• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

Israëlische economie: nu nog krachtiger

Zondag, April 2, 2017 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

Door Zeev Klein. Vertaling: Likoed Nederland, april 2017.

SodastreamNieuw etiket van de Israëlische firma SodaStream.

De Israëlische economie groeide met 4% in 2016. Dat was 1,2 procent beter dan verwacht.
Het was het beste jaar sinds 2012, zo blijkt een rapport van de Israëlische centrale bank.

Er waren allemaal hoogtepunten in de economie:

  • een record bruto binnenlands product van 337 miljard dollar;
  • een record overschot van $ 12,4 miljard dollar op de betalingsbalans;
  • de werkloosheid daalde nog verder, naar 4,8% in 2016;
  • de overheidsschuld gedaald tot een historisch dieptepunt van 62,8% van het BBP;
  • het aantal werkende Israëli’s was een record met 3.740.000 mensen;
  • het BBP per hoofd van de bevolking bereikte een historisch hoogtepunt van $ 36.800;
  • de levensstandaard steeg met 5%.

De 4% economische groei van Israël was 2,3 keer hoger dan het gemiddelde van de OECD (de Westerse landen) en 2,5 maal hoger dan de gemiddelde groei in de eurozone. Sinds 2011 groeide de Israëlische economie groeide in totaal 21,6%; meer dan alle andere Westerse landen.

Daardoor verbeterde de levensstandaard van de Israëli’s met een verbluffende 17,8%.

Premier Netanyahu zei bij de presentatie van het rapport:

“Het beeld van de Israëlische economie is uitstekend, volgens dit en andere rapporten. Israël is een goed geleide, groeiende economie.

Het zorgen voor aanhoudende groei is ons belangrijkste doel, onder meer door de openstelling van grote nieuwe markten over de hele wereld. Hiervan profiteert de bevolking door lagere kosten van levensonderhoud en door banen. Wij hebben honderdduizenden banen gecreëerd, waardoor vreselijke werkloosheid vermeden is, zoals in Europa.”

In het verslag wordt het succes aangegeven van het beleid van de huidige regering bij de hogere groei, door lagere inkomstenbelastingen en verhoogde overheidsuitgaven.
Door het regeringsbeleid zijn de kosten van levensonderhoud gedaald, de productiviteit verbeterd en is de levensstandaard toegenomen.
Ook is de inkomensongelijkheid gedaald en de armoede verminderd, hoewel daarmee Israël nog wel slechter scoort dan de meeste andere landen.

Aanvulling Likoed Nederland: En het jaar 2017 is alweer goed begonnen, met de record investering van ruim 15 miljard dollar van het Amerikaanse Intel in het Israëlische bedrijf Mobileye (technologie voor zelfrijdende auto’s).
Veel van het huidige onderzoek en productie van Intel vinden nu al in Israël plaats. Topman Brian Krzanich van Intel zei daarvan: “Wij beschouwen onszelf net zo goed als een Israëlisch bedrijf als een Amerikaans bedrijf.”

De Israëlische economie is alleen maar krachtig gegroeid sinds twaalf jaar geleden de antisemitische boycotbeweging tegen Israël opgericht werd. Wat een succes!

Overigens was er recent hilariteit toen een bekende Nederlandse anti-Israël demonstrant gespot werd in de Israëlische falafelketen Maoz (foto).

Maar zoals blijkt uit de diepe betrokkenheid van Intel – en andere technologiegiganten als Google, Apple en Samsung – moeten dit soort mensen zeker uitgelachen worden als zij nog PC’s, tablets, laptops, smartphones enzovoort gebruiken, want die zitten boordevol Israëlische technologie.

 

Simon Vrouwe Maoz


 

Uiteraard leest u meer over de kracht van de Israëlische economie in het boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 26: Economie Israël.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.