• Maandag, 14 Oktober 2019
  • 15 Tishri, 5780

Likoed Nederland

Eén maand ANP berichtgeving over Israël: bedroevende kwaliteit

Donderdag, September 22, 2016 / Last Modified: Vrijdag, Januari 12, 2018

Artikel van Likoed Nederland in het kader van het ‘dossier media leugens’, 22 september 2016.

De afgelopen maand heeft Likoed Nederland de berichtgeving van het ANP over Israël onder de loep genomen.
Hieronder treft u onze bevindingen aan, deze betreffen de meerderheid van de ANP artikelen over Israël de afgelopen maand.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat het ANP geregeld foutief en vertekend rapporteert – en dat niet rectificeert.

Likoed Nederland kan niet beoordelen of dit een algemeen euvel van het ANP is of dat dit alleen de berichtgeving over Israël betreft. Het is echter alles behalve een fraaie bevinding over dit persbureau dat de belangrijkste bron is voor de berichtgeving over het buitenland in vele grote Nederlandse dagbladen.

Hieronder de trieste opsomming:

“Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) trekt 4 miljoen euro extra uit voor de hulp aan Palestijnse vluchtelingen die naar Libanon en Jordanië zijn uitgeweken.” (21 september 2016)
Het ANP laat hier essentiële context weg. De lezer zonder achtergrondkennis zal daardoor waarschijnlijk denken: ‘Palestijnen gevlucht? Dat zal Israël wel veroorzaakt hebben.’
Dat is niet het geval. Het betreft vluchtelingen uit Syrië, maar van Palestijnse afkomst, die gevlucht zijn voor het geweld in Syrië. Zij zijn vrijwel allemaal geboren in Syrië.

“Het Syrische leger beweert dinsdag een Israëlisch gevechtsvliegtuig en een drone uit de lucht te hebben geschoten.” (13 september 2016)
Hoewel niet feitelijk onjuist, weet iedereen met enige achtergrond kennis dat gezien het technologische verschil tussen Syrië en Israël deze Syrische bewering uiterst onwaarschijnlijk is – en het bericht bleek dan ook onjuist te zijn. Wat er gebeurt was, was dat Syrië raketten had afgevoerd – zonder enig effect. Maar met de bekende Arabische overdrijving werd toch beweerd dat de raketten de doelen hadden neergehaald.
Het ANP had dus beter eerst het Israëlische wederhoor af kunnen wachten, alvorens te publiceren. Of nog beter, helemaal niet publiceren, want dit ‘nieuws’ bleek een verzinsel, zoals was te verwachten.

“Op de Syrische staatstelevisie liet een legerwoordvoerder weten dat Israël met de actie rebellen probeerde te helpen bij een offensief tegen de regeringstroepen.” (10 september 2016)
Dit stond in een artikel over dat Israël terugschoot, nadat het vanaf Syrië beschoten was.
De vraag is waarom daarin zo een (voor kenners) overduidelijke totaal leugenachtige bewering van de Syrische overheid moet worden opgenomen, zodat een ondeskundige lezer dit mogelijk voor waar aanneemt.

“Sinds enkele jaren stuiten de Israëliërs telkens weer op tunnels die de Palestijnse islamitische verzetsbeweging Hamas gebruikt om wapens te smokkelen.” (9 september 2016)
De tunnels van Hamas richting Israël worden niet gebruikt om wapens te smokkelen, maar om terreuraanvallen te plegen.
Hamas is ook geen verzetsbeweging, maar een terreurorganisatie, volgens de internationale gemeenschap en Nederland.

 

anp israel

Drie Palestijnse leugens, klakkeloos overgenomen in één artikel van het ANP: er was geen gesprek gepland, er was dus ook geen gesprek afgezegd en Abbas had zijn voorwaarden vooraf niet laten vallen. En het ANP heeft ook later niet bericht dat dit allemaal nieuwe onzinnige leugens waren, in de lange reeks leugens van Abbas. Copyright: ANP.

