• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Verdrievoudiging van buitenlandse investeringen in Israël sinds start boycotbeweging

Woensdag, Juni 15, 2016 / Last Modified: Vrijdag, Januari 12, 2018

Artikel in het kader van ‘ongehoord nieuws’. Vertaling: Joost Walraven, juni 2016.

Buitenlandse investeringen in Israëlische ondernemingen bereikten een recordhoogte van $285.12 miljard in 2015.

Het financiële nieuws netwerk Bloomberg rapporteert dat buitenlandse investeringen in Israëlische activa zo goed als verdrievoudigd zijn in bijna 11 jaar tijd, sinds dat de boycotbeweging tegen Israël werd opgericht in 2005.

De BDS (Boycot, desinvestering en sancties) campagne is een coalitie van organisaties die zegt dat ze de Palestijnse eis voor onafhankelijkheid willen  bevorderen en de internationale economische en politieke druk tegen Israël aanmoedigen (in werkelijkheid is zij uit op de vernietiging van Israël).

In 2015 bereikten buitenlandse investeringen in Israëlische activa echter juist een recordhoogte van $285 miljard.

Yoel Naveh, hoofd econoom bij het Israëlische Ministerie van Financiën verteld Bloomberg:

“We hebben geen probleem met buitenlandse investeringen in Israël — Integendeel.”

Het rapport toonde aan dat zelfs bedrijven gevestigd in de Westelijke Jordaanoever – een specifieke doelgroep van BDS – een toename van de investeringen hebben gezien. Het ondervroeg negen grote Israëlische firma’s die zakelijke banden hebben met nederzettingen,  die noteerden allemaal een stijging van het belang van de niet-Israëlische bedrijven in de afgelopen drie jaar.

Vorig jaar hebben niet-Israëlische investeerders een bijdrage geleverd van $ 3,76 miljard in groeiende Israëlische startups in 2015, volgens Bloomberg, terwijl er nog eens $ 5,89 miljard werd besteed om ze over te nemen.

Israëls industriële hightech export steeg daarbij tot $ 237 miljard, een winst van 13 procent ten opzichte van 2014.

Een aantal redenen werden aangedragen voor de aanhoudende toename in buitenlandse investeringen, volgens het rapport:

“Beleggingsmaatschappijen, economen en ambtenaren zeggen dat de Israëlische activa een aantrekkelijk alternatief is tegenover de zwakke presteerders elders. De economie van het land is aan het vertragen, maar groeit sneller dan die van de VS en Europa en de rente is hoger.”

Een prognose van 2,8% groei voor de Israëlische economie in 2016 in vergelijking met slechts 1,8% in de VS en Europa, gecombineerd met een koersstijging van de Israëlische munt, creëert de perfecte omstandigheden om het vertrouwen van buitenlandse investeerders te winnen.

Daarnaast, lijken de morele argumenten gepresenteerd door BDS weinig invloed te hebben op potentiële investeerders. De BDS beweging zegt dat het zich vooral richt op Israël en de behandeling van de Palestijnen. Maar volgens het rapport verwerpen veel investeerders het idee:

“dat investeren in Israëlische innovatie en aardgas in strijd zou zijn met de Palestijnse rechten, en dat de Israëlische daden zo uitzonderlijk zouden zijn dat die een boycot zouden rechtvaardigen.”

 

 

Klik hier voor meer artikelen over de super presterende Israëlische economie.

 


 

U leest meer over de boycotbeweging in het recent verschenen boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 15: Boycot.

150 Palestijnse fabels

Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies en is het meest verkochte (politieke) boek over Israël op Bol.com.
Het is in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.