• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

De gespleten persoonlijkheid van minister Timmermans

Dinsdag, Juni 3, 2014 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Opinie-artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 3 juni 2014.

Afgelopen dinsdag 27 mei hield de PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Timmermans in de Tweede Kamer een hartstochtelijk betoog tegen het antisemitisme in Europa.

Dat lijkt mooi, maar het was jammer dat minister Timmermans daarbij de olifant in de kamer niet benoemde. Hij benoemde als oorzaak namelijk uitsluitend de opkomst van extreemrechtse partijen als Jobbik, FPÖ en Front National in tijden van crisis.

Maar het fysieke geweld tegen Joden in West-Europa komt daar niet vandaan. Dat komt vrijwel uitsluitend van moslimextremisten. De doodmarteling van een Joodse jongeman in Parijs in 2006, het doodschieten van Joodse kleuters op een schoolplein in Toulouse in 2012 en het door het hoofd schieten van Joodse toeristen en medewerkers in een Joods museum in Brussel vorige maand, het was allemaal het werk van extremistische moslims. Net als nog veel meer andere geweldsdaden tegen Joden, die – gelukkig – geen dodelijke afloop hadden.

Timmermans noemde daarentegen antisemitisme en islamofobie in één adem. Nu is het zeker onjuist om alle moslims over een kam te scheren, maar er is wel een serieus probleem. Maar liefst 73 procent van de Nederlandse moslims vindt de Syrië-gangers helden, bleekt uit een onderzoek van de NCRV vorig jaar. En we weten allemaal wat voor wandaden daar in naam van het islamitische geloof worden gepleegd. Radicale moslims vormen de grootste fysieke bedreiging van Joden in Europa.
Als je dat niet benoemt, als je zelfs antisemitisme en islamofobie in één adem noemt, voelt dat als het op één hoop vegen van daders en slachtoffers.

En dit zijn nog slechts woorden. Laten we vooral ook naar de daden van minister Timmermans kijken.
Want afgelopen woensdag, nota bene de dag na dit betoog, schreef diezelfde minister Timmermans aan de Tweede Kamer dat hij doorgaat met het subsidiëren van antisemitische Palestijnse organisaties. De groep Bontes / Van Klaveren had naar aanleiding van een persbericht van Likoed Nederland hierover schriftelijke vragen ingediend. Deze organisaties blijken namelijk banden met terreurgroepen te hebben en zich schuldig te maken aan het oproepen tot een algehele boycot van Israël (in strijd met het Nederlandse kabinetsbeleid), het verheerlijken van terreur en aan antisemitisme.

In zijn schriftelijk antwoord schrijft minister Timmermans dat hem dit bekend is. Hij zal deze organisaties toch blijven steunen “omdat zij opkomen voor de rechten van Palestijnse burgers”.
Hij schrijft verder:

“Bij de beoordeling van financieringsaanvragen wordt gekeken of financiering van het donorconsortium niet gebruikt wordt voor activiteiten die in strijd zijn met internationaal recht. In het geval van discriminatie, oproepen tot geweld, of haatzaaien kan de overeenkomst tijdelijk opgezegd worden.”

Het is nauwelijks te geloven: Als je een organisatie bent die Joden discrimineert, oproept tot geweld of haat zaait, is dat geen probleem om in aanmerking te komen voor Nederlandse subsidie. Je moet alleen niet zeggen dat je het geld daarvoor gaat gebruiken ….

En als je vervolgens toch dat Nederlandse geld misbruikt om haat te zaaien tegen Joden? Dan is het ergste dat je kan gebeuren “dat de overeenkomst tijdelijk opgezegd wordt”.

De woorden van PvdA-minister Timmermans tegen antisemitisme blijken een rookgordijn te zijn voor zijn daden, waarbij hij anti-Israëlische en anti-Joodse haatclubs ongestoord subsidie blijft doorbetalen, op kosten van de Nederlandse belastingbetaler.

 

palestijnse retoriek

-- Reacties gesloten.