Bewerking en vertaling door Brabosh, 26 april 2016.
Dr. Joel S. Migdal, een professor die doceert aan de Jackson School of International Studies aan de Universiteit van Washington, bracht enkele weken geleden een bezoek aan Gaza Stad.
Hij was stomverbaasd dat, na het lezen van vele jaren propaganda over hoe de armoede heeft toegeslagen in Gaza, het beeld van geen kanten klopt en of op z’n minst erg eenzijdig en onvolledig is:
“Ik werd overspoeld met indrukken toen we door de oude stad Gaza reden. De eerste was, nogal onverwacht, dat het in niets leek op Indië. Gezien de ernstige armoede, zelfs humanitaire crisis, die Gaza als zodanig ervaart, had ik verwacht dat de voor zichzelf sprekende en hartverscheurende armoede die ik in sommige Indiase steden of in vele andere derde wereldlanden had gezien, gekenmerkt door instortende infrastructuur, gammele hutjes, een overdaad aan bedelaars, kinderen in lompen, volwassenen die op de trottoirs slapen.
Toch minstens in dit deel van de stad en andere delen die ik later op de dag te zien kreeg, was daar integendeel helemaal niets van te merken.
In plaats daarvan zag ik hordes kinderen die naar school gingen, universitaire studenten die in en uit de poorten van de twee universiteiten lopen — zowel de kinderen als de universiteitsstudenten waren redelijk goed gekleed. Ik heb ochtend shoppers groenten en fruit zien kopen aan de marktkramen, winkeliers openen hun winkels en mensen lopen doelbewust naar waar ze moeten gaan om hun dag aan te vatten. Er waren overal kranen en bouwvakkers, met veel onvoltooide gebouwen waaraan volop wordt gewerkt. Een vuilniswagen, met het teken van de VN erop, deed zijn ronde.
Er was het occasionele gebombardeerde gebouw, uit de oorlog van 2014. Iemand had de hele top van het gebouw en verscheidene verdiepingen er gewoon af geblazen. Maar andere gebouwen dan dit, verkeerden in behoorlijke staat en enkele appartementsgebouwen waren ronduit aardig. Er waren zeker enkele juppies in de straat en de meeste auto’s leken recente modellen.
Sommige van de zijstraten waren vol putten en opgebroken; maar de grote doorgangswegen waren in goede staat. Er waren bijna geen verkeerslichten en het verkeer verliep redelijk chaotisch. Ik moet opnieuw toevoegen dat ik enkel in Gaza-stad was (zowel de oude als de nieuwe delen van de stad) en niet naar de buitenste wijken en de vluchtelingenkampen ben geweest, waar de bombardementen in de oorlog van 2014 de zwaarste waren en waar, naar ik heb begrepen, de verwoesting massaal was.
Mensen waren zeker niet in lompen. Mannen waren meestal gekleed in een chino-type broek en geknoopte hemden.
Op zeer enkele uitzonderingen na, waren alle vrouwen bedekt met de hijab en de boerka. Misschien waren 10 à 20 procent van hen in zwart gekleed met hun gezichten volledig bedekt. Overigens, dit soort bedekken was vroeger geen traditionele praktijk in de Palestijnse samenleving; het is veel eerder een product van het ‘nieuwe fundamentalisme.’
Er is sprake van een hausse in de moskee bouw, die leidde tot een totaal van 879 moskeeën in de Gazastrook, in vergelijking met slechts twee openbare bibliotheken.
Gaza is één enorme moskee geworden.”
Zelfs een professor in Internationale Studies had er volstrekt geen idee van dat Gaza, in tegenstelling tot wat onze lokale media steeds maar beweren, helemaal niet lijkt op de sterk verpauperde regio’s in de Derde Wereld landen.
De macht van anti-Israël propaganda en eenzijdige berichtgeving door de media, is immens.
Uiteraard leest u meer over de onzinnige beweringen met betrekking tot de Israëlische wapenblokkade van Gaza in het recent verschenen boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 32: Gaza blokkade.
Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies en is het bestverkopende (politieke) boek over Israël op Bol.com.
Het is in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.