• Donderdag, 14 November 2019
  • 16 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Wie gaan er dood in Gaza?

Zaterdag, Juli 26, 2014 / Last Modified: Maandag, Juli 28, 2014

Opinie-artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 26 juli 2014.

male female
In de media staan dagelijks cijfers over de doden die bij de gevechten in Gaza zijn gevallen.
Daarbij wordt meestal vermeld dat een meerderheid van de doden burgers zouden zijn.

Dat klinkt onwaarschijnlijk voor degenen die beelden hebben gezien van Israëlische precisiebombardementen en weten hoe Israël omwonenden van doelwitten herhaaldelijk waarschuwt door pamfletten, telefoon, SMS e.d.
Zelfs voor wie weet dat Hamas de mensen juist instrueert om te blijven.

En dat is ook zo. Hamas manipuleert de cijfers. Hamas heeft de instructie gegeven dat alle doden consequent ‘burgers’ moeten worden genoemd. Er wordt wel enige controle op de cijfers uitgeoefend door mensenrechtenorganisaties, maar die kunnen niet ook meer doen dan de familie vragen of de dode een burger was of niet. Dat zegt dus niets wanneer de familie de instructie van Hamas opvolgt.

Niettemin is er een manier om beter inzicht te krijgen over het percentage burgerslachtoffers. Al Jazeera publiceert de slachtofferlijst die de basis is van de berichtgeving over het aantal doden. Al Jazeera is een Arabische zender uit Katar, die vierkant achter Hamas staat. De lijst is dus zeker niet in het voordeel van Israël aangepast.

Er moet vooropgesteld worden dat er niet wordt aangegeven welke partij hun dood veroorzaakt heeft. Dat kan dus ook door eigen Palestijns vuur geweest zijn. Zo waren er in de eerste helft van dit jaar al circa 30 Palestijnse doden door raketten van Hamas die al op de grond ontploften of te vroeg neerkwamen, in de Gazastrook.
Daarnaast circuleert het verhaal dat 25 mensen door Hamas vermoord zijn, als ‘collaborateur’. Ook politieke tegenstanders worden trouwens zo genoemd. Deze doden werden dus niet door Israël veroorzaakt.

Dan de analyse van de slachtofferlijst. Ten eerste blijkt dan dat de cijfers opgeblazen worden. Tenminste 42 mensen staan dubbel op de lijst, bijvoorbeeld de hele groep 506 t/m 535.
Het trieste geval doet zich voor dat volgens de lijst twee kinderen zelfs drie maal zijn doodgegaan.

Ten tweede blijkt het percentage burgers veel lager te zijn dan gemeld. Een feilloze indicatie daarvan is het percentage gedode vrouwen. Immers, iets meer dan de helft van de burgerbevolking in Gaza is vrouw, dus bij willekeurige slachtoffers zou ook iets meer dan de helft daarvan vrouw moeten zijn. Het percentage vrouwen is slechts 22%. Bij een gelijk aantal mannelijke burgerslachtoffers geeft dit een indicatie van het werkelijk percentage burgerslachtoffers van circa 44%.

Een bevestiging hiervan is de leeftijdsverdeling. De helft van de bevolking van Gaza is jonger dan 15 jaar. Echter, slechts 19,5% van de slachtoffers is onder de 18.
Dat geeft dus zelfs een indicatie van burgerslachtoffers van minder dan 40%.

Terwijl zelfs niet alle mensen onder 18 jaar als burgerslachtoffers beschouwd kunnen worden. Want ook daaronder zijn veel meer mannen dan vrouwen. Zie de grafiek: het aantal gedode mannen in de leeftijdscategorie 11-17 jaar is ongeveer drie keer zo groot als het aantal vrouwen.
Een aanwijzing dat Hamas weer kindsoldaten inzet – een oorlogsmisdaad. Hamas maakt daar geen geheim van. Hamas heeft op de eigen televisiezender in Gaza gemeld dat er 250.000 handgranaten aan kinderen worden uitgedeeld, om hen zo mee te sleuren in deze oorlog.

Maar feitelijk zijn alle burgerslachtoffers op het conto van Hamas te schrijven, omdat Hamas de Palestijnse burgerbevolking als menselijk schild gebruikt voor hun strijders, commandocentra en raketlanceerinstallaties.

 

dubbelen

 

De Britse kolonel Richard Kemp, militair expert en commandant van de Britse troepen in Afghanistan, zegt dat de Israëlische troepen hun best doen om onschuldige burgers te sparen.
“Maar dat is in een oorlogssituatie nooit helemaal mogelijk, zeker niet wanneer een organisatie zoals Hamas juist wil dat hun burgers worden gedood”.

-- Reacties gesloten.