Door Herman Meijer, De Dagelijkse Standaard, 24 december 2013.
Met kerst kan het geen kwaad om u een mooi verhaal te vertellen met een boodschap die samenhangt met de kerstboodschap. Een verhaal dat zich iedere dag afspeelt in Israël.
In de Israëlische stad Safed bevindt zich het Ziv Medical Center. Op het eerste oog is dit een gewoon ziekenhuis. Niets is minder waar. In dit ziekenhuis werken een aantal engelen dagelijks aan een betere wereld. In dit ziekenhuis heerst een sfeer van vrede op aarde en in de mensen een welbehagen. Niet alleen deze dagen rond kerst. Nee, al maanden. In dit ziekenhuis vechten Israëlische artsen dagelijks voor het leven van vijanden.
Safed ligt als stad vlakbij de Syrische grens. Het ziekenhuis is, net als veel andere ziekenhuizen in Israël, gespecialiseerd in de behandeling van ernstige verwondingen. Door de vele oorlogen die Israël in het verleden streed, maar ook door talloze slachtoffers die vielen bij terreuraanslagen in het land. Deze expertise wordt nu ingezet om gewonden die vallen bij de Syrische burgeroorlog te helpen.
Legerambulance
Vlak over de Syrische grens is er een plek waar het Israëlische leger mensen kan zien. Regelmatig melden zich daar zwaargewonden. Het Israëlische leger stuurt dan een legerambulance om deze mensen op te pikken. Het betreft altijd zeer zwaar gekwetsten, de meest extreme gevallen. Tot overmaat van ramp hebben de meesten van hen geen medisch dossier. Toch doet het Ziv Medical Center er alles aan om deze mensen te helpen. Als het even kan probeert men alle ledematen te sparen. Mensen die in Syrië geen schijn van kans hebben, krijgen zo een kans op overleving. Als de behandeling klaar is, worden de patiënten weer de grens overgezet.
Momenteel verblijven onder andere Laila (8) en haar moeder in het ziekenhuis. Zij liepen zware kwetsuren op toen er een bom op hun huis viel. Nu worden zij verzorgt bij de vijand.
Na een kort verblijf in Syrië zijn moeder en dochter terug in Israël voor aanvullende behandeling.
Het idee dat ze officieel in een vijandelijke staat zijn, deert de Syrische niet.
„Ik ben zó blij dat we hier goede zorg krijgen.”
Laila speelt met het mobieltje van een Israëlische verpleegster die haar liefdevol knuffelt. Het besef van vriend of vijand valt hier volledig weg. Waar het Syrische meisje van droomt? „Weer normaal lopen en naar school gaan.” Het klaslokaal heeft ze de afgelopen drie jaar niet meer vanbinnen gezien.
Lichtende kerstboom
Weinig westerse media hebben geschreven over dit bijzonder verschijnsel (het Reformatorische Dagblad is een positieve uitzondering). In Syrië hakken ze van (gewonde) vijanden het liefst de kop af. Zo niet in Israël. In Israël doet men er alles aan om deze mensen weer op te lappen. Kerstengelen zijn dagelijks bezig en brengen ‘hebt uw vijanden lief’ in praktijk. Ik vind dat schitterend. In een donkere, islamitische, Arabische wereld is Israël een lichtende kerstboom. Een lichtend voorbeeld voor een ieder die wil zien.
De meeste mensen sluiten echter hun ogen voor dit bijzondere verschijnsel. Zij praten liever over het labelen van Israëlische producten. Nederlandse bedrijven trekken zich terug uit Israël.
Ondertussen gaan de kerstengelen in het Ziv Medical Center in Safed gestaag door met hun mooie werk.
Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen!