• Zondag, 17 November 2019
  • 19 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

NRC: spreekbuis van islamitische dictaturen

Dinsdag, April 4, 2017 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

Ingezonden brief van Likoed Nederland in de NRC (niet geplaatst), 4 april 2017.

apartheid_rail

Het NRC Handelsblad kwam 15 maart jl. met een artikel met als titel ‘VN-organisatie beschuldigt Israël van apartheidsregime’.

De beschuldiging was gedaan in een rapport geschreven door “een VN-organisatie voor economische en sociale projecten in westelijk Azië”.

Mocht het zo zijn dat Israël inderdaad een apartheidsstaat is, dan zou er iets ernstigs aan de hand zijn.

Alleen is dat helemaal niet zo. Het NRC insinueert dit echter wel door – niet voor de eerste keer – essentiële informatie weg te laten.

Even wat voorbeelden van het weglaten van verhelderende informatie. De schrijvers van dit rapport zijn de volgende landen: Bahrein, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Katar, Koeweit, Libanon, Libië, Mauritania, Marokko, Oman, de Palestijnse Autoriteit, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Allemaal islamitische landen, die op twee na geen enkele diplomatieke relatie met Israël onderhouden. Sommige landen zijn zelfs in staat van oorlog met Israël.

Het is volkomen uitgesloten dat deze landen een objectief rapport over Israël zouden kunnen schrijven.

Verder zijn het – met slechts één uitzondering; Tunesië – landen die geen vrijheid kennen, volgens de jaarlijkse meting van mensenrechtenorganisatie Freedom House. Integendeel, het zijn bijna allemaal afschuwelijke dictaturen die onderaan bungelen in de wereldranglijst van mensenrechten. En juist die willen de enige erkende vrije en democratische rechtsstaat in de regio de maat nemen!

Israël is het land waarin Arabieren juist meer rechten en rechtsbescherming hebben dan in welk Arabisch land dan ook.

Een land in tegenstelling tot die landen wel godsdienstvrijheid heeft, rechtsgelijkheid, democratie, een vrije pers en bescherming van minderheden als christenen, homo’s en vrouwen. Iets waar Arabieren in hun eigen landen slechts van kunnen dromen.

Neem Saoedi-Arabië, een van de opstellers van bovengenoemd VN-rapport. Daar worden christenen formeel en systematisch volgens de Saoedi-Arabische wet gediscrimineerd en onderdrukt en homo’s en afvalligen geëxecuteerd.

Saoedi-Arabië is zelf een apartheidsstaat; voor vrouwen.
Die moeten gescheiden blijven van mannen – zo mogen vrouwen bijvoorbeeld geen sportwedstrijden bezoeken. Vrouwen mogen niet autorijden en moeten voor juridische handelingen begeleid worden door een mannelijk familielid.
Of neem Syrië, een land dat haar eigen burgers die een ander geloof hebben dan de regeringscoalitie plat bombardeert.

En toch vindt de NRC het standpunt van dit soort abjecte regimes over de mensenrechten in Israël blijkbaar interessant genoeg om er een heel artikel aan te wijden.

Wat de NRC overigens ook niet vermeldt, is dat de aantijging van apartheid zo vals is, dat deze als antisemitisch wordt beschouwd volgens de internationale definitie daarvan, een definitie die vorig jaar ook door de Nederlandse regering is onderschreven.

Dergelijke leugens horen niet onder de vlag van de VN gepubliceerd te worden en de VN zelf heeft dit onzinnige rapport daarom inmiddels laten intrekken.

Er is geen ‘apartheid’ in Israël. Een VN-rapport dat onder andere is geschreven door de regering van president Assad van Syrië is te onzinnig om serieus aandacht aan te geven.

De NRC blijkt de enige Nederlandse krant te zijn die dit toch doet.

Niet voor de eerste keer roepen wij het NRC op om als iets over Israël wordt gepubliceerd dit te controleren.
Dat is immers een basisvereiste in de journalistiek.

Want anders wordt het door haar gewenste imago van kwaliteitskrant steeds weer te grabbel gegooid.

 


NB Wij hebben de redactie gevraagd om als zij deze brief niet zou plaatsen (wat te verwachten was, dat doet zij nooit), zij toch minstens deze essentiële context zouden moeten toevoegen:

  1. Het omstreden rapport was afkomstig van een groep uitsluitend islamitische landen.
  2. De VN heeft verboden dat de naam aan de VN aan dit schandalige rapport verbonden wordt.
  3. De beschuldiging van apartheid in Israël is antisemitisch, volgens de internationale definitie van antisemitisme, die ook Nederland is onderschreven.

De redactie van de NRC reageerde dat zij daar geen aanleiding in zag: “aangezien er geen feitelijke onjuistheden in het stuk staan”.
Met andere woorden: het zwart maken van Israël door middel van zware misleiding vormt geen enkel probleem voor de redactie van de NRC. Integendeel.

 

Klik hier voor meer in het dossier NRC:
Deze slijpsteen kan uw geest ernstige schade toebrengen.


 

Uiteraard leest u meer over de houding van de media in het boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 75: Media.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.