• Maandag, 20 Mei 2019
  • 15 Iyyar, 5779

Likoed Nederland

Frankrijk maakte de zaak van Napoleon niet waar

Woensdag, Januari 14, 2015 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

Door Vic Rosenthal. Ingekorte vertaling: Wim Jongman, 14 januari 2015.

Dit is een nieuw hoofdstuk in de lange en niet zo gelukkige relatie tussen Frankrijk en zijn Joden.

Toen Napoleon de emancipatie aan de Joden aanbood aan het begin van de 19e eeuw, heeft hij ook eisen gesteld. Hij verordende dat ze konden leven buiten de getto’s, hij hief allerlei beperkingen op en maakte het jodendom zelrfs een van de officiële religies van Frankrijk (de andere waren het katholicisme en verschillende vormen van protestantisme).
In ruil daarvoor verwachtte hij dat de Joden die in Frankrijk woonachtig waren zich niet langer als afzonderlijke mensen opstelden. Ze zouden Frans zijn in elk opzicht, Franse mannen en vrouwen die het jodendom beoefenden.

Maar Frankrijk maakte de zaak van Napoleon niet waar.
De anti-Joodse houding bleef, en toen Alfred Dreyfus – een legerofficier, een Franse patriot die toevallig Joods was – ten onrechte werd beschuldigd van verraad in 1894, ging het grootste deel van de gevestigde orde mee met het vergoelijken van het bewijsmateriaal tegen de echte verrader, Ferdinand Esterhazy, en verzon een aanklacht en draconische straffen voor Dreyfus. De Franse ‘straat’ werd met anti-Joodse agitatie besmet.
Inderdaad, de Dreyfus-affaire was een belangrijke motivatie voor Theodor Herzl’s stelling dat het Joodse probleem niet kon worden opgelost binnen Europa’s grenzen.

Herzl werd dusdanig door de Dreyfus-zaak beïnvloed, dat hij zoiets als de komst van de Holocaust voorspelde:

“Ik kan me niet voorstellen wat voor uiterlijk en vorm dit zal aannemen. Zal het een onteigening zijn door enkele revolutionaire krachten van onderaf? Zal het komen door sommige reactionaire krachten van bovenaf? Zullen ze ons verbannen? Zullen ze ons doden? Ik verwacht al deze vormen en andere.”

Frankrijks gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Vichy ambtenaren met de nazi’s samenwerkten in het deporteren van Joden naar hun dood, en dat was niet exemplarisch, hoewel er natuurlijk er veel Franse mensen waren die geen medewerking verleenden (zoals er beroemde “Dreyfusards” waren, zoals Emile Zola). Niettemin, de Franse Joden wisten, en weten vandaag, dat ze minder ‘Frans’ zijn wanneer de zaak uitbarst.

Het recente anti-Joodse geweld – de ontvoering, de marteling en de moord op Ilan Halimi, de vele aanvallen op synagogen, de verkrachting van een vrouw in haar huis die te horen kreeg dat het was omdat zij Joods was, de moorden op de joodse school in Toulouse, het doden van de vier Joden in een koosjere supermarkt, en misschien wel het belangrijkste van alles, de dagelijkse vernedering van Joden die bang zijn om een keppel te dragen tijdens de wandeling naar de synagogen, die worden vervloekt, geslagen en bespuwd in de straten – dat heeft de Franse Joden ervan overtuigd die de Republiek hen niet kan of niet wil beschermen.
Zie ook de geweldslijst onder dit artikel.

Hollande is blijkbaar beledigd door het feit dat ze niet vertrouwen op de staat en op hem persoonlijk, zelfs zozeer dat zij een beroep doen op de leider van de Joodse staat (Netanyahu werd met gejuich begroet toen hij de synagoge in Parijs binnenkwam) voor hulp en misschien om hen te voorzien van een toevluchtsoord.
Daarnaast is hij waarschijnlijk bezorgd dat Frankrijk met de Joden ook het intellectuele en financiële kapitaal zal verliezen dat zij vertegenwoordigen.

Er is ook een psychologische/politieke nederlaag zodra het openbaar wordt dat de Republiek blijkbaar niet in staat is om haar fundamentele beginsel, het idee van “vrijheid, gelijkheid en broederschap” kan handhaven voor alle Fransen, ongeacht religie of etniciteit. De Franse Premier Manuel Valls zei dit:

“Als 100.000 Franse mensen van Spaanse afkomst zouden vertrekken, zou ik nooit zeggen dat Frankrijk, Frankrijk niet meer is. Maar als 100.000 Joden Frankrijk verlaten dan is Frankrijk niet langer Frankrijk. De Franse Republiek zal worden beoordeeld als een mislukking.”

