• Dinsdag, 23 Juli 2019
  • 20 Tammuz, 5779

Likoed Nederland

Hamas leiders zijn mulitmiljonairs geworden

Vrijdag, Juli 18, 2014 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Door Ryan Jones, Israel Today, 18 juli 2014.

Bij de Palestijnse parlementsverkiezingen in 2006 hebben de inwoners in meerderheid op Hamas gestemd, om de ongebreidelde financiële corruptie van Fatah tegen te gaan.
Nu – na jaren van oorlogs-woekerwinsten – lijkt Hamas zelf de belangrijkste club van Palestijnse miljonairs te zijn geworden.

Al snel nadat zij in 2007 de macht grepen in de Gazastrook begonnen Hamas en zijn bondgenoten met escalerende raketbeschietingen tegen de Joodse Staat. Gezien de ernst van de Israëlische vergeldingsaanvallen lijkt dat niet zo gunstig voor de economie. Maar dat was het wel.

In de afgelopen zeven jaar hebben de Hamasleiders schandalige sommen geld naar zich toe kunnen halen, dankzij de Egyptisch-Israëlische blokkade van Gaza. Het grootste deel van de opbrengsten was het resultaat van de exorbitante belastingen, geheven op goederen die uit Egypte werden gesmokkeld door tunnels onder de grens. Ook werden marktprijzen gevraagd voor in Egypte gekochte zwaar gesubsidieerde brandstof.

Geen van deze inkomstenstromen zou mogelijk zijn als Israël niet met geweld was geprovoceerd om een blokkade rond Gaza te leggen.

Maar tegelijk worden de inkomsten van Hamas echter bedreigd door de enorme hoeveelheden humanitaire hulp en andere goederen van de internationale gemeenschap, die via Israël binnen komt. Dat is de reden dat veel berichten er op wijzen, dat Hamas verhindert dat die hulp de bewoners bereikt.

Tevens hebben Hamas-leiders bij hun reizen in het buitenland bewezen enorm succesvolle fondsenwervers te zijn. En omdat de bestaansreden voor Hamas de vernietiging van Israël is, zou het een beetje moeilijk zijn om financiële steun te werven zonder af en toe een paar raketten op de Joden af te schieten.

 

Waar gaat dat geld heen?

In recente interviews met de media heeft prof Achmed Karima van de Al-Azhar Universiteit in Egypte er op gewezen, dat Hamas in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een beweging van miljonairs. Volgens Karima telt Hamas niet minder dan 1.200 miljonairs bij zijn leiders en het middenkader.
Deze bewering werd gesteund door de Palestijnse leider Machmoud Abbas, die in 2012 het aantal miljonairs in Gaza op 800 schatte.

Vooral de algehele leider van Hamas, Khaled Mashal, heeft een fortuin vergaard; volgens de Jordaanse media bezit hij 2,6 miljard dollar.

Een jaar geleden regeerde nog de de zusterorganisatie van Hamas, de Moslimbroederschap, Egypte. Toen waren de leiders van de organisatie in Gaza minder terughoudend met het pronken met hun rijkdom, met als gevolg dat de luxe onroerendgoedmarkt floreerde.

En dit alles gebeurt, terwijl veel inwoners van Gaza in armoede leven en worstelen met 40 procent werkloosheid. Stel je voor, hoeveel nieuwe banen zouden kunnen worden gecreëerd met al het geld dat Hamas verzamelde.

In plaats daarvan is de terreurorganisatie blij als hij de mensen van Gaza ziet lijden, economisch en als gevolg van zijn geweld tegen Israël, dit alles ten dienste van Hamas’ ultieme doel.

 

-- Reacties gesloten.