Opinie artikel van Likoed Nederland in het Reformatorisch Dagblad, 17 september 2015.
De stichting Kinderpostzegels blijft in opspraak. De door hen gesubsidieerde ‘Holy Land Trust’ gaf steun aan Hamas.
Dat is wereldwijd en ook door Nederland aangemerkt als terroristische organisatie. Volgens de Amerikaanse wetgeving is steun geven aan terroristische organisaties een misdaad.
Dezelfde ‘Holy Land Trust’ roept tevens op tot een algehele boycot van Israël. Dat is antisemitisch, volgens onder andere de Franse wetgeving.
Het is trouwens een raadsel hoe een boycot Palestijnse kinderen helpt. Integendeel, want 30% van het inkomen van de Westbank wordt verdiend bij Israëlische werkgevers. Uiteraard helpt het zeker Israëlische kinderen niet vooruit. Toch steunt Kinderpostzegels deze organisatie, die geen vrede wil opbouwen, maar die partij kiest en daarom Israël zo veel mogelijk wil schaden.
Kinderpostzegels reageert in haar laatste jaarverslag op de kritiek:
“Deze beschuldigingen zijn uiteraard ongegrond; ons uitgangspunt bij al het werk dat we doen is dat Kinderpostzegels neutraal en a-politiek is en altijd opkomt voor het kwetsbare kind.”
Kinderpostzegels legt helaas niet uit hoe deze beoogde neutraliteit kan sporen met de steun aan een politieke en fel anti-Israëlische organisatie.
En zijn Israëlische kinderen dan soms niet kwetsbaar volgens Kinderpostzegels? Want Holy Land Trust heeft zelfs geen enkel probleem met het vermoorden van onschuldige Joodse mannen, vrouwen én kinderen.
Directeur Sami Awad zegt over de Palestijnse terreuraanslagen:
“Wij veroordelen het gewapend verzet niet, omdat het verzet is tegen bezetting en onrecht.”
De campagne die Likoed Nederland en anderen hiertegen al twee jaar voeren, kreeg vorig jaar ruime publiciteit. In de gemeente Urk werd Kinderpostzegels – dat de boycot van Israël ondersteunt – daarom zelf geboycot: de scholen in Urk deden niet mee met de jaarlijkse actie.
Journalist Sander de Kramer meldde vorig jaar op Radio 1 dat er daarom een grafstemming heerste bij de organisatie:
“Overal gaan nu de deuren dicht. De schade is nog niet te overzien. Maar 600 goede doelen zijn nu gedupeerd. Het is ook niet handig van Stichting Kinderpostzegels. Politiek en goede doelen moet je scheiden.”
Met deze ervaring zou je denken dat Kinderpostzegels niet nogmaals de andere 599 goede doelen die zij steunen, zouden willen benadelen.
Het zal toch niet zo zijn dat die weer moeten lijden, omdat het bestuur koste wat het kost vast wil houden aan het steunen van een Palestijnse politieke organisatie?
Maar niets is minder waar. Kinderpostzegels blijkt tegen de wens van veel donateurs vast te houden aan het subsidiëren van Palestijnse politiek met uw geld.
Vindt u dat ongewenst? Geef dan dit jaar vooral niet aan Kinderpostzegels.
Er zijn goede doelen die uw geld beter gebruiken en veel meer verdienen.
Radio 1 Eenvandaag op 18 september 2015: “Moeten al die arme kinderen dan aan de deuren uitleggen dat zij geen lid zijn van Hamas?”
In die situatie brengt stichting Kinderpostzegels hen dus.