 

 

“Netanyahu heeft hun gastheer, de Russische president Vladimir Poetin, gevraagd de afspraak uit te stellen, zei Abbas dinsdag,” (zo stond onder meer in een artikel ‘Gesprek tussen Netanyahu en Abbas gaat niet door’, 6 september 2016)
Ook bij dit bericht weet iedereen met een beetje achtergrondkennis onmiddellijk dat dit uiterst onwaarschijnlijk is en dus een Palestijnse propagandafabel moet zijn. Immers, de Israëlische premier Netanjahoe probeert al jaren om vredesonderhandelingen met Mahmoud Abbas te starten, maar die houdt dat steeds af door voorwaarden vooraf te stellen, bijvoorbeeld dat Israël eerst tientallen Palestijnse moordenaars moet vrijlaten.
De bewerking bleek dan ook vrij snel niet waar. Netanjahoe zei dat ook direct in zijn persconferentie tijdens zijn bezoek aan Nederland dat toen plaats had.
Desondanks publiceerde het ANP dit leugenbericht van de Palestijnse propaganda zonder te verifiëren en nadat het onwaar bleek, rectificeerde het ANP dit niet.

“Op de Westoever, Palestijns autonoom gebied, wonen naar schatting ruim 550.000 Israëliërs.” (31 augustus 2016)
Bij de Oslo-akkoorden is een verdeling van zeggenschap op de Westbank overeen gekomen. De Palestijnen hebben zelfbestuur gekregen in de gedeelten waar de meeste Palestijnen wonen, op 96% van de Westbank. Dat is het Palestijnse autonome gebied. Daar woont in tegenstelling tot wat dit bericht beweert niet één Israëli, laat staan 550.000. Die wonen in het gedeelte dat onder Israëlisch bestuur is gebleven. Volledige onzin dus, dit bericht.

“Het aanhoudende conflict tussen de in de Gazastrook heersende Hamas en Israël verergerde de leefomstandigheden de afgelopen tien jaar in de geblokkeerde Palestijnse gebieden.” (op 24 augustus 2016, in een artikel over de verwaarlozing van dieren in een dierentuin in Gaza)
Er wordt een nieuwe term gelanceerd; “geblokkeerde Palestijnse gebieden”, een vreemde samentrekking tussen de officiële benaming “autonome Palestijnse gebieden” en de Israëlische exportblokkade van wapens en explosieven naar de Gazastrook. Zo wordt een link gelegd tussen die blokkade en de verwaarlozing van dieren in de dierentuin. Het is echter moeilijk in te zien hoe die dieren te lijden zouden hebben gehad van dat exportverbod op wapens en explosieven.

“Volgens de veiligheidsdiensten werden er zes projectielen afgevuurd op verschillende doelen. ‘Twee daarvan vernietigden een waterreservoir in Beit Hanoun, waarbij ook mensen gewond raakten.” (22 augustus 2016)
Net als bij de twee eerdere Arabische beweringen hierboven, zou het ANP moeten weten hoe Arabieren graag anti-Israëlische leugens verspreiden. Berichten uit Palestijnse bronnen zou het ANP daarom beter niet kunnen overnemen, tenzij onafhankelijk geverifieerd. Dat bleek ook in dit geval. Uit foto’s bleek het waterreservoir niet vernietigd te zijn en zelfs niet geraakt. Het was ook geen Israëlische doelwit geweest. De ‘schade’ die de Palestijnen probeerden aan te tonen, was al te zien op foto’s van minstens een jaar geleden.
Ook nadat dit gebleken was, heeft het ANP dit bericht niet aangepast of gerectificeerd.

 


 

Uiteraard leest u meer over de rol van de media in de recent verschenen tweede druk ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 75: Media. 150 Palestijnse fabels
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De net verschenen tweede druk is in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.