• Donderdag, 17 Oktober 2019
  • 18 Tishri, 5780

Likoed Nederland

VN erkennen: onze gebouwen werden misbruikt door terroristen

Vrijdag, Mei 1, 2015 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Door Shalom Bear. Vertaling: Brabosh, 1 mei 2015.

Een Onderzoeksraad van de Verenigde Naties naar het gebruik van en aanval op faciliteiten van de VN tijdens Operation Protective Edge in Gaza, is afgerond.
Het rapport zelf moet nog geheim blijven maar een deel van brieven en documentatie die aan het rapport waren toegevoegd, werden vrijgegeven.

De Raad van Onderzoek is een aparte entiteit van Schabas’s Commissie van Onderzoek [van de beruchte VN-Mensenrechtenraad]. Israël weigerde om aan het onderzoek van Schabas mee te werken omdat het openlijk bevooroordeeld was ten nadele van Israël. Israël heeft wel volledig meegewerkt met de Raad van Onderzoek.

Het VN onderzoek constateert dat bij de ‘Israëlische acties’ 44 Arabieren werden gedood en nog 227 gewond die zich binnen instellingen van de VN bevonden. Israël heeft dat incident onderzocht. Maar wat nog belangrijker was dat het rapport eindelijk Israël’s beweringen bevestigt dat VN faciliteiten regelmatig werden gebruikt door Hamas en andere terroristen om wapens op te slagen en Israël aan te vallen.

In een school werden 20 raketten ontdekt.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon schrijft in een toegevoegde brief zijn ontzetting zin het ontdekken dat drie VN scholen werden gebruikt om wapens op te slagen en ernstiger dat twee van de VN scholen werden gebruikt om aanvallen te lanceren tegen Israël en Israëlische soldaten.

Ban Ki Moon schrijft:

“Naar aanleiding van de ontdekking door de Verenigde Naties van wapens in gebouwen van de Verenigde Naties, ben ik verbijsterd dat Palestijnse militante groepen scholen van de Verenigde Naties in gevaar brengen door hen te gebruiken om hun wapens erin te verbergen.

De drie scholen waar wapens werden gevonden waren op dat moment leeg en werden niet gebruikt als schuilplaatsen. Echter, het feit dat ze werden gebruikt door degenen die betrokken zijn bij de gevechten om hun wapens op te slaan en, in twee gevallen, wellicht om van daaruit het vuur te openen, is onaanvaardbaar.”

Israël’s woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Israël een kopie van het rapport heeft gekregen.
De woordvoerder reageerde als volgt:

“De samenvatting van het verslag documenteert duidelijk de exploitatie door terroristische organisaties van VN faciliteiten in de Gazastrook.

Israël heeft zich ertoe verplicht om samen te werken met de VN ter verbetering van de veiligheid van de VN faciliteiten in de Gazastrook, met speciale nadruk op het voorkomen van dergelijke uitbuiting door terroristen. Bovendien is Israël bereid haar hulp uit te breiden tot de UNRWA, met het doel om herhaling van omstandigheden te voorkomen dat VN faciliteiten worden gebruikt voor het uitvoeren van terroristische activiteiten, die een flagrante schending zijn van het internationaal recht, op een wijze die burgers, met inbegrip van VN-medewerkers, ernstig in gevaar brengen.

Alle incidenten die door het verslag werden toegeschreven aan Israël werden reeds grondig onderzocht en strafrechtelijke onderzoeken zijn opgestart waar relevant.

Dit dient als verder bewijs van Israëls serieuze aanpak van dit probleem, de capaciteit en het verlangen om onafhankelijke onderzoeken te verrichten en diens gehechtheid aan de regel van het recht. Israël doet haar uiterste best om schade aan gevoelige plaatsen te voorkomen.

Dat moet echter terwijl terroristische groeperingen niet enkel Israëlische burgers beschieten maar ook Palestijnse burgers – en VN faciliteiten gebruiken als schild voor hun terroristische activiteiten.”

 

Eén reactie op “VN erkennen: onze gebouwen werden misbruikt door terroristen

  1. […] VN erkennen: onze gebouwen werden misbruikt door terroristen. […]

-- Reacties gesloten.