• Zondag, 17 November 2019
  • 19 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Derk Walters (NRC) telt niet verder dan twee

Dinsdag, Maart 7, 2017 / Last Modified: Zondag, Maart 12, 2017

Ingezonden brief van Likoed Nederland in de NRC (niet geplaatst), 7 maart 2017.

Israel onlyNadat het even beter leek te gaan met de artikelen van NRC-correspondent Derk Walters in Israël, ging hij op 16 februari weer hopeloos in de fout in een artikel over de tweestatenoplossing.

Zo schrijft hij dat Israël gekant is tegen de tweestatenoplossing omdat Israël in dat geval “600.000 kolonisten” zou moeten verhuizen. Dat is niet waar. De bepalende resolutie van de VN Veiligheidsraad die betrekking heeft op “land voor vrede” voorziet in grenscorrecties, zodat Israël over veiligere grenzen komt te beschikken. Zo zou een aantal grotere Joodse bevolkingscentra op de Westbank dus bij Israël blijven.
Dit is in 2004 door de Verenigde Staten bevestigd. Ook de Palestijnen gaan daarin voor een belangrijk deel mee, blijkt uit uitgelekte documenten van eerdere vredesonderhandelingen.

Derk Walters citeert dat bij een tweestatenoplossing de Palestijnen 79% van hun thuisland zouden weggeven.
Dat klopt ook voor geen meter.
Ten eerste vormen de Joden de autochtone bevolking; Israël is het enige land dat na drieduizend jaar nog door hetzelfde volk bewoond wordt.
Ten tweede heeft de Volkerenbond in 1922 – op basis van de erkenning van het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking in hun historische thuisland – het Joodse volk het hele gebied toegezegd dat nu Israël, Jordanië, de Westbank en de Gazastrook omvat. Het zijn dus de Joden die bij de tweestatenoplossing slechts circa 20% van het hun oorspronkelijk toegezegde grondgebied overhouden.

Derk laat verder totaal weg waarom die tweestatenoplossing, dus een staat voor de Joden en een voor de Palestijnen, er nog niet is.
Als de Arabieren in 1937 ja hadden gezegd tegen deze oplossing, was die staat er toen gekomen. Als de Arabieren er in 1947 ja tegen hadden gezegd, was die staan toen ontstaan. Als de Arabieren in 1967 niet tot “nooit vrede, erkenning of onderhandelingen met Israël” hadden besloten, had die staat kunnen ontstaan. Als Yasser Arafat er in 2000 of in 2001 ja had gezegd, was die staat er toen gekomen. Als Mahmoud Abbas in 2008 ja had gezegd tegen Ehud Olmert of in 2014 tegen Barack Obama, had die staat er kunnen zijn.
Maar al deze keren in de afgelopen tachtig jaar was het antwoord van de Arabieren en Palestijnen steevast “nee” als het om de tweestatenoplossing ging. En altijd om dezelfde (hoofd)reden: het überhaupt niet kunnen accepteren van een Joodse staat.
Om het er nog maar niet over te hebben dat zowel Hamas als Fatah een Palestijnse staat als tussenstap zien tot alsnog het vernietigen van Israël.

Vervolgens schrijft Derk Walters over de eenstaatoplossing als enig alternatief van de tweestatenoplossing en de voor en nadelen daarvan. Maar er zijn er veel meer mogelijke oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een Palestijnse staat in de Sinai (ooit geopperd door de Egyptische president Sisi) of de driestatenoplossing van de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton. Daarbij wordt terug gegaan naar de situatie van vóór 1967: de Gazastrook terug naar Egypte en de Westbank naar Jordanië (na grenscorrecties).

De juistheid en volledigheid zijn weer ver te zoeken.
Dat heeft vermoedelijk te maken met de gebruikte bronnen, want dit keer noemt Derk Walters er één (een zeldzaamheid voor zijn doen). Dat blijkt de website ‘Electronic Intifada’ te zijn, door hem omschreven als “ultralinks”.
Een bepaald merkwaardige aanduiding voor een site die zichzelf noemt naar de bloedige Palestijnse terreurgolven tegen Israëli’s en die streeft naar de vernietiging van Israël.

 

Klik hier voor meer in het dossier NRC:
Deze slijpsteen kan uw geest ernstige schade toebrengen.


 

Uiteraard leest u meer over de tweestatenoplossing in de tweede druk van het succesvolle ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 116: Tweestatenoplossing.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.er

-- Reacties gesloten.