Door Firstone Trough. Vertaling: Likoed Nederland, 3 juli 2017.
In september 1967 hebben de Arabische landen de resolutie van Khartoem aangenomen. Die kwam na hun nederlaag in de Zesdaagse oorlog met Israël in juni 1967.
De resolutie bevestigt hun weerstand om het bestaan van Israël te accepteren met de oproep om:
“geen vrede met Israël te sluiten, geen erkenning te geven aan Israël en geen onderhandelingen te voeren met Israël”.
Dit beleid zou elke mogelijkheid tot vrede in de regio voor decennia onmogelijk maken. Het werd bekend als “de drie nee’s”.
Tegenwoordig hebben de Palestijnse Arabieren hun eigen versie van dit beleid ontwikkeld, met “de drie ontkenningen”: de geschiedenis van de Joden ontkennen; de rechten van de joden ontkennen en de acceptatie van de joden ontkennen.
Dit blokkeert net zo goed elke mogelijkheid tot vrede in de regio.
De geschiedenis van de joden ontkennen
Er was een tijd waarin de Arabische wereld de geschiedenis van de Joden in het heilige land wel accepteerde. In 1925 publiceerde de Opperste Moslimraad bijvoorbeeld een gids voor de Tempelberg, die de plaats duidelijk aanwees als de plek van de twee Joodse Tempels:
“Deze plek is een van de oudste ter wereld. De heiligheid dateert van de zeer vroege tijden.
Onomstotelijk is dat dit de plek is van de tempel van Salomon. Dit is ook de plek, volgens universeel geloof, waar David een altaar voor de Heer bouwde en waar brandoffers en dankoffers werden gehouden.”
Toch kwam de huidige president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas op de een of andere manier tot de conclusie dat de erkenning van de Joodse geschiedenis in Jeruzalem het standpunt zou ondermijnen dat de plek een alleen een islamitische heilige plaats is.
Als zodanig beweerde hij herhaaldelijk dat Israël Jeruzalem probeert te “verjoodsen”. Hij beweerde dat Israël de stad van haar Arabische karakter probeert te ontdoen. Hij had succes met resoluties bij Verenigde Naties die zeggen dat de Tempelberg islamitisch is en dat die geen verbinding heeft met Joden.
Dus toen de nieuwe VN-veiligheidsgeneraal Antonio Guterres toch stelde dat: “het overduidelijk is dat het een Joodse tempel was die de Romeinen in Jeruzalem verwoestten”, werden de Palestijnen woedend en eisten rechtzetting.
Maar deze revisionistische geschiedenis kan niet als een verrassing komen, want in zijn proefschrift ging Abbas indertijd al uit van ontkenning van de Holocaust.
De rechten van de joden ontkennen
Het logisch gevolg van de ontkenning van de Joodse geschiedenis in hun heilige land is het ontkennen van de rechten van Joden om daar te leven.
Abbas sprak tot de Algemene Vergadering van de VN en beweerde dat Israël “Arabisch land koloniseert”. Hij beweerde dat de Joden daarmee begonnen na de Britse Balfour-verklaring in 1917. Hij heeft nu verontschuldigingen geëist van het Verenigd Koninkrijk en dat zij: “de historische, juridische, politieke, materiële en morele verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van deze verklaring, met inbegrip van excuses aan het Palestijnse volk. “
Abbas heeft ook verklaard dat de kolonisatie na 1967 werd voortgezet, omdat Israël zich toen meer Palestijns land toe-eigende als gevolg van de Zesdaagse oorlog in 1967.
Voor Abbas is het altijd Palestijns land geweest, dus hebben Joden geen rechten op welk deel daarvan dan ook.
Daarom heeft Abbas gezegd dat een Palestijns land Jodenvrij zal zijn. Hij houdt een Jordaanse wet aan die de doodstraf geeft aan iemand die land aan Joden verkoopt.
De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft zelfs ingestemd met zijn wens dat Joden niet in een ‘Palestijnse staat’ zouden mogen wonen. Een triest moment in de relatie van Amerika met Israël.
Naast de rechten om te wonen in het land, ontkennen Arabieren het fundamentele recht op de toegang van Joden tot hun heilige plaatsen.
De Jordaniërs hebben alle Joden uit de Westbank en Jeruzalem verdreven nadat zij in 1950 het gebied illegaal hadden geannexeerd, iets dat door de wereld niet werd (h)erkend.
Zij weigerden Joden de toegang tot Jeruzalem en de Grot van de Joodse Patriarchen in Hebron.
Abbas heeft precies zo opgeroepen om nu Joden te weren van de Joodse Tempelberg en Jeruzalem.
De acceptatie van Joden ontkennen
Abbas heeft verklaard dat hij Israël nooit als Joodse staat zal herkennen. Deze verklaring werd ondersteund door de Arabische landen:
“De Raad van de Arabische Liga bevestigt zijn steun aan het Palestijnse leiderschap in zijn poging om de Israëlische bezetting over Palestijns gebied te beëindigen.
Zij benadrukt het weigeren van de erkenning van Israël als een Joodse staat.”
Daar gaat het principe van twee staten voor twee volken.
De Palestijnen willen – op zijn best – één staat die 100% Arabisch is en een tweede staat is gemengd Arabisch/Joods is, zonder Joods karakter.
De wereldwijde reactie
De wereld leek in 1967 de “drie nee’s” van de Arabische landen te steunen en zou kort daarop een VN-resolutie aannemen: “zionisme is racisme”. Het zou jaren duren voordat de resolutie wordt ingetrokken en voordat sommige Arabische landen vrede met Israël begonnen te sluiten.
De Verenigde Staten onder Obama en de Verenigde Naties onder Ban Ki Moon leken ook jarenlang de “drie ontkenningen” van de Palestijnse Arabieren te steunen. De VN heeft stelselmatig resoluties aangenomen die de feiten over rechten en toegang tot heilige plaatsen omdraaide en die de geschiedenis van de Joden in het heilige land ontkenden. Obama steunde deze ‘alternatieve feiten’.
Niet verrassend holde de regio daarop achteruit. Er kwamen drie oorlogen tegen Israël vanuit Gaza en oorlogen die zich tijdens dit ongeschikte leiderschap in de hele regio konden verspreiden.
Wat waren de reacties van Ban Ki Moon en Obama? Dat zij achter Gaza stonden en probeerden de terreurorganisatie Hamas te laten deelnemen in het Palestijnse bestuur.
Nu is er echter een nieuwe president in de Verenigde Staten en een nieuwe secretaris-generaal bij de Verenigde Naties. Antonio Guterres liet al zien dat hij de geschiedenis van de Joden in Israël niet zal ontkennen om antisemitische Palestijnse Arabieren tegemoet te komen.
Hopelijk zullen hij en president Trump “de drie ontkenningen” van de Palestijnen doorbreken en zo vrede in de regio bevorderen.
Uiteraard leest u meer over de Palestijnse geschiedvervalsing in het boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 52: Jeruzalem historie.
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.
De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.