• Donderdag, 14 November 2019
  • 16 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Verenigde Naties eisen stopzetting van Israëlische medische zorg aan Syriërs

Dinsdag, Februari 4, 2014 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Door Preoccupiedterritory. Vertaling: Likoed Nederland.
NB Dit is satire, maar voelt toch aan als niet ver verwijderd van de werkelijkheid ….

New York – De Verenigde Naties hebben een resolutie goedgekeurd waarin Israël wordt gevraagd om te stoppen met het verstrekken van medische behandelingen aan gewonde Syriërs. Deze praktijk is namelijk strijdig met het negatieve beeld van Israël dat de VN wil uitdragen.

Resolutie 3223 noemt in het bijzonder de behandeling van honderden Syrische burgers in Israëlische ziekenhuizen:
“Het is schandalig dat Israël zijn superieure medische technologie en expertise gebruikt om gewonde Syriërs te behandelen, want dat is een flagrante schending van het door ons vastgestelde beeld dat Israël een onderdrukker is”.
De resolutie vraagt de Israëlische regering om af te zien van handelingen die “uitsluitend opgevat kunnen worden als het gedrag van een verlichte en zorgzame samenleving.”

De verklaring komt te midden van hernieuwde aandacht voor het beleid van Israël, zowel over de grens met Syrië als in de bezette Westbank. De afgelopen weken was er internationale aandacht voor Israëlische bedrijven zoals Sodastream, waar honderden Palestijnen in dienst zijn in een regio waar werk schaars is, en met een salaris en andere arbeidsvoorwaarden die de regio verder niet kent.
De ontwikkelingshulporganisatie Oxfam-Novib heeft afscheid genomen van haar globale ambassadeur Scarlett Johanssen week vanwege haar werk voor Sodastream. Oxfam Novib verklaarde het spijtig te vinden dat Scarlett Johanssen koos voor een organisatie die daadwerkelijk de Palestijnen wil helpen, in plaats van hen te laten verhongeren.

Anderen in de internationale gemeenschap spraken in lijn hiermee hun bezorgdheid uit over het onevenredig aandeel van Israëlische Nobelprijswinnaars in de wetenschap. Dat zou betekenen dat het land de bedoeling heeft om menselijke vooruitgang te bevorderen. Deze houding stuit op weerstand in de dominant-linkse westerse academische wereld, laat staan in ​​die van het Midden-Oosten.

Pro-Palestijnse activisten proberen al jaren om Israël af te stoppen om de mensheid te helpen, en roept daarom zelfs op tot een boycot van Israëlische goederen en diensten waar de wereld dringend behoefte aan heeft.
“Wij zijn bijzonder verontrust door de technologische uitvindingen die uit Israël komen,” zei Omar Barghouti, de oprichter van de boycot, desinvestering en sancties beweging. “Israël lijkt maar niet te begrijpen dat bijdragen tot de wetenschappelijke, economische en morele vooruitgang van de mensheid op de tweede plaats moeten komen, achter de politiek, goedkope slogans, zondebok-denken en contraproductief activisme.”
Hij doelde daarmee op het feit dat Israël het land is met de hoogste investeringen in technologie per hoofd van de bevolking.

“Het zorgen voor je burgers is niet gebruikelijk in het gebied”, stelde Barghouti. Hij spoort overheden en organisaties aan om Israël onder druk te zetten om haar activiteiten in lijn te brengen met de regio. “Als ze daar niet mee stoppen, zouden de burgers in de andere landen het idee kunnen krijgen dat reflexmatig antizionisme toch geen remedie is voor al hun kwalen.
Ze zouden kunnen gaan eisen dat ze menswaardig worden behandeld, zoals Israël doet met haar 20% Arabische inwoners.
Ik kan me geen slechter scenario indenken.”

 

abba eban

-- Reacties gesloten.