• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Linkse elite raakt dominantie kwijt

Woensdag, December 21, 2016 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Ingezonden brief van Likoed Nederland in de Volkskrant (niet geplaatst), december 2016.

“Een goudkleurig standbeeld van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, dat dinsdag plotseling opdook op een plein in Tel Aviv, bleek geen lang leven beschoren.”

Het gemeentebestuur van Tel Aviv, zo schreef Theo Koelé vorige week dinsdag in de Volkskrant, liet dit beeld dan ook weghalen.

Dat is, anders dan Koelé suggereert, niet zo vreemd. Net zoals je in Amsterdam niet zomaar een gouden beeld van Mark Rutte op De Dam kunt neerzetten, kun je in Tel Aviv ook niet op elk willekeurig plein een bouwsel neerzetten.

Logisch dus dat de gemeente Tel Aviv dit beeld liet weghalen.

Dat was dus bepaald geen onderdeel van “de strijd tegen de kunstensector” van Likoed-minister Miri Regev, zoals Koelé suggereert.

Want het zeer liberale Tel Aviv bepaalt zelf wel wat ze wel en niet doen. Regev is trouwens zelf ook een echte liberaal: al meer dan 25 jaar zet ze zich met hart en ziel in voor gelijke behandeling voor Israëlische homo’s en lesbiennes. Die trouwens meer rechten hebben dan hun soortgenoten in veel Europese landen, laat staan in de omliggende islamitische landen.

Dat diezelfde Miri Regev de strijd aan gaat met de overwegend zeer linkse cultuursector in Israël is ook niet vreemd.

Dat zagen we in Nederland ook toen Halbe Zijlstra nog staatssecretaris van Cultuur was: mensen zijn de dominantie van een kleine linkse elite in sectoren als de kunst en de media zat. Dat geldt ook voor hoe zij baantjes en subsidies onderling verdelen.

Kunst moet niet een exclusief domein van links zijn, maar voor iedereen.

Theo Koelé schrijft kortom over een heel kleine storm is een klein glas water.
Wat ook heel klein zal blijven: want Israël is een vrij land voor zowel linkse als rechtse kunstenaars.

 


 

Uiteraard leest u meer over de kracht van de Israëlische democratie in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 22: Democratie Israël.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.