• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

EOS: Waar komen de Filistijnen ook al weer vandaan?

Dinsdag, Augustus 23, 2016 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Ingezonden brief van Likoed Nederland in EOS Magazine (niet geplaatst), 23 augustus 2016.

In het artikel ‘Waar kwamen de Filistijnen vandaan?’ in het augustusnummer van EOS Magazine (populair wetenschappelijk maandblad) wordt de plank behoorlijk mis geslagen.

In dit artikel wordt gesteld:

“Dat het kerkhof toebehoorde aan de Filistijnen – en niet aan een van de vele andere volken die hier in de loop van de geschiedenis hebben gewoond en vervolgens zijn verdreven, zoals de Palestijnen – kunnen de archeologen opmaken uit de voorwerpen die ze naast de menselijke botten en beenderen vonden.”

Bovenstaande klopt niet, omdat:

  1. De Palestijnen niet zijn allemaal verdreven: een deel is in 1948 gevlucht, een deel bleef. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is slechts 10% van vluchtelingen verdreven, op grond van militaire noodzaak (Karsh: ‘Palestine betrayed’).
  2. Waardoor er anno 2016 ongeveer zes miljoen Arabische Palestijnen tussen de Middellandse Zee en de Jordaan wonen en daarnaast nog velen in Jordanië. Vrijwel alle Palestijnen wonen dus nog steeds in (het voormalige Mandaatgebied) Palestina.
  3. Daarvan wonen er trouwens zo’n 1,6 miljoen in het Israël van 1948.
  4. Die gewoon in een boerka mogen rondlopen, iets wat in België bij wet verboden is.
  5. Het andere deel van de Arabische Palestijnen heeft voor 95% volledig zelfbestuur: Gaza is zelfs een van de meest autonome regio’s ter wereld, met meer autonomie dan Catalonië of Schotland.

Deze zin in uw artikel klopt dus niet en is onwetenschappelijk.

Ook is die volstrekt niet relevant in dit artikel.

Wat nog relevant zou zijn, is dat deze opgraving – eens te meer – heeft aangetoond dat er geen enkel historisch, cultureel of etnisch verband is tussen de uit het Middellandse Zeegebied afkomstige Filistijnen en de meer dan duizend jaar later binnengevallen (Palestijnse) Arabieren.

Hoe hard die laatsten dat ook beweren.

 

NB Het is niet de eerste keer dat EOS Magazine een Palestijnse fabel verspreid, zie: Eenzijdig water.


 

U leest meer de onzinnige bewering dat de Palestijnen zouden afstammen van de Filistijnen in de recent verschenen tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 31: Filistijnen.150 Palestijnse fabels
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De net verschenen tweede druk is in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.