• Zondag, 21 Juli 2019
  • 18 Tammuz, 5779

Likoed Nederland

Netanyahu lijkt niet op Erdogan

Zondag, December 11, 2016 / Last Modified: Woensdag, April 12, 2017

Ingezonden brief van Likoed Nederland in het NIW (Nieuw Israëlitisch Weekblad), 9 december 2016.

in one photo

De islamitische Turkse president-dictator Erdogan heeft na de mislukte coup van 20 juli 2016 circa 100.000 Turken ontslagen of gevangen gezet, waaronder veel Koerden.
In geen ander land zitten zo veel journalisten opgesloten.

Toch stelt Hans Knoop in zijn column in het NIW van 25 november dat de Israëlische Likoed-premier Benjamin Netanyahu een “Erdogan Lite” is.
Wie het nieuws in Turkije en Israël een klein beetje volgt, weet dat dit nonsens is. Zo is Netanyahu bijvoorbeeld juist een campagne gestart om meer (islamitische) agenten bij de Israëlische politie te krijgen.

Hans Knoop stelt verder dat, net als in Turkije, de persvrijheid in Israël wordt beteugeld. Israël heeft in tegenstelling tot Nederland en Turkije wel een zeer pluriform medialandschap. Wie in Turkije vandaag iets naars over Erdogan schrijft is morgen zijn baan kwijt en in Nederland zijn de media zo links als het Britse autoverkeer.

In Israël kun je je nieuws halen uit een linkse krant als Ha’aretz of een centrumrechtse krant als de Israel Hayom.

En mogen allen met modder smijten naar de premier, zoals premier Netanyahu zelf verwoordt:

“Er is geen land waar de pers het hoofd van de regering zo aanvalt als Israël.”

Dan de rechtelijke macht in Israël. Die is zoals Hans Knoop stelt subliem en volstrekt onafhankelijk. Maar ook, met name wat het Israëlische Hooggerechtshof betreft, al jaren linksgeoriënteerd. Dit zou daarom wel eens wat gekleurder mogen worden gezien het feit dat tegenwoordig de helft van alle Israëliërs op een rechtse partij stemt. Iets waar de Minister van Justitie Ayelet Shaked van de partij Het Joodse Huis dan ook op inzet.
Dit betekent niet dat, volgens Hans Knoop, ‘een van de meest fundamentele pijlers van de rechtstaat onderuit worden gehaald’.
Wel dat het Israëlische Hooggerechtshof meer een afspiegeling wordt van de Israëlische samenleving.
En het heeft sowieso helemaal niets te maken met wat er in Turkije gebeurd, waar zoals gezegd 35% van alle rechters zijn ontslagen.

Om Netanyahu nu te vergelijken met de moslimfundamentalist Erdogan, die in juli van dit jaar nog zijn grote vriend Khaled Meshaal van Hamas in het gigantische Yıldız-paleis in Istanbul ontving, dat is mesjogge.

Diep triest dat Hans Knoop meegaat in het afzichtelijke Israël-bashen.
Of we daar al niet genoeg van hebben.
 

 


 

Uiteraard leest u meer over de kracht van de democratische rechtsstaat van Israël in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 22: Democratie Israël.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven

-- Reacties gesloten.