• Maandag, 14 Oktober 2019
  • 15 Tishri, 5780

Likoed Nederland

Dode kinderen als gevolg van Palestijnse machtsstrijd

Maandag, Juli 11, 2016 / Last Modified: Vrijdag, Januari 12, 2018

Door Khaled Abu Toameh, gelauwerde Arabische journalist. Vertaling: W.J. Jongman en H. Sleijster, 11 juli 2016.

De tragische dood van drie Palestijnse broers en zussen die omkwamen bij een brand die in mei hun huis in de Gazastrook vernietigde, toont opnieuw aan hoe ver de Palestijnse leiders willen gaan om hun kinderen te offeren voor politieke doeleinden en hun eigen smalle belang.

De drie kinderen van de familie van Abu Hindi – Mohamed 3 jaar, zijn broer Nasser 2 jaar, en hun baby-zusje Rahaf van 2 maanden, stierven in een brand die veroorzaakt werd door kaarsen, die werden gebruikt als gevolg van de steeds terugkerende stroomuitval in de Gazastrook.

De elektriciteitscrisis in de Gazastrook is het directe gevolg van de voortdurende machtsstrijd tussen de twee Palestijnse rivaliserende strijdmachten, Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA).

In de afgelopen maanden heeft de crisis zich verdiept, waardoor grote delen van de Gazastrook zonder elektriciteit zitten voor het grootste deel van de dag. Hamas verwijt de Palestijnse Autoriteit deze crisis, vanwege haar falen om de kosten te betalen van de brandstof die nodig is voor het functioneren van de centrales in de Gazastrook. De PA geeft als antwoord de schuld aan de “corruptie” en “incompetentie” van Hamas.

De Abu Hindi familie woont in het vluchtelingenkamp Shati, waar Hamas-leider Ismail Haniyeh en andere leiders van de islamistische beweging wonen. Maar in tegenstelling tot de hoge leiders van de Hamas kan de Abu Hindi familie zich niet veroorloven hun eigen generator te kopen voor de levering van elektriciteit tijdens de stroomuitval. In plaats daarvan neemt deze door de tragedie getroffen familie, zoals de meeste gezinnen in de Gazastrook, de toevlucht tot de goedkoopste alternatieve verlichtingsmethode – kaarsen.

Op die verschrikkelijke avond gingen drie van de Abu Hindi kinderen slapen terwijl de kaarsen brandden. Uren later werden de verkoolde lichamen van de beide broers en hun zusje uit het huis gehaald, terwijl het nog in de brand stond en gevuld was met rook.

In een ander land zou dit incident zijn gemeld als een routine tragedie — zoals dat in elke stad gebeuren kan, zoals New York, Londen en Parijs.
Hier is de dood van de drie kinderen echter niet zomaar een persoonlijke tragedie.

Dit was eerder een geval van een kinderoffer, want de Abu-Hindu kinderen werden geofferd op het altaar van de tien jaar durende oorlog tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas.

En deze kinderen zijn verre van de eersten of de laatsten van zulke slachtoffers.

In gelijke mate exploiteren nu de PA en Hamas de tragedie van de familie van Abu Hindi en voeren een lastercampagne tegen elkaar. Het is niet zo dat deze rivalen in harmonie geleefd hebben tot nu. Maar het politieke moddergooien ten koste van de drie dode kinderen heeft een afstotelijk niveau bereikt.

De kinderen werden zelfs niet begraven vóórdat de Hamas-leiders met hun vingers hadden gewezen naar de President van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, en zijn premier, Rami Hamdallah, en hen persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de elektriciteitscrisis in de Gazastrook.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri beweerde dat de elektriciteitscrisis onderdeel was van het streven van het PA-leiderschap om de hele Gazastrook onder een blokkade te houden. Het uiteindelijke doel van de PA, zo legde hij uit, is dat Hamas ondermijnd en onttroond wordt in de Gazastrook.

