• Woensdag, 24 April 2019
  • 19 Nisan, 5779

Likoed Nederland

Bedreigd zoogdier brengt Palestijnse boeren dodelijke slag toe

Maandag, Oktober 7, 2013 / Last Modified: Maandag, Januari 8, 2018

Door Nasouh Nazzal, correspondent van Gulf News, 5 oktober 2013.  Gulf News is een Engelstalige krant voor de Arabische olie staten, volgens Forbes een van de belangrijkste nieuwssites van de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika.  Vertaling: Likoed Nederland, 7 oktober 2013.

[Inleiding Likoed Nederland: het blijft zowel tragisch als komisch hoe deze en andere onzinnige anti-Israëlische fabeltjes over de dierenwereld er als zoete koek blijven ingaan in de Arabische wereld.]

Ramallah: Een klein, met uitsterven bedreigd zoogdier lijkt een ongewone bron van stress voor de mens. Echter, een toestroom van de rots-hyrax op Palestijnse boerderijen in de buurt van de Israëlische segregatie-muur is een extra plaag voor boeren in het gebied .

De ongebruikelijk ruime en intensieve verspreiding van deze omnivoor heeft zware verliezen bij de boeren veroorzaakt, omdat de dieren alle beschikbare vegetatie opeten.
Palestijnse boeren beweren dat Israëlische kolonisten een groot aantal van de dieren aan de andere kant van de Israëlische muur hebben los gelaten, met de bedoeling om Palestijns land te beschadigen.

Ze beweren ook dat het hen grote moeite heeft gekost om de naam van het dier te leren en dat ze de instroom niet onder controle kunnen krijgen.
Palestijnse boer Hassan Zaid zei dat de plaatselijke naam van het dier “Al Wabar Al Sakhri” is en dat het zowel groen als gedroogd gras en bomen eet, en de boeren met zware verliezen opzadelt: “Het dier laat niets over, onze landerijen worden vernietigd.”

Zaid zei ook dat het dier tussen de rotsen leeft en dat het schuilt in nesten in de Palestijnse kant van de Israëlische muur.
[Opmerking Likoed Nederland: een totaal onzinnige en ridicule bewering: alleen een paar procent van het anti-terroristen hek bestaat uit een muur. Dat is namelijk alleen in dichtbevolkt gebied, tegen sluipschutters. Voor het overige – en dus juist in landbouwgebied – is het een hek. Ten tweede zouden de dieren dan net zo goed ‘de nederzettingen’ kaal vreten.]

“We hebben geklaagd bij de Palestijnse autoriteiten en hen aangespoord om de kwestie van de ruime verspreiding van dit dier bij de Israëlische autoriteiten aan te kaarten,” vertelde hij ons bij Gulf News. “Het enige antwoord dat we hebben gekregen van de Palestijnse autoriteiten is de bewering dat ze geen oplossing hebben.”

Palestijnen, boeren en officiële woordvoerders hebben de Israëli’s – vooral de kolonisten – ook beschuldigd van het loslaten van grote aantallen wilde zwijnen in de Palestijnse gebieden, om zo de landerijen te vernietigen.
Deze vrijlating veroorzaakte de dood van ten minste drie Palestijnse boeren en letsel aan verscheidene anderen, nadat wilde zwijnen mensen aanvielen in hun boerderijen. De wilde zwijnen veroorzaken ook grote vernielingen aan landerijen.

Emad Al Atrash, hoofd van de Palestijnse Wildlife Association, waarschuwde bij Gulf News tegen het doden van de rots-hyrax, die op de rand van uitsterven staat:

“Het doden van de rots-hyrax is verboden en de boeren moeten zelfs niet nadenken over deze optie.
De manier waarop de rots-hyrax moet worden behandeld, verschilt van de manier waarop de wilde zwijnen moeten worden aangepakt. De rots-hyrax is vooral een gras- en planteneter met een ongelooflijk vermogen om te klimmen.

Gebrek aan voedsel en droog weer heeft het dier gedwongen om te verhuizen naar de kustgebieden van de Palestijnse gebieden.
Boeren moeten muren van cement rond hun huizen optrekken, om aanvallen te voorkomen.
Het dier mag echter niet worden gedood of gevangen genomen.”
.

-- Reacties gesloten.