingschap leefden. En ze zeggen dat jullie [de Joden] in 1967 kwamen en Jeruzalem van de Palestijnen afnamen.

Maar als dat zo is, waarom wil president Donald Trump de ambassade van de VS dan naar Jeruzalem verplaatsen?

Hier volgt de waarheid over Jeruzalem en het Joodse volk:

Jeruzalem was de hoofdstad van het Joodse koninkrijk dat 3000 jaar geleden door koning David werd gesticht. Zijn zoon, koning Salomo, bouwde de eerste tempel op de plaats waar volgens de overlevering duizend jaar eerder de binding van Isaak en Abraham plaats vond.

De Babyloniërs vernietigden de tempel en voerden de Joden in ballingschap, maar de Joden keerden al snel terug. 500 jaar later vernietigden de Romeinen de tweede tempel, maar beëindigde dat de band die de Joden met Jeruzalem hadden? Het antwoord hierop is een krachtig NEE!

In de tweeduizend jaar die erop volgden, kwamen en gingen imperiums/Rijken die Jeruzalem veroverden, koloniseerden en bezetten, maar zij maakten Jeruzalem nooit tot hun hoofdstad, terwijl de Joden, die thuishoorden in Jeruzalem (de autochtonen), daar steeds bleven wonen en ernaar terugkeerden, ondanks de ontberingen en het gevaar dat dit met zich meebracht.

Meer dan duizend jaar geleden klaagde de Arabische schrijver Al-Muqaddasi al dat de Joden de meerderheid van de bevolking in Jeruzalem vormden.

De Joden bleven in de meerderheid, ook in de moderne tijd, dat is gedocumenteerd door de Britsh Council in 1864, en Jeruzalem is altijd het middelpunt van het Joodse leven geweest, zelfs voor die Joden die ver weg, in de vier hoeken van de wereld, woonden.

Speciale vastendagen en rituelen bewenen de vernietiging van de stad en dagelijkse gebeden drukken de hoop uit op een volledige terugkeer. In de islam, een religie die slechts 1400 jaar geleden is opgericht, was Jeruzalem nooit zo heilig als Mekka of Medina. In feite wordt Jeruzalem niet eens in de koran genoemd. Vergelijk dat eens met de 669 keer dat Jeruzalem in de Hebreeuws Bijbel wordt genoemd. Zelfs moslims op de tempelberg draaien hun rug naar Jeruzalem en keren hun gezicht naar Mekka als zij bidden.

Of zij zich nu in Amerika, Rusland, Irak of Iran bevinden, de richting om te bidden is voor de Joden altijd naar Jeruzalem geweest.
Het is de kracht die hen samenbindt en het is het hart en de ziel van het Joodse volk.

Dus wat gebeurde er echt in 1967?

Ten eerste was er geen Palestijnse entiteit/eenheid. In 1948 veroverde Jordanië het oostelijke deel van Jeruzalem, waardoor de stad verdeeld werd en de Joden werden verdreven en hun huizen, synagogen en begraafplaatsen werden vernietigd. West-Jeruzalem werd opnieuw gevestigd als de hoofdstad, terwijl Amman de hoofdstad van Jordanië bleef,

In 1967, in een oorlog waartoe de Joden gedwongen werden om zichzelf te verdedigen, bevrijdde de Joodse staat de historische hoofdstad en zij werd weer één stad.

Wat is er sindsdien gebeurd?

Israël heeft van Jeruzalem opnieuw een levendige stad gemaakt en een tehuis voor alle naties. Zij heeft daar de vrijheid gegeven aan alle mensen en godsdiensten om daar hun godsdienst te beleven.

De vraag zou dus niet moeten zijn waarom president Trump de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem wil vestigen.

De echte vraag is: Waarom heeft dat zolang moeten duren?

 

Temple mount history


 

Uiteraard leest u meer over de geschiedenis van Jeruzalem in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 52: Jeruzalem historie.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.