• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Eerste nederzetting in 25 jaar maakt veel los

Zondag, April 9, 2017 / Last Modified: Donderdag, April 13, 2017

Ingezonden brief in de Volkskrant (niet geplaatst), 9 april 2017.

illegally occupied Palestinian

Het artikel van Theo Koelé (Volkskrant, 31 maart jl.) over de bouw van de eerste nieuwe Israëlische nederzetting in ruim twintig jaar (!) wordt aangegrepen om een wel heel eenzijdig beeld te geven van die nederzettingen en daarmee van het Arabisch-Israëlische conflict.

Zo schrijft hij: “De bouw van nederzettingen geldt als een van de grootste obstakels voor vrede.”
Of er nu wel of niet een huis in een bestaande nederzetting wordt bijgebouwd maakt Hamas niet uit.
Want Hamas wil koste wat het kost Israël vernietigen. De Fatah-beweging is nauwelijks beter, die moedigt Palestijnen aan om Israëliërs met auto’s te over rijden om zo islamitische martelaren te worden. Deze haat en de totale onwil van de Palestijnse leiding om überhaupt vrede te willen bereiken – dat is het grootste obstakel tot vrede.

Theo Koelé schrijft verder: “In totaal wonen er meer dan 500 duizend Joodse kolonisten in Palestijns gebied.”
Wat is dan dat ‘Palestijnse gebied’? Er heeft nog nooit een ‘Palestijnse’ staat bestaan.
En van een mogelijk toekomstige Palestijnse staat dienen de grenzen nog te worden vastgesteld, zo zeggen de internationale vredesverdragen.

Theo Koelé vult dit aan met: “Maar in de praktijk is er weinig verschil: in ieder huis nemen kolonisten hun intrek en hoe hoger hun aantal op de Westoever, hoe moeilijker het is hen daar ooit allemaal weg te halen.”
Dat zou je een keer in Nederland moeten zeggen: hoe krijgen we die moslims ooit weer weg?
Waarom zouden er geen Joden op de Westbank mogen wonen – en wel moslims in Israël (ruim 1,5 miljoen) of Nederland?

Het artikel besluit met: “De laatste nieuwe nederzettingen, aan het eind van de jaren negentig, waren de opmaat tot de tweede Palestijnse opstand.”
Dit beweren de Palestijnen zelf niet eens.
Dat zou ook totaal ongeloofwaardig zijn, want de laatste nieuwe nederzetting was jaren eerder (zoals Theo Koelé zelf schrijft): in 1992 om precies te zijn.
De opstand werd in werkelijkheid georganiseerd door Yasser Arafat om de aandacht af te leiden van het feit dat de Palestijnen de tweestatenoplossing in 2000 hadden afgewezen, omdat zij het dan het bestaansrecht van Israël zouden moeten erkennen. Dit was trouwens de zoveelste keer sinds 1937 dat zij de tweestatenoplossing afwezen.

En om serieus te suggereren dat Joden vermoord worden uit woede omdat ze huizen bouwen is net zo onzinnig als schrijven dat cartoonisten vermoord worden vanwege hun cartoons.
Het mist de essentie: de onverdraagzaamheid tegen mensen van andere geloven.

 


 

Uiteraard leest u meer over de juridische aspecten van de nederzettingen in het boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 83: Nederzettingen.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.n

-- Reacties gesloten.