Ik kan meevoelen met Valls.
Maar hoeveel kansen moeten de Joden aan Frankrijk geven voordat ze besluiten dat het tijd is om te gaan?

 

Hieronder de lijst van de belangrijkste aanslagen op Joden in Frankrijk in het afgelopen jaar.

◾December 22, 2014 – Paris – A bullet fired from an air gun pierced a window of the David Ben Ichay synagogue. No one was injured.
◾December 1, 2014 – Paris – Three armed individuals robbed a Jewish couple – a 19 year old woman and her 21 year old partner- at gunpoint, and raped the woman. The assailants reportedly told the couple they shouldn’t try to pretend they didn’t have money because they knew they were Jewish.
◾November 6, 2014 – Paris – A visibly Jewish male was beaten by a group of approximately 15 teens outside of a school.
◾August 12, 2014 – Marseilles -A visibly Jewish male was in his car and wanted to park in his building’s garage, but another car was blocking the entrance. He honked and a young man came out of the building and said, “Dirty Jew, you’re not in Gaza here. I’m going to kill you and your family.” The victim tried to flee into the building, but was followed by the young man and several members of his family who hit him in the face and head.
◾August 1, 2014 – Nice -Two men insulted two Jews near a local synagogue on Friday night, then came back at 3:30am Saturday with iron bars and broke a glass door and a surveillance camera. Police were close by and arrested them on the spot.
◾July 26, 2014 – Toulouse – Following an anti-Israel demonstration, a protestor threw two Molotov cocktails at the security kiosk of the Jewish Community Center. The cocktails exploded but missed their target, and the attacker was quickly arrested.
◾July 24, 2014 – Bobigny – A Jewish male was attacked by a group of people after his address was published on a Facebook page. He sustained light injuries.
◾July 23, 2014 – Paris -Police arrested 16 people, mostly minors, for yelling “Death to Jews!” at a patrons of a restaurant on rue de Rosier, one of the more famous streets in the old Jewish Quarter of Paris.
◾July 22, 2014 – Gap – During an anti-Israel demonstration yesterday in Gap (southeastern France) with 300 participants, ten hooded individuals broke a window where a Star of David was visible. They threatened to kill the woman inside, but didn’t enter and fled before the police arrived.
◾July 20, 2014 – Sarcelles -A kosher store that was attacked with an improvised grenade in 2012 was attacked again, apparently with a Molotov cocktail, during an illegal anti-Israel demonstration.
◾July 18, 2014 – Lyon – A young Jewish male was hit in the head as his attacker yelled, “I want to kill all the Jews.” The attacker was arrested on the spot by police.
◾July 18, 2014 – Lyon – A banner with “Israel Assassin” was hung on the gate of a synagogue.
◾July 13, 2014 – Paris – During a large anti-Israel demonstration two synagogues were attacked. Dozens of demonstrators broke off and tried to attack the Synagogue de la Roquette, while other demonstrators tried to enter the synagogue at Rue des Tournelles. Anti-Semitic slogans were reported in both incidents and chants of “Death to the Jews!” were heard during the demonstration.
◾July 7, 2014 – Paris – A 17-year-old Jewish girl was attacked and pepper sprayed in her face while the assailant made anti-Semitic remarks.
◾June 14, 2014 – Paris – Two men pointed what appeared to be firearms at police officers stationed outside a synagogue.
◾June 14, 2014 – Garges les Gonesses – A knife and other objects were hurled into the interior yard of a synagogue.
◾June 7, 2014 – Sarcelles – Two visibly Jewish teenagers were sprayed with tear gas.
◾May 30, 2014 – Paris – A Jewish man was attacked by three assailants who said to him: “We know it was you who called the cops yesterday. You Jews are all the same.” They then proceeded to physically assualt the individual, shouting “You’re a dirty Jew. We know where you live, we know your wife, your kids, your car.” The man sustained a broken elbow during the incident.
◾May 24, 2014 – Paris – Two Jewish brothers, aged 19 and 22, who were on their way to a local synagogue, were beaten with brass knuckles by two assailants. One victim was hospitalized with a severe eye injury.
◾May 13, 2014 – Paris – A Jewish woman and her baby were assaulted while waiting for a bus. An unidentified woman shook the baby’s stroller and shouted at the mother: “Dirty Jewess, enough with your children already, you Jews have too many children, screw you!”
◾March 10, 2014 – Paris – A visibly identifiable Jewish male was attacked by two men with a stun gun near a local synagogue. He was not seriously hurt, but did require hospitalization.
◾March 2, 2014 – Paris – An orthodox Jewish man was assaulted and beaten on a Metro train. The four assailants, who were described as of Arab descent, reportedly shouted “Jews” before the attack.

-- Reacties gesloten.