Andere Hamas-ambtenaren zeiden dat de crisis het rechtstreekse gevolg is van de belasting die de Palestijnse Autoriteit heft op de brandstof die het levert aan de centrales in de Gazastrook – een financiële last die Hamas zich niet kan veroorloven te betalen, wegens de reeds zo hoge kosten van de brandstof. Ze zeiden dat de belasting niet gerechtvaardigd was, omdat de PA via een overeenkomst met Israël (waar het de brandstof inkoopt), de belasting terugbetaald krijgt. Bovendien hebben zij erop gewezen, dat de PA heeft geweigerd aan Israël te vragen de toevoer van elektriciteit naar de Gazastrook te verhogen.

Verklaring: Hamas neemt geen verantwoordelijkheid voor het feit dat twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook bijna 12 uur per dag zonder elektriciteit zitten. In plaats daarvan is het in hun ogen de verantwoordelijkheid van Mahmoud Abbas en zijn premier, wiens enige belang het is Hamas haar macht te ontnemen in de Gazastrook.

Maar waar zijn de miljoenen aan internationaal gedoneerde dollars dan heen gegaan?
Hoeveel is de kostprijs van de tunnels die Hamas gebruikt voor het lanceren van terroristische aanvallen op Israël? En de financiering van de terroristen en hun gezinnen?
Zou dat geld niet beter besteed kunnen worden, in het voorkomen dat kinderen verbranden vanwege brandende kaarsen?

De Hamas-leiders hebben de smaad goed geënsceneerd. In een ongekende beweging werden gemaskerde leden van de militaire vleugel van Hamas, Ezaddin Al-Qassam, naar het bijwonen van de begrafenis van de drie kinderen gestuurd. Hamas-leiders zoals Ismail Haniyeh waren ook aanwezig, met condoleances aan de familie. De camera’s hebben dit alles vastgelegd, om aan te tonen dat de familie aansluiting heeft met Hamas, en dit impliceert dat Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk waren voor de tragedie.

De Palestijnse Autoriteit is via de tragedie ook op zoek naar contant geld door het voeren van een oorlog van smaad tegen Hamas. Yusuf Al-Mahmoud, woordvoerder van de regering van de Palestijnse Autoriteit, verwierp de Hamas-beschuldiging. “Degenen die de bevolking van de Gazastrook blijven misbruiken zijn verantwoordelijk voor deze tragedie,” zei hij, verwijzend naar Gaza’s Hamas-heersers. “De tragedie van de kinderen in de Gazastrook is de tragedie van alle Palestijnen. Hamas is verantwoordelijk voor de voortdurende scheiding (tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook).”
Abbas’ regerende Fatah Factie is zelfs zover gegaan dat het de dode kinderen en de rouwende vader presenteert als van hen zelf.

De Palestijnse Autoriteit hoopt nu dat de tragedie van de familie van Abu Hindi de Palestijnen in de Gazastrook zal aanzetten tot een opstand tegen Hamas.

Hamas hoopt dat de tragedie verder de geloofwaardigheid van de Palestijnse Autoriteit onder de Palestijnen zal ondermijnen, en zal tonen dat ze medeplichtig zijn aan de blokkade van de Gazastrook ter voorkoming van het ontvangen van wapens.

Deze beschuldigingen en contra-beschuldigingen vormen nog meer bewijs dat de PA en Hamas vastbesloten zijn hun strijd voort te zetten tot de laatste Palestijnse kinderen.

Nu Abbas probeert om de wereld te overtuigen om zijn plan te steunen voor de oprichting van een soevereine Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, is het moeilijk om je voor te stellen hoe hij kundig zou moeten zijn om een stap in de Gaza te zetten na deze begrafenis.

Wat in het huis van Abu Hindi is gebeurd, is een onuitsprekelijke familietragedie.
Wat er gebeurt met het Palestijnse volk, dat altijd geleid werd door leiders die geen zorg hadden voor hun welzijn, is een eigen Palestijnse tragedie.

 

 


 

U leest meer over de Palestijnse liefde voor hun kinderen in het recent verschenen boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 77: Moederliefde.150 Palestijnse fabels
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De net verschenen tweede druk is in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.