• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

Amerikaanse parlement veroordeelt anti-Israëlische actie van president Obama

Zondag, Januari 8, 2017 / Last Modified: Donderdag, Januari 12, 2017

Persbericht van Likoed Nederland, 8 januari 2017.

Uitzicht van Westbank op Tel AvivUitzicht van de Westbank op Tel Aviv. Zo smal en dus moeilijk verdedigbaar is Israël.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het besluit van de regering Obama om een anti-Israëlische VN-resolutie niet te vetoën, zeer sterk veroordeeld.
Deze VN-resolutie stelt dat Israël niet langer (binnen bestaande) ‘nederzettingen’ op de Westbank mag bouwen.

Maar liefst 342 afgevaardigden stemden voor de veroordeling van de anti-Israëlische actie van de demissionaire regering Obama, slechts 80 tegen. Zo keurde zelfs Obama’s eigen Democratische partij de actie van zijn regering in ruime meerderheid (60%) af.

De actie van de regering Obama om alle bebouwing voorbij de ‘Groene lijn’ te veroordelen is namelijk strijdig met het eerdere Amerikaanse beleid. Want in 2004 steunde het Congres al met ruime meerderheid de rechtmatigheid van bebouwing op de Westbank in de gedeelten met grote Joodse bevolkingspopulaties.
Het betreft hier overigens slechts een paar procent van de totale oppervlakte van de Westbank, waar vrijwel geen Arabieren wonen.
Het betreft bijvoorbeeld de eeuwenoude Joodse wijk van Jeruzalem bij de Klaagmuur. Hiervan hebben de Verenigde Staten in 2004 toegezegd dat die logischerwijs bij Israël blijven.

De toezegging is consistent met de beroemde VN-resolutie 242 uit 1967 (de ‘land-voor-vrede-resolutie’), die uitgaat van grenscorrecties omdat Israël recht heeft op veilige grenzen op het moment dat Israël zich terug zou trekken uit het in de Zesdaagse oorlog van dat jaar op Jordanië veroverde Westbank, na de Jordaanse aanval.

Er worden dus amper nieuwe ‘nederzettingen’ bijgebouwd – alleen nog woningen in al bestaande, in die paar procent van de Westbank.
De Israëlische vredesbeweging “Vrede nu” – die fel tegen de nederzettingen gekant is – rapporteerde daarom slechts drie nieuwe nederzettingen in ruim twintig jaar.


Uiteraard leest u meer over de Amerikaanse toezegging in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 142: Westbank aanspraken.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.