• Maandag, 14 Oktober 2019
  • 15 Tishri, 5780

Likoed Nederland

Geen derde wereldoorlog door de verhuizing van de Amerikaanse ambassade

Woensdag, Januari 4, 2017 / Last Modified: Zondag, Mei 21, 2017

Ingezonden brief van Likoed Nederland in de NRC (niet geplaatst), 4 januari 2017.

Jeruzalem hoofdstadAlle Israëlische regeringsgebouwen staan al in Jeruzalem, waaronder de Knesset (het parlement, op de foto).

“Liberale Joden zijn erger dan nazicollaborateurs.”

Dit zou volgens NRC-correspondent in Israël Derk Walters de nieuwe door Trump aangewezen Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman hebben gezegd.

Zo staat in een artikel gepubliceerd op 19 december j.l. in het NRC te lezen.

Als Friedman dit zou hebben gezegd dan is dat een kwalijke uitspraak.

Maar als Derk Walters iets stelt dan weten veel wat beter ingevoerde NRC-lezers al dat er een goede kans is dat het niet klopt.

Het is dan ook weer eens niet waar. Wat Friedman ooit wel gezegd heeft, is dat een bepaalde groep Amerikaanse extreem-linkse Joden die Israël voortdurend ongenuanceerd afbrandt, erger zijn dan mensen die gedwongen moesten samenwerken met de nazi’s. Het ging dus niet over “liberale joden” en ook niet over nazicollaborateurs, maar over een groep Joden in de concentratiekampen die onvrijwillig met de nazi’s moesten samenwerken (de zogenaamde Kapos).

Het is niet het enige voorbeeld in dit artikel dat niet klopt. Zo schrijft Derk Walters: “Zo waarschuwen linksere Joden voor het weinig verhulde antisemitisme dat Trump bij zijn aanhangers losmaakt.”
Donald Trump heeft een orthodox-joodse dochter, schoonzoon en kleinkinderen.
Voor het eerst in de geschiedenis zal er een koosjere keuken in het Witte Huis worden geplaatst, zodat zijn naaste familie kan worden uitgenodigd voor maaltijden.
Beweren dat Trump antisemitisme wil aanjagen is dan ook volslagen onzin; nepnieuws van de NRC.

Ook schrijft Derk Walters in hetzelfde artikel: “Erkenning van Jeruzalem als hoofdstad zou immers kunnen leiden tot een enorme reactie van de Palestijnen, de rest van de Arabische wereld en zelfs de rest van de moslimwereld.”
Zoals Derk Walters zelf al verderop in zijn artikel schrijft, is het besluit door het Amerikaanse parlement tot verplaatsing van de ambassade al in 1995 genomen. Zo schokkend is het dus niet. En de Arabische wereld heeft momenteel wel wat andere problemen aan het hoofd.

Even verderop schrijft Derk in zijn artikel: “Deze stad heeft internationaal de status van ‘corpus separatum’, wat inhoudt dat geen enkele natie haar soevereiniteit over de stad uitoefent.”
Klinkklare onzin. De meeste landen erkennen dat West-Jeruzalem tot Israël behoort, zoals sinds 1948 het geval is. Het twistpunt is of Jeruzalem daarmee ook de hoofdstad kan zijn. Het idee van een ‘corpus separatum’ is slechts geopperd in het Delingsplan (voorstel tot tweestatenoplossing) van de VN in 1947. Dit sowieso niet juridisch bindende voorstel werd destijds door de Arabieren verworpen, in plaats daarvan startten zij een vernietigingsoorlog tegen Israël. Deze zeventig jaar oude aanbeveling is nooit bindend geweest en heeft zodoende geen status in het internationaal recht.

Helemaal bont maakt Derk Walters het door te schrijven: “[Komt door de vestiging van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem] de Al-Aqsa moskee in Israël?”
Zoals elke journalist in Israël hoort te weten – maar NRC-correspondent Derk Walters schijnbaar niet – staat die nieuwe Amerikaanse ambassade al sinds 1989 gepland op een bouwterrein in West-Jeruzalem. Dus niet in betwist Oost-Jeruzalem, maar in een gebied dat al sinds 1948 bij Israël hoort en waarvan werkelijk niemand ter wereld verwacht dat dit bij een tweestatenoplossing tot een Palestijnse staat zal gaan behoren.
Zelfs de SP noemt West-Jeruzalem niet “bezet”.

Dat met enkel de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar West-Jeruzalem de VS zou erkennen dat ook Oost-Jeruzalem en daarmee de Al-Aqsa moskee tot Israëlisch gebied behoren, bestaat dus slechts in de fantasie van Derk Walters.

Dit artikel van Derk Walters is een groot foutenfestival.

Met fouten die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden door beweringen even te checken – een basale journalistieke vereiste.

Dat een correspondent van het NRC dit voortdurend nalaat is deze krant onwaardig en verprutst het gewenste imago van kwaliteitskrant.

 

Klik hier voor meer in het dossier NRC:
Deze slijpsteen kan uw geest ernstige schade toebrengen.


 

Uiteraard leest u meer over Jeruzalem als hoofdstad van Israël in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 53: Jeruzalem hoofdstad.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.