• Woensdag, 18 September 2019
 • 18 Elul, 5779

Likoed Nederland

Islam in Israël

Donderdag, Oktober 27, 2016 / Last Modified: Dinsdag, Juni 4, 2019

Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, 27 oktober 2016.

Islam in Israel 2
Feiten en cijfers over de Islam in Israël.

Vrijheid van godsdienst is een kernwaarde van de Israëlische democratie:

 1. Israël is de thuisbasis van 1.454.000 islamitische burgers die genieten van volledige burgerlijke vrijheid en politieke vrijheid.
 2. Hebreeuws en Arabisch zijn de officiële talen van de staat Israël.
 3. De meeste Arabische Israëliërs zijn moslims, voornamelijk soennieten. Andere takken van de islam in Israël zijn: Sjia, Alawieten, Ahmadiyeh, Sufi en Shazaliyeh. De islam is de tweede grootste religie in Israël na het Jodendom.
 4. Joden zijn goed voor 75,4 procent van de bevolking, Moslims 16,9 procent, christenen 2,10 procent, Druzen 1,70 procent en de rest van de bevolking overig, met inbegrip van een kleine Baha’i gemeenschap.
 5. De islamitische bevolking van Israël is ongeveer tienvoudig gegroeid sinds de Staat is opgericht; van een aantal 156.000 in 1949 tot meer dan 1.454.000 vandaag.
 6. Er zijn meer dan 400 moskeeën in Israël, waarvan ongeveer 73 zijn gevestigd in Jeruzalem. Het aantal moskeeën in Israël is vervijfvoudigd sinds 1988, toen waren er 80 moskeeën.
 7. Ongeveer 300 imams en muezzins krijgen hun salaris van de Israëlische regering. Israël levert de korans die gebruikt worden in moskeeën en financiert Arabische scholen en veel islamitische scholen en universiteiten. Dergelijke scholen onderwijzen islamitische studies en Arabisch, naast het algemene leerplan van het Israëlisch ministerie van Onderwijs.
 8. In 2015 heeft de Israëlische regering een vijfjarenplan goedgekeurd van $ 2,5 – 4 miljard om de Arabische sector in Israël beter te ontwikkelen.
 9. De moslimgemeenschap regelt zijn eigen unieke gerechtelijk systeem en behandelt het huwelijk en echtscheiding volgens de islamitische wet. Acht regionale islamitische rechtbanken en één nationaal hof van beroep zijn er in Israël, onder toezicht van het ministerie van Justitie van Israël.
 10. Moslims zijn zeer betrokken bij de Israëlische academische wereld, met 26.000 islamitische studenten in Israëlische academische instellingen. In 2014 was ongeveer 21 procent van de studenten aan het prestigieuze Technion in Haifa Arabier, een stijging van 11 procent in 2001. Dit is ongeveer hetzelfde aandeel als Arabieren in de totale bevolking van 8,3 miljoen.
 11. Sommige moslims dienen in het Israëlische leger; voornamelijk Bedoeïenen.
 12. Elk jaar versiert de gemeente Jeruzalem de straten van de stad voor de viering van de islamitische feestdagen in de Ramadan en verzorgt tientallen feesten en evenementen voor het publiek.
 13. De gemeente markeert de feestdag met een traditionele ceremonie, waarbij een schot wordt afgevuurd met een historisch kanon in Oost-Jeruzalem: om elke dag bij zonsopgang en zonsondergang het begin en einde van het dagelijkse vasten te markeren.
 14. Islamitische medewerkers kunnen vrij nemen tijdens de ramadan en de arbeidsomstandigheden zijn afgestemd op hun behoeften tijdens het vasten.

 

“De staat Israël zal zorgen voor volledige gelijkheid van de sociale en politieke rechten aan al haar inwoners, ongeacht godsdienst ras of geslacht; het zal de vrijheid van godsdienst, geweten, taal, onderwijs en cultuur waarborgen; het zal de heilige plaatsen van alle religies beschermen.”
–Israëls Onafhankelijkheidsverklaring, 1948

 

Islam in Israel

 


 

U leest meer over de Arabieren in Israël in het recent verschenen boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 2: Arabieren in Israël.150 Palestijnse fabels
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De net verschenen tweede druk is in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.