• Maandag, 14 Oktober 2019
  • 15 Tishri, 5780

Likoed Nederland

ANP monitor februari 2017

Dinsdag, Maart 14, 2017 / Last Modified: Zondag, Maart 19, 2017

Artikel van Likoed Nederland in het kader van het ‘dossier media leugens’, 14 maart 2017.

heroic operationDe Palestijnse verheerlijking van terreur is ook een taboe onderwerp.

Likoed Nederland heeft over de maanden december 2016 en januari 2017 geen monitor over de berichtgeving van het ANP over Israel uitgebracht, omdat het ANP toen redelijk objectief rapporteerde.

Deze verheugende verbetering van het ANP bleek helaas slechts tijdelijk, in februari ging het ANP al weer vijf maal stevig in de fout.

Likoed Nederland kan niet beoordelen of dit ook geldt voor de berichtgeving van het ANP over andere onderwerpen dan Israel. Echter, wij weten wel dat juiste berichtgeving over Israel extra belangrijk is. Immers, antisemieten doen zich tegenwoordig voor als “antizionisten”. Er is ook in Nederland sprake van een sterke groei van het antisemitisme. Foute berichtgeving over Israël geeft ongewenste munitie aan deze “antizionisten”.
Dat maakt de verantwoordelijkheid van het ANP groter dan bij de overige berichtgeving.

In de woorden van professor Afshin Ellian:

“De media in Nederland doen net alsof het probleem met de Palestijnen het grootste probleem ter wereld is, terwijl het in feite slechts een miniem probleem in het Midden-Oosten is.
Met hun obsessie voor Israël en vooral hun voortdurende negatieve berichtgeving en afschildering van Israël dragen ze daardoor bij aan de radicalisering van moslims.
Die zeggen: ‘wij hebben gelijk, Israël is de oorzaak van alles wat slecht is, ook de Nederlandse media zeggen het’.
Daardoor staat de gemiddelde Marokkaan in Nederland radicaler ten opzichte van Israël dan die in Marokko.”
(professor Afshin Ellian, 13 november 2016)

“De Islamitische Verzetsbeweging Hamas. …. De 1,8 miljoen inwoners zitten er vrijwel zonder middelen van bestaan.” (ANP 13 februari)
ANP vliegt hier totaal uit de bocht:
1. Hamas is geen “verzetsbeweging”. Hamas wordt internationaal – ook door Nederland – beschouwd als terreurbeweging. Dit omdat de doelstelling van Hamas, vastgelegd in het Handvest, de vernietiging van Israel en de uitroeiing van de Joden is.
2. De tekst over de middelen van bestaan is weinig relevant bij het bericht (de keuze voor een nieuwe Hamas leider), tenzij het verband zou worden gelegd met de heerschappij van Hamas, wat het ANP niet doet. Het suggereert ook grote armoede, die is er niet, onder meer omdat Gaza gigantische hulpgelden krijgt (relatief verreweg de hoogste ter wereld). En niemand leidt er honger; integendeel, zwaarlijvigheid is juist een groot probleem.
Wat wel zeer relevant is, namelijk dat de blokkade is ingesteld omdat Hamas Israel wil vernietigen en de Joden wil uitroeien, wordt echter niet vermeld.

NB Nu.nl paste het bericht aan na onze reactie.

“De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gemaand diens kolonisatiepolitiek wat te temperen.” (ANP, 15 februari 2017)
De Amerikaanse president legde de hoofdoorzaak voor het ontbreken van vrede bij de Palestijnen, maar daar meldt het ANP helemaal niets over! Het echte nieuws wordt door het ANP weggemoffeld, wat een beroerde journalistiek.
Zie bijvoorbeeld hoe de Vlaamse VTM bericht:

“President Trump vindt dat de Palestijnen iets moeten doen aan de haat die ze al op erg jonge leeftijd aangeleerd krijgen. Dat zei hij gisteren tijdens een persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
‘De Palestijnen krijgen enorme haat aangeleerd. Het begint op zeer jonge leeftijd in het klaslokaal, zei Trump. Het is van groot belang dat de Palestijnen de Israëlische staat eindelijk erkennen, vindt de Amerikaanse president.
Toch ligt het probleem niet enkel bij de Palestijnen, volgens Trump. ‘Israël moet ook wat flexibiliteit tonen’, zei hij.”

Vlamingen mogen dit blijkbaar wel vernemen, Nederlanders niet van het ANP. Het is een taboe onderwerp, zie ook hieronder.

“Israël moet [voor de tweestatenoplossing] de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, teruggeven. Dat wil Israël niet.” (ANP, 16 februari)
Volstrekt onjuist, Israël heeft herhaaldelijk de Amerikaanse compromisvoorstellen hierover aanvaard, zoals in 2000, 2001 en 2014. Het waren de Palestijnen die dit weigerden.
Daarnaast zijn er geen “Palestijnse gebieden”. Er heeft nog nooit een Palestina bestaan en de grenzen van een eventuele Palestijnse staat dienen nog bepaald te worden, zo is vastgelegd in de (internationaal erkende en gegarandeerde) Oslo- akkoorden in 1993.

“De Israëlische premier Netanyahu heeft een jaar geleden een Amerikaans vredesplan voor het Midden-Oosten afgewezen.” (ANP, 20 februari 2017)
Hier mist de essentiële informatie; Netanyahu overwoog het plan en verklaarde zich bereid om er over te onderhandelen. Maar dat was zinloos omdat de Palestijnen het plan totaal afwezen, net als zij een eerder Amerikaans compromisvoorstel in 2014 hadden afgewezen. Dat is dé reden waarom er sindsdien geen directe vredesgesprekken meer hebben plaatsgevonden.

“Het slachtoffer was gewond en kon zich niet meer verzetten.” (ANP, 21 februari 2017)
Dit bericht gaat over de rechtszaak tegen een Israelische soldaat die een Palestijnse terrorist doodschoot. Het bericht verzwijgt essentiële context, namelijk de reden waarom de soldaat zegt dat hij geschoten heeft: omdat hij dacht dat de terrorist een bomgordel aan had die nog kon ontploffen.
Overigens is het opvallend hoe veel artikelen er al aan dit voorval en de rechtszaak gewijd zijn. Terwijl toen een Italiaanse politieagent een terrorist niet verwondde maar doodschoot in december 2016, er geen rapportages waren of dat wel echt nodig was.

Wat verder opviel is wat er allemaal weer niet vermeld werd.
Natuurlijk niet de taboe onderwerpen van de politiek-correct media, zoals dat alle Palestijnse kinderen worden opgevoed in de Jihad.
Maar ook een zware, antisemitische aanval op Joden in Parijs werd niet gerapporteerd.
Er valt nog een hoop te verbeteren bij het ANP.

Klik hier voor eerdere analyses van de berichtgeving van het ANP.

 


 

Uiteraard leest u meer over de gekleurdheid van de media bij hun Israël berichtgeving in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 75: Media.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.