Artikel van Likoed Nederland in het kader van het ‘dossier berichtgeving’, 16 april 2017.
Het is triest te constateren dat de berichtgeving over Israël van het ANP in maart 2017 zo ongeveer net zoveel fouten bevatte als in februari, nadat het in december en januari juist beter was gegaan.
Nogmaals, tegenwoordig manifesteren veel antisemieten zich als “antizionisten”.
Dat is een gegeven dat breed erkend wordt, van Frans Timmermans tot de paus en van Angela Merkel tot Martin Luther King.
Dat maakt de verantwoordelijkheid van de pers inzake een juiste berichtgeving over Israël des te groter.
“Kolonist schiet Palestijn dood” (ANP, 1 maart 2017)
Dit is een totaal misleidende kop, want in werkelijkheid ging het om een terroristische aanval van de Palestijn, waarbij de Israëli gewond raakte en alleen dank zij de hulp van zijn hond de aanval kon overleven (de hond overleefde het niet).
De Israëli wordt trouwens drie keer aangeduid als “kolonist”, een onzinnige aanduiding. Marokkanen in Amsterdam worden toch ook geen kolonisten genoemd? Er worden trouwens overal in Israël mensen aangevallen door Palestijnse terroristen, niet omdat het “kolonisten” zouden zijn, maar omdat het Joden zijn.
“Zijn partij gaf Israël te verstaan dat de nederzettingen in Palestijns gebied niet verder mochten uitgebreid, maar laat het er volgens de oud-premier toch bij zitten nu het land zich niets van die waarschuwing aantrekt.” (ANP, 10 maart 2017)
Dit is volstrekte lariekoek, om twee punten:
1. Het CDA heeft niet gezegd dat nederzettingen niet mochten worden uitgebreid, het heeft gezegd dat Israël geen nieuwe nederzettingen zou mogen bouwen. Dat laatste heeft Israël ook niet gedaan de afgelopen 25 jaar.
2. Dries van Agt beweerde – volkomen ongefundeerd – in zijn verklaring dat Israël dat wel had gedaan (“Israël heeft diverse nieuwe nederzettingen gesticht.”)
Dus in plaats van deze botte leugen van Van Agt door te prikken, verdraait het ANP juist het standpunt van het CDA om het verhaal kloppend te krijgen.
Zo neemt het ANP Van Agt in bescherming ten koste van zijn oude partij het CDA. En dat slechts enkele dagen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer, echt schandalig.
“Vermoedelijk probeerden de slachtoffers de grensafscheiding over te klimmen toen ze onder vuur werden genomen.” (ANP, 22 maart 2017)
Dit ging over drie Palestijnse mannen die op de grens met Gaza beschoten waren, waardoor één overleed. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beschieting terecht was: de Palestijnen waren leden van de terreurgroep Islamitische Jihad, die bezig waren explosieven te plaatsen. Maar die informatie hebben de lezers van het ANP helaas niet tot zich kunnen nemen.
“Hij heeft ook betoogd dat Israël de hele Westelijke Jordaanoever kan annexeren, omdat de Palestijnse bevolking toch geen bedreiging vormt voor de Joodse meerderheid.” (ANP, 23 maart 2107)
Dit wordt gesteld over de nieuw benoemde Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman. Dat is bepaald een karaktermoord. In de discussie in de Amerikaanse Senaat over zijn benoeming heeft David Friedman erkend dat hij sceptisch is over de tweestatenoplossing, met als reden dat tot op heden de Arabieren de terreur niet stoppen en het bestaansrecht van Israël blijven ontkennen.
Echter, hij heeft ook aangegeven – dat als dit opgelost zou worden – de tweestatenoplossing “de beste oplossing is voor vrede in de regio”.
Ook schrijft het ANP: “Hij investeert in de Joodse kolonies in bezet gebied.” Friedman investeerde er niet: hij gaf giften voor scholen en gymnastieklokalen etcetera. Dat is echter wat anders dan hele dorpen uit de grond laten stampen, voor eigen gewin.
Het ANP blijft het moeilijk hebben met een goede en complete weergave van de feiten wat Israël betreft.
Dat laatste is het kennisgebied van Likoed Nederland en gewoonlijk schrijven wij dus alleen daar over. Maar nu bleek ons – bij toeval, omdat het om een Israël-standpunt ging – dat ook bij de berichtgeving over de Nederlandse politiek er grove fouten kunnen voorkomen.
Dat is een trieste constatering, want Likoed Nederland signaleert dit al lang.
Zeker in het licht dat veel Nederlandse dagbladen de berichten van het ANP in vertrouwen overnemen, zonder nog een eigen check te doen.
Klik hier voor eerdere analyses van de berichtgeving van het ANP.
Uiteraard leest u meer over de gekleurdheid van de media bij hun Israël berichtgeving in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 75: Media.
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.
De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.