• Donderdag, 21 November 2019
  • 23 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

VN: geen voedsel meer voor Syrische vluchtelingen – wel 1,6 miljard $ voor ‘Palestina’

Woensdag, December 3, 2014 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Door Brabosh, 3 december 2014.

De centen zijn op. Hulp naar de èchte vluchtelingen in Syrië wordt door de Verenigde Naties half december 2014 opgeschort, maar de nep-vluchtelingen van de Palestijnse ‘staat’ krijgen maandelijks honderden miljoenen dollars en euros [aan politiek gemotiveerde] steun toegeschoven. Begrijpe wie begrijpe kan. :(

Een bericht van Al Jazeera van 2 december 2014, een TV-station dat opereert vanuit Qatar:

“Het voedselagentschap van de Verenigde Naties heeft aangekondigd dat het zijn voedselprogramma opschort, dat meer dan 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen bedient, omdat er geen geld meer is. Het World Food Programme (WFP) vertelde op maandag jl. dat het in december “onmiddellijke behoefte heeft” aan minstens 64 miljoen dollars om enkel de verdreven Syriërs te voeden die thans leven in naburige landen zoals Jordanië, Libanon, Irak en Turkije.

“Een opschorting van de voedselhulp door het WFP zal de gezondheid en de veiligheid bedreigen van deze vluchtelingen en zullen de potentiële spanningen verder opdrijven en tevens de instabiliteit en onveiligheid in de naburige gastlanden doen toenemen,” zei WFP Gevolmachtigd Directeur Ertharin Cousin, in een oproep aan donoren. “De opschorting van de voedselhulp van het WFP zal desastreus zijn voor de nu al lijdende gezinnen.”

Sinds de oorlog in Syrië in 2011 is begonnen, zijn meer dan drie miljoen mensen naar de buurlanden gevlucht. De vluchtelingen gebruiken onder het VN-programma, vouchers om voedsel te kopen in de plaatselijke winkels. De VN levert basisbenodigdheden zoals meel, olie om te koken en suiker. Maar het verstrekt ook essentiële voedsel vouchers voor zwangere en zogende moeders.

“Zonder de WFP vouchers, zullen veel gezinnen honger lijden. Voor vluchtelingen die nu al vechten om de strenge winter te overleven, zullen de gevolgen van de stopzetting van deze bijstand verwoestend zijn,” zei de VN. Elke maand voedt de VN meer dan vier miljoen mensen binnen Syrië en ruim een miljoen meer die tijdelijke opvang hebben in andere landen.

Muhannad Hadi, de VN-coördinator van het voedselprogramma, vertelde Al Jazeera dat de vluchtelingen een strenge winter tegemoet gaan zonder de steun van de wereldorganisatie. “Het is definitief een ramp,” zei hij, sprekend vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman. “Als wij de voedsel vouchers niet kunnen leveren, zullen ze gewoon niets te eten hebben. Wij vragen de wereld [om hulp]. Dit is een internationale crisis.”

 

Palestijnen, het Uitverkoren Volk van de Verenigde Naties

Er gaat nochtans zoveel internationale hulp de wereld rond en één reden waarom het World Food Program bijna geen geld meer heeft is omdat de overbodige, opgeblazen UNRWA (de aparte VN-hulporganisatie alléén voor Palestijnen] om de paar maanden haar eigen “crisis” blijft produceren om haar eigen cashflow aan de gang te houden.

Vorige week riep de UNRWA andermaal de noodtoestand uit in de Gazastrook enkel omwille van een overstroming veroorzaakt door hevige regenval, maar waarbij geen enkele persoon gewond raakte noch omkwam.
Terwijl de WFP dringend 64 miljoen dollars zoekt om de ergste nood te lenigen en om te verhinderen dat de mensen zouden sterven van de honger, eist de UNRWA 1,6 miljard dollars van de internationale gemeenschap bovenop de 300 miljoen dollars die het eerder dit jaar eiste.

Terwijl de Syrische vluchtelingen geen eten meer hebben, gaat de UNRWA fondsen werven in Japan en in Azerbeidjan. Nog gekker is dat de UNRWA ook geld overdraagt aan het relatief klein percentage van Syrische vluchtelingen die onder haar mandaat vallen.

In plaats dat de Verenigde Naties al haar inspanningen concentreert op een enkele fondsenwervingscampagne voor alle Syrische vluchtelingen om aldus een eerlijke verdeling te bekomen, heeft de UNRWA een apart programma omdat de Verenigde Naties een onderscheid maakt tussen vluchtelingen die toevallig sommige voorouders hebben die in in 1947 gewoond hebben in het Britse Mandaatgebied Palestina in 1947 en al hun nakomelingen tot in de eeuwigheid.

De UNHRC en de WFP worstelen om de Syrische vluchtelingen de basisprincipes te geven zoals voedsel en medische verzorging, terwijl de Palestijnen die onder het mandaat van de UNRWA vallen, veel hogere niveaus van steun per hoofd van de bevolking ontvangen, met inbegrip van scholing en geneeskunde.

“Palestijnse” vluchtelingen van Syrië die in verschillende kampen in Jordanië leven krijgen veel betere verzorging dan de Syriërs, omwille van de Arabische onverdraagzaamheid tegenover Palestijnen (die generaties lang in kampen opgesloten moeten blijven) die wel door de VN en de internationale gemeenschap koudweg onder het tapijt wordt geveegd.
De inefficiëntie van het hebben van UNRWA die hetzelfde werk doet als de andere VN-agentschappen, en de Arabische landen die blijven aandringen op discriminatie jegens de Palestijnen, werkt de verspilling van enorme hoeveelheden hulpgelden in de hand.

 

-- Reacties gesloten.