Artikel van Likoed Nederland in het kader van het ‘dossier media leugens’, 18 december 2016.
De afgelopen maand heeft Likoed Nederland opnieuw de berichtgeving van het ANP over Israël onder de loep genomen.
De verrassende constatering is dat het ANP opeens nauwelijks meer over Israël geschreven heeft!
Waar voorheen het ANP tientallen nieuwsberichten per maand over Israël uitbracht, waren dat er de afgelopen maand november maar enkele.
En dat is een hele verbetering, want het ANP nieuws over Israël was normaliter geen goed en objectief nieuws.
Zou het ANP zich het keiharde verwijt van professor Afshin Ellian in onze vorige monitor hebben aangetrokken?
“De media in Nederland doen net alsof het probleem met de Palestijnen het grootste probleem ter wereld is, terwijl het in feite slechts een miniem probleem in het Midden-Oosten is.
Met hun obsessie voor Israël en vooral hun voortdurende negatieve berichtgeving en afschildering van Israël dragen ze daardoor bij aan de radicalisering van moslims.
Die zeggen: ‘wij hebben gelijk, Israël is de oorzaak van alles wat slecht is, ook de Nederlandse media zeggen het’.
Daardoor staat de gemiddelde Marokkaan in Nederland radicaler ten opzichte van Israël dan die in Marokko.”(professor Afshin Ellian, 13 november 2016)
Of de journalisten van het ANP het schrijven van Afshin Ellian daadwerkelijk hebben doorgelezen, weten we natuurlijk niet, maar het is wel een gunstige ontwikkeling.
De kwaliteit van de weinige artikelen was trouwens nog steeds niet geweldig, hieronder onze constateringen:
“Het museum laat zien hoe bescheiden Arafat leefde. … Zijn weinige bezittingen zijn eveneens te zien.” (8 november 2016)
Het ANP schrijft hier zonder nadenken of onderzoek echt complete onzin op.
Er zijn weinig bezittingen van Arafat om te tonen, niet omdat hij die niet had maar omdat die door Hamas geplunderd zijn. Iets wat de Vlaamse kranten er wel bij vertelden.
Sowieso, hoe kan je in hemelsnaam iemand “bescheiden” en “weinig bezittend” noemen die voor zichzelf miljarden dollars achterover drukte?
“De schepen waren onderweg naar de Gazastrook met hulpgoederen, toen Israëlische commando’s de vaartuigen enterden.” (15 november 2016)
Er waren op de meeste schepen geen hulpgoederen aanwezig. De ‘hulpgoederen’ die er wel waren, waren veelal nep, zoals versleten kleding en schoenen of medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was. Het echte doel was een provocatie als politieke stunt.
Als het om Israël gaat zou het ANP zich meer moeten verdiepen in wat verschillende openbare objectieve bronnen melden. En zich niet enkel op Palestijnse of linkse bronnen – met soms een uitgesproken politieke agenda, zoals Ha’aretz – moeten focussen.
Klik hier voor meer foute berichtgeving van het ANP.
Uiteraard leest u meer over de gekleurdheid van de media bij hun Israël berichtgeving in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 75: Media.
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.
De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.