• Maandag, 20 Mei 2019
  • 15 Iyyar, 5779

Likoed Nederland

Het lot van Israël is het lot van ons allen

Maandag, Augustus 11, 2014 / Last Modified: Dinsdag, Augustus 12, 2014

Door Eric Hoffer, filosoof en ontvanger van de presidentiële vrijheidsmedaille, de hoogste Amerikaanse onderscheiding. Zelf niet-Joods, schreef hij deze open brief al in 1968. De brief wordt keer op keer herdrukt, vorige week nog door The Wall Street Journal. De brief laat zien hoe de houding van de wereld ten opzichte van Israël was, en hoe weinig er veranderd is de afgelopen halve eeuw.

eric hoffer

De Joden zijn een merkwaardig volk: wat andere landen mogen, is verboden voor Joden.

Andere volkeren verdrijven duizenden, zelfs miljoenen mensen en is er geen vluchtelingenprobleem. Rusland deed het, Polen en Tsjecho-Slowakije deden het, Turkije verdreef een miljoen Grieken en Algerije een miljoen Fransman. Indonesië smeet de hemel weet hoeveel Chinezen er uit – en niemand zegt een woord over de vluchtelingen.

Maar in het geval van Israël zijn de ontheemde Arabieren voor eeuwig vluchtelingen geworden. Iedereen staat erop dat Israël alle Arabieren terug moet nemen. Arnold Toynbee noemt de verplaatsing van de Arabieren een grotere gruweldaad dan die van de nazi’s.
Andere landen die overwinnen op het slagveld dicteren de vredesvoorwaarden. Maar als Israël wint, moet het smeken om vrede.

Iedereen verwacht dat de Joden de enige echte christenen zijn in deze wereld.
Andere landen, wanneer ze verslagen worden, overleven dat en herstellen zich. Maar zou Israël worden verslagen dan wordt het vernietigd. Had Nasser afgelopen juni gezegevierd, dan zou hij Israël van de kaart hebben geveegd, en niemand zou een vinger hebben uitgestoken om de Joden te redden.
Geen toezegging aan de Joden, van welke overheid dan ook, inclusief de onze, is het papier waard waarop het geschreven is.

Er gaat een kreet van verontwaardiging door de wereld als mensen sterven in Vietnam of wanneer twee zwarten worden geëxecuteerd in Rhodesië.
Maar toen Hitler de Joden afslachtte, was er geen protest. De Zweden, die bereid zijn om de diplomatieke betrekkingen met Amerika te verbreken als gevolg van wat we doen in Vietnam, gaf geen kik toen Hitler de Joden afslachtte. Zij stuurden Hitler hun beste ijzererts en kogellagers en onderhielden zijn militaire treinen naar Noorwegen.

De Joden zijn alleen op de wereld. Als Israël overleeft, zal het alleen maar zijn vanwege Joodse inspanningen. En Joodse middelen.
Maar op dit moment is Israël onze enige betrouwbare en onvoorwaardelijke bondgenoot. Wij kunnen meer op Israël vertrouwen, dan Israël op ons kan vertrouwen. En men hoeft zich slechts voor te stellen wat er afgelopen zomer zou zijn gebeurd als de Arabieren met hun Russische steun de oorlog hadden gewonnen, om te beseffen hoe belangrijk het voortbestaan van Israël is voor Amerika en het Westen in het algemeen.

Ik heb een voorgevoel dat mij niet wil verlaten; het lot van Israël zal het lot van ons allen zijn.

Mocht Israël verloren gaan, dan komt een Holocaust over ons.

 

 

-- Reacties gesloten.