• Zondag, 17 November 2019
  • 19 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Europa: Israël moet dankbaar zijn dat wij het discrimineren

Dinsdag, December 16, 2014 / Last Modified: Woensdag, December 26, 2018

Discussie tussen de Deense ambassadeur in Israël Jesper Vahr en een redacteur van de Jerusalem Post, Caroline B. Glick. 16 december 2014.

In het debat zegt de Deense ambassadeur dat Israël dankbaar moet zijn voor de Europese discriminatie van Israël, want die zou komen omdat Europa voor Joden een hogere standaard wil hanteren dan voor moslims.

Israël is natuurlijk doodziek van die nieuwe discriminatie tegen Joden – nu tegen hun staat – zeker gezien het antisemitische Europese verleden. Die discriminatie wordt nu gebruikt als argument om Israël voortdurend dwars te zitten, aan te vallen met juridische nonsens en als argument om Israël te boycotten.

De redactrice Caroline Glick van de Israëlische krant de Jerusalem Post heeft het helemaal gehad met deze openlijke discriminatie door Europa.
Terecht walgt zij van de Europese hypocrisie.

 

caroline glick

 

De vertaling:

De Deense ambassadeur in Israël Jesper Vahr:

“Israël moet beseffen dat wij discrimineren, dat wij met twee maten meten, en dat dit is omdat u één van ons bent.

Israëli’s vragen soms waarom Europa verschillende standaarden hanteert voor haar en de naburige landen, zoals Syrië. Dat zijn niet de normen waar u mee beoordeeld zou willen worden. Dat zijn niet de normen waarnaar Israël mee beoordeeld zou willen worden. Israël wil worden gehouden aan de Europese normen, niet aan die van het Midden-Oosten.
Dus ik denk dat u het recht hebt om ons er te houden dat wij met twee maten meten en u aan dezelfde normen houdt als de rest van de landen in de Europese samenhang.

De gespreksleider, de diplomatieke correspondent van de Jerusalem Post Herb Keinon, vroeg aan Vahr of zijn verklaring niet als heel “neerbuigend” kon worden gezien naar de Palestijnen.

De Deense ambassadeur in Israël Jesper Vahr:

“Ik ben er niet zo zeker van, met name gezien het feit dat Israël de sterkere partij in het conflict is en Palestijnen de zwakkeren zijn.
Het is vanzelfsprekend om anders om te gaan met Israël, een land met wie Europa, waaronder Denemarken, een uitgebreide coöperatieve relatie heeft in handels- en culturele zaken.”

De redactrice Caroline Glick van de Israëlische krant de Jerusalem Post vond dat een “verklaring van minachting voor onze intelligentie”.

“Ik beschouw Europa’s grote belangstelling in het Midden-Oosten, en specifiek voor Israël, als een obsessie.
Het is een obsessie die Joden hebben ondervonden van Europeanen vanaf de tijd van Jezus.

Hebben wij een hele gemeenschappelijke cultuur, ik bedoel: echt? Wij respecteren de internationale wet. Jullie schenden die.

In 2001 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een bindende resolutie goedgekeurd welke VN-lidstaten het financieren of ondersteunen van terroristische organisaties verbood.
Die resolutie heeft Europa niet doen stoppen met het geven van miljarden euro’s aan de wederopbouw van het door terroristen bestuurde Gaza.

Dit is in strijd met het internationaal recht, dat u als bindend ondertekende.

Maar als het gaat om Israël, verzint Europa gewoon wat volkenrecht.
Europa gedraagt zich alsof het bij de wet vereist is om Israël sancties op te leggen voor activiteiten over de pre-1967-lijnen heen, voor de Westbank nederzettingen en Jeruzalem, zelfs al is er helemaal geen dergelijke bindende internationale wetgeving. Er is niet zo’n bindende wet. En jullie financieren zelf de nederzettingen in de Westelijke Sahara.

U financiert die rechtstreeks. Dit is geen dubbele standaard.
Dit is een speciale standaard voor Israël. Dit gaat niet over internationaal recht.
Het gaat over een obsessieve, dwangmatige behoefte aan het voortdurend uitpikken van de Joodse staat.

Nee, ik wil er niet trots op zijn dat u naar ons kijkt met een verschillende standaard van onze buren, omdat u niet naar onze buren kijkt als menselijke wezens.
Wat u zegt is dat ze objecten zijn. De enigen mensen die door Europa aangepakt worden in deze hele regio zijn de mensen die zij proberen te vernietigen.

De enige mensen die worden verondersteld om te worden berecht voor hun daden, en altijd op een bedroevende manier, zijn de mensen die al het mogelijke doen – meer dan Europa, meer dan de VS, meer dan wie dan ook – om de levens van de Palestijnen te beschermen.”

-- Reacties gesloten.