• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

Actiesucces: Geen Joden schofferen op Dodenherdenking

Zondag, Mei 3, 2015 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Actie van Likoed Nederland, 3 mei 2015.

Op 4 mei herdenken wij de vele Nederlanders die zijn gestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen wij door nazi-Duitsland waren bezet.
Vele landgenoten, onder wie meer dan 100.000 Joden, werden in deze periode bruut vermoord.

Op 4 mei staan wij stil bij de oorlog, bij wat er toen is gebeurd.
Zou je denken.

Want de Studievereniging voor Bestuurskunde, verbonden aan de opleiding Bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool, vindt het blijkbaar nodig om juist op 4 mei aandacht te besteden aan een niet-Europees conflict: het conflict tussen Israël en de Palestijnen. In hun eigen woorden:

“Op 4 mei is er in Nederland de Nationale Dodenherdenking. Helaas zijn er in de wereld nog steeds veel conflicten die mensenlevens kosten.

Eén van deze conflictgebieden is Israël/Palestina vanwege het lang durende Israël/Palestina conflict. In het thema van internationale conflicten zal de Studievereniging een bezoek brengen aan ‘The Palestinian Mission to the Netherlands’.”

Nu staat het een studievereniging natuurlijk vrij om te discussiëren over een conflict.
Maar van alle conflicten in de wereld (Oekraïne, Syrië, Irak, Kongo, Jemen et cetera), waarom dan nu net weer het Palestijns-Israëlische conflict?
aarom nu net op 4 mei?

De onnadenkendheid en onwetendheid om dit op 4 mei te organiseren is ontstellend.
Toegegeven, het is geen vereniging van geschiedenisstudenten, maar ook andere hoger opgeleiden zouden toch moeten weten waar 4 mei voor staat: de herdenking van de doden door het genocidale naziregime, onder wie zes miljoen Joden die enkel vermoord zijn omdat ze Joods waren.

Deze genocidale houding werd gedeeld door de eerste leider van de Palestijnen, de grootmoefti van Jeruzalem Hoesseini. Hoesseini woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Berlijn, was zeer bevriend met Heinrich Himmler en bezocht tevreden Auschwitz.
Tijdens Arabische radio-uitzendingen vanuit de Duitse hoofdstad deed hij onder andere de volgende oproep:

“Dood de Joden waar je ze maar vinden kan. Dat is prijzenswaardig; voor Allah, de geschiedenis en onze religie.”

In 1948 wilden de Arabieren onder leiding van deze zelfde Hoesseini een nieuwe Holocaust plegen, maar nu op de Joden in het Midden-Oosten, iets wat gelukkig mislukte.

Die Jodenhaat ligt aan de basis voor het Arabisch-Israëlische conflict.

Dat zet zich voort tot de dag van vandaag, net als de aansporingen tot een tweede Holocaust, zie hier voor een aantal recente oproepen van Palestijnse en Arabische leiders.

Het is dus allesbehalve passend om op Dodenherdenkingsdag dit conflict eenzijdig van de Palestijnse kant te belichten.

Een oproep van Likoed Nederland op Facebook leverde dan ook veel verontwaardigde reacties op, mede van de politiek, en veel toezeggingen om bij de vereniging te protesteren.

En met succes, want het evenement is geannuleerd.

 

Update: Dagblad De Gelderlander besteedde er aandacht aan.

Eén reactie op “Actiesucces: Geen Joden schofferen op Dodenherdenking

  1. […] te dwarsbomen, bijvoorbeeld door pro-Palestijnse evenementen te organiseren op 4 mei (bijvoorbeeld dit jaar en vorig […]

-- Reacties gesloten.