• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Europese belastingbetalers moeten 450 miljoen betalen aan Gaza

Dinsdag, Oktober 14, 2014 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

Vertaling: E.J. Bron, 14 oktober 2014.

hamas isis 5

De verwoesting van de Gazastrook door de oorlog tussen Hamas en Israël kost de EU-belastingbetalers 450 miljoen euro. Duitsland en Nederland doen daar elk nog eens 50 miljoen euro bij.
Een effectieve controle op de besteding van het geld is niet mogelijk.

De EU heeft ook geen voorwaarden gesteld aan de betaling. Het is onmogelijk om te controleren of Hamas het geld gebruikt om zich opnieuw te bewapenen.

De internationale gemeenschap heeft tijdens een donorconferentie in Cairo ongeveer 5,4 miljard dollar (ongeveer 4,3 miljard euro) toegezegd aan de door de oorlog verwoeste Gazastrook. Dat deelde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Borge Brende, ter afsluiting van de door Egypte en Noorwegen georganiseerde vergadering mee. Dat is ongeveer 1,4 miljard dollar meer dan de Palestijnse president Mahmoud Abbas als noodzakelijk had genoemd.

Hoe het geld besteed wordt en vooral hoe de besteding van het geld gecontroleerd wordt, is volledig onduidelijk.
Volgens een bericht van de “Times of Israel” is er weliswaar sprake van een mechanisme dat controleert dat het geld niet gebruikt wordt voor de herbewapening van Hamas. Maar Hamas en de partij van Abbas hebben onlangs nog een eenheidsregering gevormd, die nu de verdeling van de gelden moet controleren. De “Times of Israel” citeert bronnen in Gaza, die zeggen dat een effectieve controle in feite onmogelijk is. Israël, dat niet was uitgenodigd voor de conferentie, had geëist dat de ontwapening van Hamas de voorwaarde voor de uitbetaling van het geld diende te zijn. Dit werd echter van de hand gewezen.

Tot nu toe hebben betalingen aan de politieke vertegenwoordigers van de Palestijnen altijd een grote mate aan corruptie veroorzaakt.
Zo stelde de anticorruptie autoriteit OLAF vast, dat misbruik van hulpgelden niet uitgesloten kan worden, omdat de controlemechanismen bij de Palestijnen “onderontwikkeld” zijn. Het is onwaarschijnlijk dat de in een interne machtsstrijd verwikkelde Palestijnse autoriteiten de afgelopen jaren uitgerekend ter verbetering van de anticorruptie regels hebben gebruikt.

De EU wil in totaal 450 miljoen euro beschikbaar stellen, aldus Catherine Ashton gisteren. De VS doneren volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ongeveer 168 miljoen euro.
Het totale bedrag van alle EU-hulp tussen 1994 en 2013 bedroeg 5,6 miljard euro, zoals door EUbusiness berekend werd.

Aan de conferentie namen ongeveer 30 ministers van Buitenlandse Zaken evenals regionale en internationale organisaties deel. Het geld is nodig om de zware aangerichte schade op te ruimen die veroorzaakt werd door de jongste Gaza-oorlog.

Het emiraat Qatar levert de grootste individuele bijdrage (792 miljoen euro). Qatar probeert al geruime tijd invloed te winnen in de regio door zijn rijkdom te gebruiken. Bij de omstreden toekenning van het wereldkampioenschap voetbal was Qatar tot nu toe vooral door corruptie en uitbuiting opgevallen.
Qatar heeft in het verleden al verschillende radicaalislamitische organisaties ondersteund.

Israël had in juli en augustus meer dan 5000 doelen in het Palestijnse gebied aangevallen om een einde te maken aan de raketbeschieting van de radicaalislamitische Hamas. Militante Palestijnen vuurden 4.500 raketten op Israël af. In de 50 dagen durende oorlog werden meer dan 2.000 Palestijnen en meer dan 70 Israëli´s gedood. Volgens de VN-noodhulporganisatie Ocha werden er meer dan 18.000 huizen vernietigd of beschadigd.

Duitsland en Nederland doneren – bovenop de EU-hulp – elk nog een 50 miljoen euro aan bilaterale hulp.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier benadrukte dat er geen mogelijkheid mag zijn om naar de oude confrontatie terug te keren. “Niemand wil infrastructuur opbouwen, alleen opdat deze korte tijd later weer vernietigd wordt”, staat er in een mededeling van zijn ministerie.
Daarom mag Gaza niet meer door Hamas en andere extremisten als wapenopslagplaats misbruikt worden.
Dat is een terechte eis, zonder effectieve controle door de donorlanden echter waardeloos.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, waarschuwde dat de donorconferentie geen ritueel mag worden: “Opbouwen en verwoesten – en daarna van de internationale gemeenschap verwachten dat zij de rekening betaalt.”

 

Gerelateerd

 

-- Reacties gesloten.