• Maandag, 14 Oktober 2019
  • 15 Tishri, 5780

Likoed Nederland

ANP monitor mei 2017

Maandag, Juni 12, 2017 / Last Modified: Zaterdag, Januari 13, 2018

Artikel van Likoed Nederland in het kader van het ‘dossier berichtgeving’, 12 juni 2017.

Likoed Nederland heeft over april 2017 geen monitor over de berichtgeving van het ANP over Israël uitgebracht, omdat er bijna geen berichtgeving over Israël was.

Ook hier geldt: geen nieuws is goed nieuws. Het ANP kon dus ook nauwelijks foutief berichten.

Helaas zat er in de maand mei wel weer een flink aantal fouten in artikelen van het ANP.

Terwijl de verantwoordelijkheid van de berichtgeving rond Israël juist extra belangrijk, is omdat antisemieten zich tegenwoordig voordoen als “antizionisten”. Dit is al erkend door uiteenlopende personen als Angela Merkel, Frans Timmermans en de paus. Martin Luther King constateerde dit trouwens al vijftig jaar geleden.

Overigens ging het later in mei beter, toen werd over het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan Israël wel feitelijk juist bericht.

“In het document zal Hamas zijn oproep voor de vernietiging van Israël laten vallen.” (ANP, 1 mei 2017)
Dit klopt totaal niet. Ook in het nieuwe beleidsdocument streeft Hamas naar “de volledige, totale bevrijding van Palestina, van de rivier tot de zee.”
Tot de Middellandse Zee, wat dus de vernietiging van Israël impliceert.
Zoals premier Netanyahu uitlegt (video hieronder), is dit nepnieuws. Toch kwam dit via het ANP in veel kranten en nieuwssites.

“Israël straft de Verenigde Naties omdat cultuurorganisatie Unesco kritiek heeft geuit op het land.” (ANP, 3 mei 2017)
Het ging niet om kritiek, dat is een onzinnige voorstelling van zaken. Het ging in de Unesco-resolutie om bizarre leugens en historische falsificaties, opgesteld door het machtsblok van islamitische landen.
Nederland stemt normaliter voor als er redelijke kritiek op Israël gegeven wordt. Maar Nederland stemde in dit geval ook tegen. Dit uiterst relevante feit werd ook al weggelaten in het bericht van het ANP.

“De beweging meldde maandag al dat zij niet meer uit is op de vernietiging van Israël.” (ANP, 6 mei 2017)
Dit betreft dezelfde fout als op 1 mei, zie hierboven. Zelfs vijf dagen meer tijd hebben helaas niet geholpen dat het ANP inmiddels wel weet hoe het wel zit; het blijft hetzelfde nepnieuws verspreiden.

“De bronnen zeiden dat Barghouti in een list is getrapt. Ze wilden kijken of hij zich echt aan de hongerstaking zou houden. De advocaat van de Palestijn klaagde dat het gevangeniswezen een “psychologische en media-oorlog” voert tegen gevangenen.” (ANP, 8 mei 2017)
Dit gaat over de leider van de Palestijnse hongerstakers Barghouti. Die had wel gegeten, zoals uit camera-opnamen bleek. Waarom het een “list” en een “psychologische en media-oorlog” van Israël is wanneer een Palestijnse hongerstaker besluit om stiekem erop los te snoepen, legt het ANP verder niet uit. Dat kan ook niet, bij zo een onzinnige bewering.
In hetzelfde artikel staat dat: “Palestijnse gedetineerden zijn al ongeveer een maand in hongerstaking om betere omstandigheden af te dwingen.” Dit staat niet tussen aanhalingstekens, dus het ANP doet het lijken alsof het om een objectief feit gaat dat de omstandigheden niet goed zouden zijn. Het ANP vertelt niet waar de staking werkelijk om draait: een publiciteitsstunt om aandacht, zoals blijkt uit bijvoorbeeld de eis van meer satellietzenders op de televisie. Zo wordt niet duidelijk dat de omstandigheden in Israëlische gevangenissen meer dan voldoen aan alle internationale eisen.

“Israël stopt met deelname aan het Eurovisiesongfestival. Het land is er volgend jaar niet meer bij en omroep IBA stopt met de uitzendingen.” (ANP, 14 mei 2017)
Israël stopt niet met deelname aan het Eurovisiesongfestival, alleen de omroep IBA stopt en wordt opgevolgd door een nieuwe omroep. Het enige wat er aan de hand is, is dat over deelname aan het Eurovisiesongfestival door een andere Israëlische omroep nog niets is besloten.

Wat verder opviel is wat er allemaal weer niet vermeld werd.

Natuurlijk niet de taboe onderwerpen van de politiek-correcte media, zoals de leugens of de ophitsing van Mahmoud Abbas.
Maar ook de spectaculaire erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door grootmacht Rusland werd niet gerapporteerd.

Er valt nog een hoop te verbeteren bij het ANP.

 

Klik hier voor eerdere analyses van de berichtgeving van het ANP.

 


 

Uiteraard leest u meer over de gekleurdheid van de media bij hun Israël berichtgeving in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 75: Media.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.