• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

Onthullend: Netanjahoe bouwt het minste

Zondag, September 4, 2016 / Last Modified: Vrijdag, Januari 12, 2018

Door Brabosh, 4 september 2016.

In tegenstelling tot wat wordt beweerd is de bouw in de nederzettingen en oostelijk Jeruzalem onder de regeringen van premier Benjamin Netanjahoe beduidend afgenomen.

Hoewel regelmatig bouwplannen worden bekend gemaakt, die zoals bekend voor de nodige heisa zorgen onder de Arabieren en in het bijzonder in de Westerse pers, betreft het hier gewoonlijk fases in het goedkeuringsproces, een proces dat vele jaren in beslag neemt.

Zelfs bij de ultieme goedkeuring leidt dit niet noodzakelijkerwijze tot een feitelijke uitvoering van de bouwplannen. Het is tenslotte de premier die het sein op groen moet zetten en dat gebeurt met mondjesmaat, voornamelijk onder invloed van internationale druk en de situatie aan de grond.

Nationaal en internationaal wordt van het kabinet Netanjahoe steevast beweerd dat het om een rechts-conservatieve regering gaat die tegen vrede met Palestijnen zou gekant zijn en die er integendeel op uit zou zijn om de Palestijnse “bezette” gebieden zo snel mogelijk vol te bouwen en uiteindelijk te annexeren bij de Joodse staat en wat ‘oostelijke’ Jeruzalem betreft, de hoofdstad zouden willen “ver-Joodsen” (Judaïseren).

De geschiedenis van de nederzettingenbouw en het cijfermateriaal laten echter een volledig ander beeld zien.

Wat blijkt? De jaarlijkse bouwactiviteiten in de nederzettingen zijn de afgelopen 15 jaar aanzienlijk afgenomen.

Onder “vredestichters” zoals bijvoorbeeld Ehud Barak (zie vredesproces Camp David in 2000/2001) werden 5.000 nieuwe eenheden gebouwd in de nederzettingen of 1.900 jaarlijks. Onder premier Ariel Sharon (2002-2005), die nota bene in 2005 de Gazastrook ontruimde (het beruchte “engagement-plan”), zag een jaarlijks gemiddelde van 1.040 gebouwde woningen. Onder premier Ehud Olmert (2005-2008) zakte dit jaarlijks gemiddelde tot 657 woningen.

Hoe zit het onder premier Benjamin Netanyahu? Tijdens zijn eerste regeerperiode (1997-1999) werden ongeveer 1.700 woningen per jaar gebouwd. Onder zijn 2de en 3de regeerperiode (2009-2015) is dat gemiddelde teruggevallen tot 440 woningen per jaar.

Toevoeging Likoed Nederland: Ook enkele duizenden woningen per jaar is natuurlijk weinig, bij een gebied met de omvang van de Westbank. Iedereen kan via Google maps zien dat de ‘nederzettingen’ na 50 jaar woningbouw nog geen 2% van de Westbank beslaan. En dat op gebied waar geen Arabisch huis stond (zie bijvoorbeeld de foto hierboven van Har Homa, een buitenwijk van Jeruzalem).
De woningbouw is zo gering, dat als een Nederlandse stad dit zou bouwen, het niet eens nationaal nieuws zou zijn.
Maar als Israël zo weinig woningen bouwt in de gehele Westbank, haalt dat een aantal malen per jaar de internationale media.

In 2013 beval Netanjahoe zelfs een bouwstop gedurende tien maanden in de hoop om president Mahmoud Abbas aan te moedigen om terug aan de onderhandelingen deel te nemen. Tevergeefs.

Want: de Palestijnen willen geen vrede, zij willen Israël.
De Palestijnen willen een eigen staat, niet naast Israël, maar in plaats van.

 

NB Klik hier voor informatie over de juridische aspecten van de ‘nederzettingen.

 


 

Uiteraard leest u meer over de fabels over nederzettingenbouw in het recent verschenen boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 84: Nederzettingenbouw. 150 Palestijnse fabels
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De net verschenen tweede druk is in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.