• Zaterdag, 21 September 2019
  • 21 Elul, 5779

Likoed Nederland

Mahmoud Abbas zegt nee tegen Obama: GEEN vrede met Israël

Maandag, Maart 24, 2014 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Gebaseerd op artikelen in Commentary Magazine en Times of Israel. Vertaling en bewerking: Brabosh.

Nog vooraleer de Palestijnse president Mahmoud Abbas goed en wel Washington achter zich had gelaten en op terugweg was naar Ramallah, kondigden ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit al aan dat de gesprekken van hun president met president Barack Obama over de toekomst van het vredesproces waren ‘mislukt.’

De ambtenaren vertelden dat Abbas het merendeel van de voorstellen van Obama had verworpen tijdens hun vergadering in het Witte Huis, met inbegrip van het idee van de erkenning van Israël als een Joodse staat en het stationeren van een Israëlische militaire aanwezigheid in de Jordaanvallei. Volgens diezelfde ambtenaren had Abbas ook het voorstel van Obama omtrent de status van Jeruzalem als ‘onrijp’ van de hand gewezen, omdat het niet opriep tot een volledige Israëlische terugtrekking uit het oostelijke deel van de stad.
[Toevoeging Likoed: Inmiddels blijkt Abbas ook te weigeren om af te zien van nieuwe claims, nadat een vredesovereenkomst is gesloten. Dus ‘vrede’ betekent bij Abbas niet ‘een einde aan het conflict’.]

De afwijzing door Abbas van de Amerikaanse voorstellen voor een ‘raamovereenkomst’ met Israël kwam niet als verrassing. In de afgelopen maanden hebben Abbas en zijn belangrijkste assistenten en onderhandelaars herhaaldelijk blijk gegeven van hun sterke oppositie tegen de voorstellen.

Vooraleer Abbas naar Washington afreisde, had hij de Palestijnse Autoriteit instructies gegeven om openbare bijeenkomsten te organiseren op de Westelijke Jordaanoever om hem te steunen.
Ambtenaren en schoolkinderen werden de straat opgestuurd om slogans te zingen ter ondersteuning van Abbas, en spoorden hem aan om niet toe te geven aan de druk van de VS. De rally’s waren bedoeld om een boodschap te zenden naar president Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met name dat het Palestijnse publiek sterk gekant is tegen elke concessie aan Israël.

Abbas hoopt nu om zichzelf te veranderen in een held door aan zijn volk te vertellen, dat hij het lef had om tijdens zijn bezoek aan Washington NEE te zeggen tegen Obama en Kerry. Abbas heeft dringend behoefte aan de steun van het publiek, vooral in het licht van de toegenomen spanningen binnen zijn Al Fatah-factie. De voorbije dagen, zijn deze spanningen tot uitbarsting gekomen in een all-out confrontatie tussen Abbas en zijn uitgestoten lid van het Centraal Comité van Al Fatah Mohammed Dahlan.

Gesteund door een aantal Golfstaten tracht Dahlan, een voormalig commandant van de Palestijnse veiligheidstroepen in de Gazastrook, thans een publieke campagne te voeren om Abbas omver te werpen op beschuldiging van corruptie en machtsmisbruik. Abbas repliceerde met het verwijt van de betrokkenheid van Dahlan bij de dood van Yasser Arafat en zes leiders van Fatah in de Gazastrook.

“”Dit is een schandalige oorlog tussen Abbas en Dahlan,” schreef de Palestijnse redacteur Abdel Bari Atwan. “We voelen ons beschaamd als we de uitwisseling volgen van beschuldigingen tussen de twee mannen, die elkaar beschuldigen van diefstal, moord en samenwerking met Israël.
De Palestijnen zijn een grap geworden in de ogen van veel Arabische broeders.

De afwijzing van de Amerikaanse voorstellen door Abbas wordt ook toegeschreven aan de ernstige crisis binnen Al Fatah. Als in het verleden Abbas bang was voor de reactie van Hamas om een vredesakkoord met Israël te ondertekenen, is het nu duidelijk dat hij ook een goede reden heeft om de reactie van topleiders van Al Fatah te vrezen om elke beweging die hij maakt met betrekking tot het vredesproces.

Het enige dat Abbas nu nog kan doen, is doorgaan met zijn ambtenaren en scholieren te vragen om de straat op te komen en slogans te zingen om hem te steunen.

 


Gerelateerd:

Het doel van Abbas in het ‘vredesproces’ is slechts de vrijlating van terroristen

 

Als een van de voorwaarden om de Palestijnen naar de onderhandelingstafel te krijgen, kwam Israël overeen om vier groepen gevangenen vrij te laten, waarvan de vierde aan het eind van deze maand gepland is.

De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei zondag tegen Israëls legerradio dat hij er bij de Palestijnse leider Mahmoud Abbas op had aangedrongen zich terug te trekken uit de vredesbesprekingen, aangezien de Palestijnen duidelijk niet alle eisen toegezegd zouden krijgen.

Maar, zo maakte Erekat bekend, Abbas is vastbesloten om het idee te blijven geven van waarachtig onderhandelen voor vrede, tot de vierde groep gevangenen vrij wordt gelaten.

Abbas heeft de vrijlating van duizenden gevangen Palestijnse terroristen tot een centraal onderdeel van zijn gedroomde politieke erfenis gemaakt.

-- Reacties gesloten.